Indiene de cofetarie cu frisca si ciocolata reteta veche Indiene cu frisca naturala crema de ciocolata si glazura fondant cacao prajitura indiana cu ciocolata fondant facut acasa ganache de ciocolata coji de pandispan reteta indiana cu frisca naturala reteta Prajituri indiene reteta originala cu frisca si fondant de cacao fondant prajitura indiana de casa indiana de cofetarie Prajituri Indiene de casa Prajitura Indiene reteta veche de indiene Prajituri de cofetarie
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Indiene de cofetarie cu frisca si ciocolata – o prajitura clasica
Cine nu ştie de faimoasele Indiene de cofetarie cu frisca si ciocolata? Compuse din două discuri uşor bombate din pandişpan, însiropate, glasate cu fondant şi lipite între ele cu frişcă, Indienele de cofetarie sunt nu numai binecunoscute, ci şi iubite de amatorii de prăjituri. Sigur că de-a lungul timpului cofetarii au deviat puţin de la reţeta clasică, creativitatea lor punându-şi amprenta şi pe acest produs, ca şi pe toate celelalte din indexul clasic al prăjiturilor – căci, nu-i aşa?, nu este cofetar adevărat acela care nu îşi aduce contribuţia, fie cât de mică, la minunata artă a deserturilor.
Prin urmare, astăzi putem găsi în cofetării Indiene cu ciocolată, Indiene cu fructe, ba chiar şi mascarpone a apărut în lista de ingrediente a Indienelor noastre. Indienele pe care vi le prezint eu astăzi seamănă la compoziţie şi mod de preparare cu minunatele şi delicioasele Gărgăriţe, dar şi cu divina Boema – Indienele au câte ceva de la fiecare. Cojile de indiene se prepară dintr-un pandişpan pufos, exact ca şi cojile de gărgăriţe. Eu le-am lipit cu ganache de ciocolată – ca şi gărgăriţele; dar le-am glasat cu fondant de cacao şi le-am decorat cu multă frişcă – la fel ca la prăjitura Boema.
Reţeta iniţială de Indiene de cofetărie nu conţine ciocolată; cele două coji (jumătăţi ale prăjiturii) sunt umplute doar cu frişcă; dar ganache-ul este binevenit, pentru că le conferă un plus de consistenţă şi de savoare. Încercaţi-le, şi nu veţi regreta! Ce mai este de menţionat la aceste minunate prăjituri, este faptul că nu sunt dificil de preparat, iar cu toată simplitatea lor, sunt totuşi nişte prăjituri elegante şi rafinate.
Ingrediente Indiene de cofetarie cu frisca si ciocolata by Simona Callas
(pentru 12 porţii)
***
Cojile de indiene
- 3 ouă mari
- 75 g zahăr tos
- 100 g făină www.simonacallas.com
- un praf de sare
***
Ganache de ciocolată
- 100 g ciocolată amăruie cu 40-50% cacao
- 1 lingură zahăr www.simonacallas.com
- 200 g smântână pentru frişcă
- 1 lingură rom brun (sau 1 linguriţă esenţă de rom)
***
Montare şi decor
- 800 ml sirop cu rom (vezi notele de la final)
- 300 g fondant cu cacao (vezi notele de la final)
- 250-300 g frişcă bătută www.simonacallas.com
- bănuţi de ciocolată (vezi notele de la final)
***
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare Indiene de cofetarie cu frisca si ciocolata by Simona Callas
Aşa cum am mai spus, compoziţia cojilor se prepară exact ca la Gărgăriţele de cofetărie. Se încinge cuptorul la 175 de grade şi se pregătesc două tăvi de aragaz care se tapetează cu hârtie de copt. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare până când se topeşte zahărul şi se obţine o bezea tare. www.simonacallas.com Se adaugă gălbenuşurile, apoi se încortporează făina, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu iasă aerul din bezea. Compoziţia trebuie să fie spumoasă şi aerată, pentru ca în timpul coacerii cojile noastre să crească şi să se bombeze.
Se transferă compoziţia într-o pungă de ornat tăiată la capăt şi se poşează în tavă discuri de dimensiuni egale (cu diametrul de 6 cm), la distanţă de 2-2,5 cm unele de altele (ne putem ajuta de o altă foaie pe care desenăm cercuri, inserată sub foaia de copt). Se introduc în cuptor ambele tăvi odată, pentru 15-20 minute, sau până când cojile de indiene se rumenesc frumos. Dacă cuptorul nu coace uniform, după 15 minute întoarcem tăvile şi eventual le inversăm poziţia în cuptor. www.simonacallas.com
Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă. Apoi se grupează câte două, alegându-le în aşa fel încât să se potrivească la dimensiuni.
***
Pentru ganache, se înfierbântă smântâna pentru frişcă împreună cu zahărul, se toarnă peste ciocolată, se lasă 2 minute, apoi se amestecă până se topeşte ciocolata si se obţine o compoziţie omogenă. www.simonacallas.com Se pune la frigider până se răceşte complet (minim 2 ore – sau 30 minute la congelator, dacă ne grăbim), apoi se mixează la viteză mare 1-2 minute, până se obţine o cremă fină. Se adaugă romul şi se transferă într-o pungă de ornat.
După ce se răcesc complet, cojile se însiropează scufundându-le 2-3 secunde în sirop, apoi se aşază înapoi în tavă.
Fondantul (preparat ca aici – link) se topeşte pe plita cu inducţie (la 75-80 de grade) sau direct pe flacăra aragazului dată la minim, amestecând ca să nu se lipească. Câte o coajă din fiecare pereche se glasează cu fondant pe partea bombată. Vom avea deci jumătate dintre coji glasate. Cojile neglasate se asază cu partea plată în sus pe chesele de hârtie şi se umplu cu ganache, aşa cum se vede în fotografii. Se acoperă cu jumătăţile glasate, apoi se decorează cu frişcă şi bănuţi de ciocolată.
Se păstrează la rece până la servire. Din această reţetă ies 12 indiene a câte 100-115 g fiecare. ¡Buen apetito, amigos!
NOTE:
- Siropul se prepară din 200 g zahăr + 600 ml apă, fiert,. amestecat cu 3 linguri rom (sau 1 lingura esenta de rom) şi apoi răcit)
- Fondantul cu cacao poate fi înlocuit cu ciocolata topită, în care se adaugă puţin ulei (200 g ciocolata + 2 linguri ulei)
- Bănuţii de ciocolată pot fi înlocuiţi cu ciocolată rasă, fructe confiate sau proaspete, după preferinţă
Cele mai frumoase indiene! Si chiar nu par greu de facut. maine o sa le incerc si eu. Multumesc pentru reteta 🙂
Mulțumesc !
As avea o intrebare mamicilor,eu urmeaza sa incerc reteta si ma tot intreb cojile de la ce o sa creasca nu trebuie pus praf de copt in ele ? deoarece nu am facut pana acum as vrea sa ma asigur ca fac totul cum trebuie!
Cojile de indiene se fac din blat de tip pandispan. Acest blat nu are nevoie de praf de copt, creste singur. Dar trebuie sa ai grija sa nu amesteci prea mult, atunci cand adaugi faina. Gasesti mai multe detalii despre pandispan aici: https://simonacallas.com/ro/2015/12/pandispan-cu-lamaie/
Daca te simti nesigura, atunci poti sa adaugi un pic de praf de copt. La reteta asta, 1/2 de lingurita de praf de copt e OK.
Mulțumesc frumos pentru ajutor și sfaturi ????
[…] aduc un produs care probabil nu este la fel de popular ca Amandinele clasice, Prajitura Bucureşti, Indiene sau Pompadour. În reţetarul de pe vremuri, această prăjitură se numeşte Prajitura Mocca şi, […]
[…] bijuterii de prăjituri, delicioase şi aspectuoase, sunt surori cu Indienele de cofetărie, în sensul că au aceeaşi compoziţie, doar designul diferă. Baza este făcută din pandişpan […]