Salata de icre reteta si ponturi salata de icre de crap icre de stiuca icre de caras hering icre tarama; cea mai buna salata de icre fara gris paine cartof; salata pescareasca de icre. cum se face salata de icre; cum se face cea mai buna salata de icre cu ceapa salata perfecta de icre batute frecate cu ulei cum se repara icrele taiate cum se desareaza icrele aperitive de sarbatori peste aperitiv decor elegant
Salata de icre reteta si ponturi
Despre…
Tatăl meu adora peştele. Pescar amator, pasionat şi devotat, avea o colecţie superbă de mulinete, cârlige şi tot felul de accesorii, care îi dădeau posibilitatea să pescuiască în orice fel de apă dulce. Fie lac, baltă, râuri repezi sau braţele Deltei – niciodată nu se întorcea de la pescuit cu „tolba” goală (aka minciogul/juvelnicul 🙂 ). Ai mei au trebuit să cumpere congelator, ca să poată depozita peştele pe care îl prindea tata. Duminică de duminică, în sezonul de pescuit, se trezea cu noaptea-n cap. La 4-5 dimineaţa era pe malul apei, cu nada aruncată şi mulinetele aliniate ca nişte arme pe frontul de luptă 🙂 Salata de icre reteta si ponturi
Tata avea un prieten originar din Deltă şi am petrecut câteva vacanţe de vară în paradisul de la Mila 23 şi în Maliuc. Nu mai ştiu cum este astăzi, dar în anii ’70-’80, oamenii de acolo trăiau în principal din pescuit, foarte puţin din turism. De la pescarii din Deltă a învăţat mama să conserve şi să prepare icrele de peşte. De la ei tata a învăţat să pescuiască somn, care şade pe fundul apei, lenevind în mâl;. sau să pună la saramură ştiuca şi nisetrul. Salata de icre reteta si ponturi
Introducere Salata de icre reteta si ponturi
Aşadar, astăzi vă voi povesti despre reţeta cea mai simplă de salată de icre, precum şi câteva „secrete” pentru reuşita acestei salate. Eu am făcut aici icre de crap, dar icrele de ştiucă, hering sau caras se prepară la fel. Am cumpărat acum câteva săptămâni un crăpcean proaspăt şi a avut burta plină cu icre – lucky me 🙂 pentru că am dat 50 de lei pe peşte, iar cele 300 g de icre pe care le-am recoltat valorează mai mult de jumătate din preţul peştelui.
Icrele proaspete de crap au o culoare cenuşie. Le-am scos cu grijă din săculeţii fini în care erau aşezate, le-am frecat un pic cu sare grunjoasă (cam o linguriţă de sare la 150 g icre);. le-am pus într-un borcan cu capac şi le-am depozitat în frigider (le-am pus doar sare, nimic altceva). Teoretic, se pot prepara şi proaspete; dar păstrarea la sare are două beneficii: întăreşte icrele şi le schimbă culoarea într-un roz-portocaliu frumos.
Tradiţii Salata de icre reteta si ponturi
Despre adăugarea de griş, pâine sau cartofi, discuţiile sunt lungi şi multe Şi mama mea a preparat o vreme icrele cu adaos de griş fiert în lapte. Dar pescarii cu tradiţie şi Chefii de elită nu agreează aceste adaosuri. Cei care le folosesc au explicaţii variate. Unii spun că grişul/pâinea îmbogăţesc gustul, alţii că îmbunătăţesc textura. Alţii pur şi simplu aplică reţeta aşa cum au preluat-o, fără să îşi pună întrebări. E drept că uneori icrele sunt atât de sărate încât doar grişul sau cartoful le mai desărează. Dacă însă ele sunt păstrate şi pregătite „ca la carte”, nu e nevoie nici de griş, nici de pâine. Salata de icre reteta si ponturi
Acum, logic, salata de peşte se manâncă pe pâine. Dacă punem şi pâine în ea, ajungem să mâncăm pâine cu pâine. Cu griş sau cartof e acelaşi lucru. E ca şi cum am mânca paste cu pâine, sau pizza cu pâine. De fapt, aceste adaosuri se practicau în restaurantele ceauşiste cu scopul de a „înmulţi” salata. Icrele sunt o delicatesă, în consecinţă scumpe, şi evident că se căutau metode – mai mult sau mai puţin creştineşti – de a maximiza profitul. Şi mie îmi place ca salata să aibă un gust bogat, dar vă garantez că iese la fel de bogată şi fără pâine. Salata mea e cremoasă, consistentă, potrivit de sărată şi de acră, nu e deloc moale şi nici nu mi s-a tăiat vreodată. Salata de icre reteta si ponturi
Salata de icre reteta si ponturi
Să ne înţelegem: nu am nimic împotriva celor care pun griş, pâine, cartofi sau alte minuni în salata de icre. Eu nu am pretenţia să vă prezint o reţetă firoscoasă, cu caloriile numărate; aşa cum pretind unii aşa-zişi „nutriţionişti”, pe care nu am cum să-i iau in serios, având în vedere că abia încap pe uşă; iar CV-ul lor nu cuprinde absolut nimic legat de nutriţie, medicină sau ingineria alimentaţiei.
Eu vă dau o reţetă autentică, tradiţională. Cine vrea să pună griş în icre, nu are decât. Am mâncat şi eu icre cu griş şi nu mi-au stat în gât. Dar eu nu pun griş în icre şi nu voi pune niciodată; iar salata de icre adevărată se face fără griş. Pentru că, ştiţi ceva? Salata de icre nu e o tocană, nu trebuie să te saturi din ea. De aceea nu e nevoie să o înmulţeşti cu griş (sau cu pâine).
cum se fac icrele de stiuca icrele de crap pret
Salata de icre e un aperitiv care trebuie să fie puţin şi de calitate – asta şi este definiţia aperitivului. Cine naiba se satură din aperitiv? Şi de ce aş lua eu în seamă reţeta „echilibrată nutriţional” de icre înmulţit cu o tonă de griş;. mai ales când ea vine din partea unei „specialiste” care cântăreşte două chintale şi-un sfert? Aşa cum am mai spus, cantitatea de ulei nu e standard. Pot fi 500 ml, pot fi mai puţini. Oricum, cine prepară icre atât de des cum o fac eu (asta însemnând de 2-3 ori pe lună), nici nu mai cântăreşte uleiul; îl pune din ochi; şi simte când e momentul să se oprească.
Salata de icre reteta si ponturi icre de stiuca icre de crap icre de caras
Aşadar, am primit insulte în mesaje private si publice, pe Facebook si pe blog,. de la anumite persoane care pun griş în icre; pentru că, vezi-Doamne, „grişul e bun, sănătos şi plin de nutrienţi”. Dar, ştiţi cum spun tulcenii? „Numai cei care nu ştiu să bată icrele şi/sau vor să le înmulţească, pun griş. Icrele se fac doar cu ulei, ceapă şi lămâie.” Cu acest citat închei definitiv subiectul „griş sau pâine în icre” şi nu voi mai răspunde în niciun fel, niciunui atac, iar comentariile agresive le voi trimite direct la coşul de gunoi.
Cum se desărează? (update)
Mi s-a pus des această întrebare, deşi am specificat deja, în notele de subsol, cum se desărează icrele. Aşa că am considerat oportun să fac un update la articol şi să răspund aici. Chiar dacă unii se vaită că m-am lungit prea mult cu introducerea, şi cu poveştile – pentru că, nu-i aşa?, lectura dăunează minţilor odihnite 🙂 Aşadar, pentru că am primit la nesfârşit această întrebare dar şi fiindcă unii pretind că pâinea/grişul se folosesc pentru desărare, şi nu pentru înmulţirea salatei de icre…
Dacă icrele sunt prea sărate – şi, da, cele din comerţ da, au o tonă de sare – se pun într-un tifon nou aşezat în 3-4 straturi,. într-o strecuratoare încăpătoare şi se trec sub jet de apă rece. Se lasă la scurs şi apoi se prepară salata. Nu e nicio filosofie.
Ingrediente Salata de icre reteta si ponturi
- 150 g icre sărate (de crap)
- 500 ml ulei de floarea soarelui*
- 50 ml apă minerală carbogazoasă
- 50 ml suc de lămâie www.simonacallas.com
- două cepe micuţe
*De obicei, la cantitatea asta de icre eu pun cam 350-400 ml ulei. Cine are experienta poate sa puna chiar si mai mult de 500 ml ulei fara ca icrele sa se taie. Si nu, nu sunt uleioase.
Preparare Salata de icre reteta si ponturi
Etapa 1
Se pun icrele într-un vas şi se începe frământarea lor, cu viteză medie, constantă, timp de câteva minute. Un robot este minunat în acest caz. Eu l-am pus pe treapta 3 (din 6) şi l-am lăsat să le mixeze vreo 5 minute. Nu se adaugă nimic în icre, în aceste prime minute. Ele vor începe să se deschidă la culoare şi să se lege. www.simonacallas.com Apoi se adaugă câte puţin ulei – nu direct în mijlocul icrelor, ci se prelinge pe peretele vasului; în aşa fel încât mixerul să îl încorporeze treptat.
Se mixează bine de fiecare dată când se toarnă din ulei;. numai după ce e încorporat se adaugă altă tranşă de ulei. După ce am adăugat aproape un sfert din cantitatea de ulei (după ochi, nu am măsurat); am pus puţin din sucul de lămâie. www.simonacallas.com Imediat s-au strâns; dar după ce s-a încorporat sucul de lămâie am adăugat puţin din apa minerală şi au redevenit cremoase.
Etapa 2
Am continuat apoi cu ulei, tot câte puţin. După ce am adăugat alt sfert din cantitatea de ulei;. am mai pus suc de lămâie apoi apă minerală şi am continuat aşa. www.simonacallas.com Este esenţial să nu se adauge nimic în salată până când nu este încorporat bine ceea ce s-a adăugat anterior. Am gustat, să mă asigur că e destul de acrişoară şi gata. La sfârşit am tocat ceapa cât mai mărunt cu putinţă şi am adăugat-o în salată.
icrele de stiuca icrele de crap pasta tarama greceasca
Am întâlnit tulceni care nu pun ceapă în icre;. ci o aşază alături pe masă – ceapă uscată tocată mărunt (cine doreşte îşi presară peste tartina cu salată);. ori ceapă verde (din care muşti pur şi simplu, imediat după ce ai muşcat din tartină). E elegant aşa, mi-a plăcut ideea şi am ţinut-o minte. Oricum, când pun ceapa în salată,. aleg cepe (uscate) mici; pentru că au foile subţiri şi pot fi tocate mult mai fin. În acest fel, se simte aroma de ceapă, fără să se simtă bucăţi din ceapă. AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete uimitoare cu icre, peste si fructe de mare.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Note
- Se recomandă ca icrele să fie amestecate cu viteză constantă – nici prea lent, nici prea iute.
- Se pot folosi diverse ustensile electrice: mixer, chopper. (am văzut salată făcută la chopper şi arăta foarte bine); blender, mixer cu suport. www.simonacallas.com
- Nouă ne place salata de icre mai acră;. de aceea uneori prepar o soluţie concentrată cu apă şi sare de lămâie. Soluţia acră (sucul de lămâie sau sarea de lămâie) strânge compoziţia, apoi pun apă minerală şi se relaxează. În acest fel am control asupra gustului şi consistenţei salatei.
- Daca icrele sunt prea sărate, se pun în tifon curat pliat în 3-4 straturi;. se introduc în apă rece şi se lasă 1-2 ore. Apoi se scot, se lasă să se scurgă bine şi după aceea se scot din tifon şi se prepară salata. www.simonacallas.com
- Nu contează materialul din care este făcut vasul în care se prepară salata. – poate fi de sticlă, porţelan, inox ori plastic. La fel, nu contează instrumentul cu care se mixează. – poate fi tel în formă de pară, furculiţă sau lingură de lemn.
icrele batute pasta tarama greceasca
- Contează însă ca ingredientele să fie reci, mai ales icrele şi apa minerală.
- Foarte important este să nu se exagereze cu uleiul. Prea mult ulei, prea repede adaugat şi/sau variaţiile vitezei de mixare fac ca icrele să se taie. De asemenea, dacă se adaugă prea mult ulei,. salata devine mai spumoasă şi mai puţin consistentă – cu alte cuvinte, o fleşcăială. www.simonacallas.com
- Dacă se întâmplă să se taie icrele, se pun la scurs într-un tifon nou, aşezat în 4-5 straturi; şi se lasă aşa circa 30 minute. Uleiul scurs începem să îl adăugăm înapoi, câte puţin. Este o metodă pe care am învătat-o de la gospodarii din Deltă
Felicitari Simona pentru felul in care ai scris reteta. Exact asa fac si eu icrele, dar deh…eu sunt nascuta si crescuta pe malul Dunarii, am si eu pescari inraiti in familie si stii cum e, noi avem un cult al preparatelor din peste. Cand aud de icre cu gris tare ma mai minunez. De ce ar vrea cineva sa manance gris imbibat in ulei si intins pe paine, nu stiu… Dar sunt de acord cu explicatia ta, icrele erau scumpe, poate in unele zone ale tarii se gaseau greu si atunci era o metoda sa le mai inmulteasca lumea cu fel de fel de artificii.
Icrele de știucă, sunt cele mai bune !!! Se lasă, într&n borcan, o săptămână (în frigider) ; se vor întări !
Icrele, se servesc pe PÂINE PRĂJITĂ !!!
Multumesc. Am tot cautat o reteta fara paine sau gris.
Multumesc si eu pentru comentariu <3
Multumim pentru rețetă și pentru introducere…
Și din 50 de gr de icre iese o cantitate mare din 150 nici nu vreau sa ma gândesc 😛
O sa fac rețeta ta, însă o sa adaptez cantitățile
Uiti sa spui ca pe langa gris si ulei mai sunt si icre….voi aveti reteta voastra, cea cu gris este usoara , nu mai necesita desararea ( icrele sunt ” grele „la ficat si fiere de aceea cu reteta voastra ” se gusta „.) . Nu este rau a prepara icrele cu gris sau paine. Fiecare zona cu adaptarile sale…????
Asa este fetelor, aveti dreptate…Fiind departe de Dunare, faceam foarte greu rost de icre si asa am invatat reteta, sa facem salata cu cartof.
Dar…am incercat sa o fac si asa cum foarte frumos explica Simona( ca o adevarata maestra) si mi-a iesit foarte buna salata. Atata doar ca eu am razuit ceapa in salata…
Multumesc mult draga Simona ca ne-ai impartasit cateva din …secretele oamenilor Deltei si iti urez un An Nou plin cu impliniri !
Aveti dreptate,icrele se fac așa simple fără griș si piine,am învățat cum sa desaram icrele cu tifon in apa rece ,super,????????????????????????
Felicitări, ce frumos scrieți toate rețetele! Sunt născută pe malul Dunării, in Insula Mare a Brăilei, si mi-ati trezit toate amintirile. Pestele era mâncarea noastra de baza. Ooooo, si cum treceau carutele încărcate cu peste, prin fata curții noastre asezate pe malul ” garlii”, il duceau la cherhana. Va multumesc mult! ** Da, icrele le fac fara gris si sunt de acord cu tot ce scrieți!!
Foarte adevărat ceiace ați scris despre prepararea icrelor. Aș adaugă din proprie experienta ca icrele sa nu fie făcute imediat ce se scot din frigider, trebuie lăsate puțin la temperatura camerei.
Reteta e foarte buna. Eu pun chiar mai puțin ulei. Sa nu mananc ulei pe pâine. Nici vorba de înmulțit cu gris sau paine. Puțin și bun, gustul de icre și atat. Am o singura observație. Ai spus ca se pot face și la Blender. Nu cred ca e în regula pentru simplul motiv ca acele cuțite sparg icrele, bobite le.
Eu fac icrele cu lingura de lemn. Le frec numai cu lingura de lemn.Nici nu stiu sa le fac cu gris sau cartofi. Icrele de stiuca sunt cele mai bune. Am cea mai buna sursa din delta.
Iuliana si Sidy, va multumesc mult, Asa cum am spus, si mama punea gris in icre, dar am stiut dintotdeauna ca motivul era ca sa le inmulteasca. Nu m-a deranjat si nu ma deranjeaza nici acum sa mananc icre in care s-au adaugat gris sau paine, dar adevarul este ca, dupa ce ai mancat odata icre pregatite ca la carte, niciun alt gust nu ti se pare la fel de bun 🙂
A, si eu calculasem icrele de crap cu 90-100 de lei kilogramul, Zilele trecute am vazut la hypermarket icre sarate de crap cu 137 de lei/kg. Enorm… Mi se pare logic ca cine e nevoit sa le cumpere se straduieste sa faca economie, mai ales daca are familie mare sau un eveniment cu invitati 🙂
Icrele de crap sunt 57 ron /Kg ,la Cora .
Stiu de acele icre, le-am si incercat odata, sunt icre bulgaresti, care contin o gramada de E-uri si cred ca vreo 50% substanta gelifianta. Nu mi-au placut deloc, erau baloase si foarte sarate. Am mai gasit odata la Auchan icre din SUA, se vand la galetusa de 1 kg (ca si cele bulgaresti), astea americane parca erau ceva mai bune decat cele bulgaresti, dar au colorant rosu. Nu se compara nici pe departe cu icrele scoase de mine direct din burta crapului 🙂
Simona,am icre de stiuca la congelator. Cum procedez? Am emotii,sa nu le stric!!!
Le dezgheti intr-o strecuratoare in care pui tifon curat in 3-4 straturi. Sa fie bine scurse. Si mai departe procedezi exact cum am scris in reteta. Aici am icre de crap, dar dupa aceeasi reteta fac si salata din icre de stiuca. Daca le ai congelate, banuiesc ca nu au sare. Adaugi sare dupa gust, la final.
daca sunt dezghetate corespunzator nu trebuie scurse… adica , icrele tinut in frigider 24 de ore se dezgheata fara a lasa pic de apa, apoi se prepara asa cum stii deja.
Buna ziua,
Am făcut și eu astăzi prima data în viața mea salata de icre. Am respectat perfect rețetă, însă mi a ieșit cam fluida. Dupa ce am pus și sucul de lămâie la mine nu s-au strâns. Este ok la gust, însă nu e foarte ferma salta mea
Ma bucur ca am gasit aceasta reteta …Recunosc ca si eu fac destul de des icre,si asa am luat reteta pe vremuri de la un pescar si tot asa mi-a dat-o cu gris sau cu miez de paine…..eu am ales sa le fac cu gris .Noua ne place asa cu gris,dar cu siguranta data viitoare am sa incerc fara gris.Nu am mancat niciodata fara gris,dar voi incerca.
Multumesc frumos, Cornelia 🙂 Dupa ce le faci fara gris sa-mi spui daca nu ti se pare ca sunt mult mai bune 🙂
:Heart:
Cùm pot scoate gustul de mâl din icre!?
Doamna Simona mi s_au tăiat icrele ,rușine să îmi fie ,la 72 de ani ,daca le lăsăm în pace cum faci tu fara adausuri bine eres erau minunate ,m_a pus aghiuță și am pus gris fiert și ceapă fina stoarsă amestecata in gris și când am adăugat în icre s_au tăiat !Le arunc sau ce fac ???S
Puneti-le la scurs in tifon curat pus in 4 straturi. Dupa ce se scurge tot uleiul, le framantati si adaugati cate putin ulei. Cu ceapa in ele, nu stiu daca isi mai revin. Dar alta solutie nu cunosc. Ceapa se adauga intotdeauna la sfarsit. Daca puneti gris, adaugati intai grisul, omogenizati si abia apoi adaugati ceapa. Mama mea asa facea, si nu se taiau.
Am facut in seara asta pentru prima data salata de icre in casa,dupa reteta Dvs ,au iesit super bune ,inițial am facut ptr sot ca ii era pofta ,dar am mâncat si eu (nu am niciodată nu-mi placea cum arătau ) dar astea făcute de mine ,mi-a inspirat încredere sa gust🙈😁deci clar sunt cele mai bune ..
Multumesc frumos Simona pentru reteta si ponturi! Am retinut reteta si astazi am pregatit-o. Este adevarat ca icrele sunt extrem de scumpe in supermarket si nu mi-am permis de crap, doar tarama, dar sunt excelente si acestea.
Multumesc mult pentru reteta si pentru explicatiile detaliate, in sfarsit am facut si eu o salata de icre care nu mi s-a taiat si care a iesit super gustoasa 🙂
Am facut si eu reteta de icre cu gris, dar de multe ori se taia, de cand am primit reteta fara gris nu mi s-a mai taiat si familia este incantata. Nu as mai schimbareteta. Este ffff buna.
Excelenta reteta. Nu merita sa cumperi gata preparate
N-ai pus gris in icre, dar le-ai inecat in ulei. Jumate de litru de ulei la 150g icre este enorm.
Grisul nu se pune din zgarcenie. Se pune pentru a balansa lucrurile. Grasimile si caloriile, de exemplu. Fa si tu o comparatie:
100g gris uscat = 400-600g gris fiert = 350 kcal
100g ulei x 5 = 500g din acelasi ulei = 4500 kcal
Daca vrei icre autentice, ca-n Delta, ca pe Amazon sau ca la oamenii bogati, nu le inmultesti cu o vadra de ulei. Le maci natur, cu putina lamaie
Stimata duduie,
1. Dacă invidia şi lipsa de caracter nu te-ar fi orbit atât de tare, te-ai fi putut uita un pic la pozele salatei mele de icre. Şi dacă astea ţi se par dumitale că arată a icre înecate în ulei, însemnează că trebuie să îţi faci programare la oftalmolog. Sau la psihiatru?
2. Ştiu, salata mea de icre e cea mai aspectuoasă dintre toate cele care se văd pe internet iar oamenii intră la mine să ia reţeta, şi nu în blogul dumitale – dar asta nu e vina mea, stimată duduie. La fel cum nu e vina mea că salata dumitale de icre, aia cu griş mult, cu ulei puţin şi cu caloriile numărate „ştiinţific”, pare total necomestibilă.
3. Oricât de greu ţi s-ar părea, eu chiar am reţeta asta de la nişte pescari din Delta noastră (şi nu a Amazonului, care, apropo, nu e un mediu în care să trăiască crapul, acesta se găseşte numai în Europa şi Asia – pentru ştiinţa dumitale) şi nu e cazul să încerci să pari glumeaţă ori interesantă ori deşteaptă, că nu-ţi iese niciuna dintre ele. Uite, de exemplu, dacă ai fi avut un dram de cultură generală, ai fi ştiut că o vadră are 10 litri şi nu ai fi folosit această unitate de măsură aiurea.
4. Dacă vrei icre autentice şi mai ales „echilibrate caloric”, nu pui în ele 600 g de griş, stimată duduie. Mai şi afirmi că nu îl pui din zgârcenie… Atunci, din ce motiv pui atâta amar de griş la o mânuţă de icre? Vezi, ai încercat să pari cunoscătoare, dar nu ai reuşit decât să te faci de râs. În altă ordine de idei, „echilibrul” de care vorbeşti dumneata, se rezolvă evident atunci când pui salata de icre pe pâine, stimată duduie. Deci, din moment ce o mănânci pe pâine, ce rost mai are să o îndopi cu griş? Sau nu ştii că grişul şi pâinea se trag din aceeaşi mumă? Sau vrei să spui că dumneata mănânci salata de icre goală cu lingura, şi de aceea ai nevoie să o „balansezi” cu griş? Serios, baţi câmpii cu foarte multă rea intenţie; şi ştii ceva? Atâta timp cât eu nu intru pe blogul dumitale ca să îţi distrug reţetele, te invit să faci acelaşi lucru, capisci? Ia hai, fiecare la scara lui!
5. Dumneata, în noaptea Învierii (mai precis la ora 2:16 a.m.), nu aveai altceva mai bun de făcut, decât să stai pe blogul meu, să-ţi faci adrese de email false şi să-mi laşi asemenea comentariu? Serios? Ce trist e să nu ai o viaţă personală şi, în momentele pe care ar trebui să ţi le petreci cu familia ta, să stai pe blogurile altora şi să îţi rumegi ficaţii de invidie… Hai, Paşte fericit!
Simona, duduia in cauza stiu si eu cine e. O tradeaza stilul 😛 Dansa pune juma’ de kil de ulei la doua galbenusuri in maioneza, si crede ca asta inseamna „dietetic” hahaha De aia si e atat de supla incat trebuie sa plateasca doua locuri in avion 🙂
Draga Simona,
Multumesc pentru tot ce faci aici, pe blogul tau, ca noi, astia, fara blog, sa gasim o reteta doar prin a da ”click”! 😉 Respect! Cat despre ”atacurile” de mai sus, asa e, isi rumega ficatii de invidie! Care mai de care s-a nascut destept in Romania si daca acolo se mananca carbohidrati cu carbohidrati, nu are decat sa o faca. M-am nascut si locuit in Constanta, pana la varsta de 27 ani, cand m-am casatorit, acum locuiesc in Olanda. Mama mea e o gospodina desavarsita si nici ea nu facea icrele cu gris, o tampenie!
Capul sus si la mai cat multe retete aspectuoase si gustoase!
Multumesc mult, Violeta, pentru comentariu. Sa mananci icre cu gris, puse pe paine, e ca si cum ai manca paste cu paine sau pizza cu paine. Aiurea de tot. :Wink:
Draga Simona, mama mea are 72 de ani, acum e la pensie. A lucrat toata viata ei in bucatarii de mari restaurante din Bucuresti, inclusiv la Carul cu Bere si Havana, fiind sef bucatar sai sef de unitate. Nu mai pun aici si premiile ei, obtinute in tara si strainatate, in competitii serioase in domeniu. Basca faptul ca a instruit generatii intregi de tineri bucatari, a scris retete minunate si a lucrat zile si nopti intregi la realizarea de expozitii de preparate culinare pt protocoale, ambasade, etc. Nu a facut NICIODATA icre cu gris!!! Nu se pune gris in icre! Duduia cu pricina le „inmulteste” cu gris, ca in vremuri de restriste! Sa-i fie de bine! Esti pasionata, faci totul „ca la carte”, ai retete minunate, le mai si impartasesti lumii, tine-o tot asa!
Bună ziua draga Simona, aș dori să fac o salată de tip icre, dar cu ton mărunțit din conserva, îmI poți da o rețetă sau un sfat cum aș putea să prepar o astfel de salată Mulțumesc mult
Se freaca tonul maruntit din conserva cu unt si condimente, iar la sfarsit se adauga ceapa tocata foarte fin.
Aaaa, Simona NU, nu…. ..se storce tonul din conserva + castravate murat taiat marunt + apio (telina) taiat marunt + maioneza= aceasta este salata de ton.
Bună. Am încercat și eu să fac icrele așa, dar îmi iese salata prea moale, ce pot face, e ca o smântână lichidă. Cum o pot îngroșa un pic? Mulțumesc
PS. La gust e super
Uneori, icrele cumparate sunt diluate. Daca vezi ca sunt fleoscaite, pune-le intai la scurs, in tifon curat pus in 3-4 straturi. Salata asta a mea din poze e facuta cu icre scoase de mine direct din burta crapului si puse la sare. Dupa 2 saptamani, erau beton 🙂
Arata superb, felicitari Simona !!
Multumesc frumos, Dori 🙂
Nu sunt icre din comerț, doar că eu le-am ținut în sare, doar câteva ore. Oare asta e problema?
Daca le-ai si spalat si nu le-ai scurs bine inainte sa le pui la sare, da, asta e motivul.
Super, va multumesc!!!
Bună! În primul rand vreau să-ți mulțumesc pentru rețetă…. De când am descoperit-o, n-o mai prepar altcumva! Chiar astăzi am făcut o porție de icre (scoase din burta unui frumos crap romanesc de Dunăre, aprox. 1200 g curățate de pieliță 😁) ținute cu sare aproximativ 24 de ore. Au ieșit absolut divin! Drept este ca sunt gustoase și cu gris, pâine, chiar și cartof, atât timp cât se menține un echilibru al incredientelor!
Multumesc pentru reteta! Nu va mai certati eu nu va cred pana nu gust 🙄 😆 am aflat cum scot sarea dar practica ma omoara ori astia pun atata sare incat eu nu o pot scoate.Exista icre in comert special sarate pentru reteta cu fainoase si special pentru natur? Daca mai stii metode de scos sarea din alimemte te rog sa publici. O zi frumoas!
Am căutat un mod de preparare a icrelor de somon. Am cumpărat o cutiuță mică de 50 de gr și nu știu cum să le prepar, adică un alt mod decât clasica grămăjoară pe o felie unsă cu unt și atât. Nu am găsit nimic de genul ăsta. din care deduc că icrele roșii nu se iau la frecat, la fel cum nu se freacă icrele negre. Dar eu vin și vă spun că și icrele negre se freacă, am încercat, cu anii în urmă când pe fundul unui borcan mi-a rămas ceva, nu mai mult de o lingură și cum nu aveam cum s-o împart în câți eram în casă pe vremea aceea, am luat lingura la frecat și trebuie să vă spun că mi-au ieșit ele mai gustoase icre, de o culoare cam îndoielnică, e adevărat, dar gustoase că deși au trecut peste 20 de ani de atunci, tot nu le-am uitat. Dar vreau să vă spun că eu la icre, la icre obișnuite, tarama, crap sau chiar știucă, deși pun griș, am grijă să fierb grișul în lapte, deci îl îmbunătățesc, nu știu cât ulei pun, deja pun din ochi, dar de la început pun și un gălbenuș de ou și atunci mă asigur că nu are să mi se taie vreodată, în final pun ceapa tăiată mărunt pe care am avut grijă s-o amestec de la bun început cu grișul și tot așa, pentru culoare, pun cam vreo 10 măsline, pe care le tai în șuvițe și le amestec în întreaga cantitate. S-ar putea să nu vă placă rețeta mea exact din cauza oului, dar măcar o dată puteți încerca. Poftă bună sau cum doriți!
Cu siguranta, gris in icre nu o sa pun niciodata. Si nici lapte. Si nici ou.
Buna ziua.Am cumparat peste chefal si a fost plin de icre.Nu stiu pe nimeni care sa imi zica daca icrele de chefal sunt bune ptr. salata.Icrele scoase din pestele CHEFAL le am pus cu putina sare si sunt in congelator de 3 saptamani.Stie cineva daca fac salata din ele sunt bune?Multumesc frumos.
Bună ziua , cum ați procedat cu icrele din chefal ,nu am găsit nici o rețetă pe net!
O zi buna vă doresc!
felicitari.
esti pe gustul meu, si eu sunt absolut de acord
cutine. fara gris, fara paine.
pot sa-ti dau un pont pt. desarare rapida.
in loc de apa foloseste lapte dulce si lasa-le numai jumatate de ora,
dupa care le scurgi si faci ce sti bine.
multam pt. reteta si pt. faptul ca si altcineva considera ca icrele
trbuie sa fie icre , nu facaturi.
ceapa se poate da pe razatoarea mica si stoarce bine
succes in continuare.
sper sa ne mai intalnim
Sunt niste retete super si usor de facut.
Primiți ceva comentarii de pe malul Dunării?
– icrele nu trebuie sa fie reci, ci la temperatura camerei. Apa, însă, cat mai rece.
– când tii icrele la congelator, nu le pune sare.
– multa lume pune gris pentru că la mixer se sparg cam toate boabele, și e mai plăcută textura cînd găsești boabe întregi. Eu păstrez cam o lingura de icre și le adaug la sfârșit, amestecând doar puțin cu mixerul că sa se împrăștie frumos in spuma.
– eu pun lămâia doar la sfârșit. In rest jonglând din ulei și apă spuma. Acritura întărește spuma, dar, cum zeama de lămâie conține mai multă apă decât soluția de sare de lămâie, efectul e diferit.
Concluzie: toate icrele sunt fantastic de bune, dar cu măsură (ficatul, săracul). Spor la bătut icre! Și JOS GRISUL!
Buna dimineata! Am citit cu interes reteta de salata de icre si am constatat ca, in mare parte, este asemanatoare cu a mea. Nici eu nu adaug gris sau paine! Eu pun ceapa mai la inceput si nu taiata foarte marunt deoarece sotului meu ii place sa simta putin ceapa in salata. E prima data cand va citesc o reteta, dar o sa revin cu siguranta! Felicitari!
Descriu mai jos cum prepar eu salată de icre de crap.
Icrele de crap le cumpăr primavara cand le găsesc proaspete (in membrana in care se dezvoltă în abdomen) , cu grijă îndepărtez pielița și vinișoarele cu sânge după care adaug 8gr. de sare (nu grunjoasa) la 100gr.de icre și le amestec ușor cu două furculița pentru a le dispersa și a pătrunde sarea uniform in icre.
Acopăr castronul cu film si-l las o zi in frigider, după care mai amestec o dată după care le depozitez în borcan .Dacă este cantitate mai mică (un borcan de ex.) pun un strat subțire de ulei pentru a nu se întări. Dacă este cantitate mai mare le depozitez in congelator.
Reteta Simonei este foarte bună numai că eu inlocuiesc apa minerală cu apă plată fiindcă nu-mi plac icrele pufoase pline de aer ci cremoase
Ca să iasă cremoase viteza mixerului nu trebuie să fie mare .
Nu pun ceapă in compozitie pentru că ceapă se oxideaza și amarește toată salata dacă rămâne pentru a doua sau a treia zi.
În schimb toc ceapă veche sau verde pe care o pun într-o farfuria și după ce întind icrele pe pâine o tamponez pe ceapă apasand usor după care le consum ca atare.
Cand le pregătesc pentru nepoți le amestec cu țelină rasă fin și stoarsa bine având grijă să măresc și cantitatea de lămâie.
Multumesc pentru reteta. Da, eu nu sunt de pe malul Dunarii si faceam icrele cu putina paine inmuiata in lapte. Apoi am fost in Delta unde am mancat cele mai extraordinare icre. Le faceau tot cu apa gazoasa si lamaie dar, in loc de ulei foloseau smantana grasa. Am incercat si eu acasa, dar nu mi-au iesit si am renuntat cu parere de rau. Acum am incercat dupa reteta asta. Au iesit foarte bune. Dar tot pe cele din Delta le visez …
N-am vazut in viata mea icre cu smantana, si-s tulceanca …
Buna reteta, felicitari! Eu chiar sunt Tulceanca si mare consumatoare de peste si icre. Un mic sfat, daca vreti icre autentice si mult mai gustoase, puneti otet din vin, nu lamaie. De preferat se bat la mana, astfel se sparg mai greu bobitele de icre si atunci simtim ca mancam icre nu pasta 🙂
O sa fac salata de icre dupa reteata dumneavoastra si revin cu comentariu. Cu stima
Buna !! Am si eu nu întrebare! Am niste icre de crap … congelate . Le-am lăsat la dezghetat si cind sa le prepar am observat ca au gust de mâl.. si chiar dupa ce le-am terminat de preparat ..super gustoase aceiasi reteta ca a dumneavoastra ..dar gustul de mâl tot a rămas!! Ce pot face .. mai am in congelator foarte multe!
Imi place reteta d-voastra si voi incerca sa o pun in practica ; nu am mai preparat niciodata salata de icre pana acum.
Cu stima.
Mulțumesc frumos pentru rețetă vrei sa mai vad rețete de la dvs îmi place cum descrieți .Toate cele bune
Un mic pont, referitor la ceapa. Eu o toc foarte marunt, apoi o zdrobesc ca pe mujdei. In felul asta nu se mai simte textura cepei.
Multumesc frumos pentru pont 🙂
Frumos. Si introducerea si reteta. Totusi cand spunem traditional, nu spunem mixer… We say lingura de lemn! Spor!
Daca nu ne murdaream putin la gura de engleza, era si mai traditional : )
Felicitari! Am urmat reteta ta si mi-au iesit foarte bune. Iti multumesc frumos!! Mult succes in continuare!
Bună ziua doamnă!
Icrele de chefal se prepară că și cele de crap?
1. Reteta e buna si sfaturile sunt super usefull.
2. Commentul ca te ai lungit prea mult – a se citi ca lectura nu e pentru mintile odihnite e dat cu superioritate.
3. Sunt multi care cauta o reteta – in fata masinii de gatit, masa de lucru etc nu prea e momentul de lectura. Cel
Putin pentru mine. Scopul meu e sa iau niste info utile. Daca am
Chef de lectura iau o carte. Sau poate ca publicul target pentru tine nu sunt si oamenii aplicati si foarte la subiect, caz in care mi cer scuze pentru comment.
E o rețetă bună.Și mie îmi plc tot așa simple fără alte adausuri.O singură precizare:salata de icre nu este aperitiv.Aperitivul este băutura care se servește înainte de masă.Salata de icre este un antreu.În rest toate bune!
DEX zice asa:
APERITÍV, aperitive, s. n. 1. Gustare/mezelic/antreu care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). 2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare). – Din fr. apéritif, lat. aperitivus.
Deci, aperitivul e si, si : ) Multumesc frumos pentru comentariu. La multi ani!
Eu am învățat sa prepar salata de icre cu griș fiert în apa,iar ceapa incorporata la sfârșit, data pe răzătoarea mica. Recunosc că e gustul pe care îl cunosc și nu l-aș schimba, dar rețeta dumneavoastră trebuie măcar o dată încercată. Grisul cu lapte pentru mine reprezinta desert, strict!
Am dat peste acest blog căutând o rețeta pt salata de icre. Chiar ma miram și eu de ce sunt alte retete cu griș sau pâine și iată ca am găsit aici o rețeta care mi se pare f logica. Problema e acum ca eu am icre de hering și după cum citesc aici cele de crap ar fi mai bune. Sa ma încumet sa le fac????
Mulțumesc și felicitări pt blog!
Sunt foarte bune si icrele de hering si se prepara la fel ca cele de crap, stiuca sau caras. Multumesc si eu pentru comentariu <3
începătoare in ale bucătăriei, probat rețeta, ieșit din prima, se fac foarte ușor, … mulțumesc pentru rețetă
Multumesc pentru reteta. Va spun sincer ca am „experienta” in bucatarie dar niciodata nu mi-au iesit asa pufoase. Multumesc.
Absolut de acord cu eliminarea grisului si a painii ! Daca se taie (sau se branzeste sau nu se leaga ca o pasta) e din cauza ca icrele sunt reci iar uleiul e la temperatura camerei, lasati icrele scoase din borcan 10-15 minute la temperatura camerei.
Multi incearca salate de icre din diferiti pesti si grisul sau painea inmulata au rolul de a anihila gustul si mirosul dezgustator, pentru ca nu fiecare icra este comestibila. Nu amestecati icrele de crap cu icre de la stiuca sau hering. Fiecare peste are misrosul si gustul diferit.
Am vazut un comentariu care nu agrea introducerea, dar introducerea a fost bine conturata si foarte necesara pentru incepatori. Mi-a placut ca dupa introducere, ati postat reteta fara alte observatii adaugate. Si sunt de acord, uleiul se pune cat pot inghiti icrele, cum ati mentionat: „maxim 500 ml”.
Dar de reteta ptr icrele negre imitatie ( adica din alge) ce zice-ti.
In curind e ziua mea si voi face irrelevant djupa sfaturile tale.Eu stan in Suedia asa ca e complicat sa gasesc icke de stiuca,dar voi face cercetari
Un varf de cutit de nefacute se pune la loc vizibil dupa ce ai uns tarartina, eventual in centrul unei veli de maslina. Eu am uns o felie de castravete, taiata transversal si totul pe o scoica luata de la mare.
Super, exact rețeta asta am sa o fac acum cu cea mai mare încredere și fără nici un dubiu ca va ieși foarte bine. Mi-a plăcut tot ce am citit!
Am citit cu interes toate comentariile si despre salata fara gris sau paine si despre cea cu…si despre icre proaspete sau congelate. Am facut salata de icre in fel si chip, cu si fara gris/paine, proaspete sau congelate, batute cu mixerul sau de mana…depinde cum am chef sa le mananc sau timp sa le prepar. Toate sunt OK daca ne place gustul. Doar reteta cu smantana si pe cea cu otet nu le-am facut dar o sa le incerc. Uneori eu le fac fara lamaie, alteori fara ceapa. Alteori adaug un pic de boia iute.
Din experienta proprie:
-salata din icre congelate iese perfect fara sa le decongelam. Eu pun icrele intr-un vas cu un strop de ulei de floarea soarelui presat la rece(nu pun ulei rafinat pentru ca imi par cam gretoase) si incep sa frec o mica parte din icre folosind o lingura sau furculita(cu lingura parca ies mai repede. Daca fac cantitate mica, folosesc o lingurita din alea cu coada lunga) si am grija sa tin vasul un pic inclinat, in asa fel incat uleiul in exces se scurge in partea de jos. Deci frec un pic de icre din partea mai ridicata a fundului vasului adaugand cate un strop de ulei pana se leaga bine bine iar deabia apoi incep sa incorporez treptat si restul de icre si ulei, frecand in cercuri din ce in ce mai largi. Mai daug cate un pic de ulei…frec…iar ulei…si tot asa pana va place cum au iesit. Tinand vasul inclinat, icrele nu se vor taia decat daca se intampla sa punem prea mult ulei dintr-i data dar chiar si asa se pit remedia repede, frecand o partea din icrele din partea de mai ridicata a vasului pana isi revin…si va asigur ca isi revin. Deci marele secret e de fapt sa tineti vasul un pic inclinat ca sa incorporati doar atat ulei cat sa fie icrele bine legate. Uleiul scurs la partea inferioara si restul de icre le amestecati treptat cu icrele gata legate. Ies foarte cremoase, nu sunt gretoase(eu le mananc uneori fara paine…cu lingurita :))) plus ca frecandu-le cu mana facem si un pic de miscare ca nu strica. Ceapa, lamaie…dupa gustul fiecaruia
Sarbatori fericite !
[…] Modul de preparare al salatei din icre de stiuca este identic cu cel al icrelor de crap, caras, hering – gasiti mai multe detalii aici: Cum se prepara icrele de crap, caras, hering (link). […]
Multumesc pentru reteta adevarata a salatei de icre!
Minunata rețeta. Am făcut icre pentru prima data in viața și au ieșit foarte bune și aspectuoase, ca o spuma. Minunat!
Am respectat rețeta așa cum ați prezentat-o.
Mulțumesc doamna Simona!
Cu drag ❤️ Multumesc mult pentru feedback ❤️
Draga Simona, caut de cateva zile si nu gasesc o reteta de conservare a icrelor si laptilor de peste in ulei, otet, condimente. Am pus intr-un borcan bine spalat si sterilizat in cuptor icre, lapti, condimente, otet fiert cu apa si mirodenii si racit si putin ulei, am infiletat si am bagat la frigider.
Intrebarea mea este: icrele pot fi consumate crude, ca doar asa se face salata de icre, insa crezi ca e vreun pericol cu laptii nepreparati termic?
Ai o sugestie de marinata sau alt tip de conservare a lor? Multumesc!
Nu cunosc alt mod de conservare a laptilor in afara de congelare. Si noi nu ii mancam altfel decat prajiti (pane), sunt deliciosi. Nu am auzit sa se consume cruzi.
Multumesc pentru raspuns!
Nu crezi, totusi, ca se marineaza fix ca pestele care si ala tot crud e bagat in marinada? Si mai ales daca sunt lasati cateva saptamani la marinat?
Poate cineva care face o astfel de conserva vede mesajul meu si-mi spune ca se pot consuma si in felul acesta…