4.8
(53)

Tiramisu rapid si delicios reteta poveste si secrete cel mai bun tiramisu reteta tiramisu simplu tiramisu cremos reteta originala tiramisu

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tiramisu rapid si delicios reteta

 

Cred că toată lumea ştie ce este şi ce gust are acest minunat desert, compus din pişcoturi însiropate în cafea, cremă de mascarpone cu gălbenuşuri şi pudrat cu cacao. Pe cât de simplu pare, pe atât e de excepţional ca aspect, textură şi gust. Eu aş spune că este mai degrabă un tort decât o prăjitură, dar indiferent cum îi spunem, Tiramisu e unic şi e suficient să îl aminteşti cu numele de botez, pentru ca lumea să tresară şi să zâmbească aprobator: „a, daaa. Tiramisu…” 🙂

Deşi Tiramisu e atât de cunoscut pe întreg mapamondul, sau poate tocmai de aceea, povestea lui e încă neclară şi intens dezbătută, iar originea lui mult disputată.

O poveste spune că în secolul al XVII-lea, cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo de Medici al III-lea (1642-1723) în provincia Toscana din nord-vestul Italiei, a fost creat un desert asemănător cu Tiramisu şi, în onoarea ducelui, acest desert a fost denumit „zuppa del duca” (supa ducelui). Ducelui i-a plăcut desertul şi l-a dus acasă în Florenţa. În curând, se spune că acest desert ar fi devenit favoritul curtezanelor, care l-ar fi utilizat atunci când aveau nevoie de un energizant şi l-ar fi botezat tiramisù („trage-mă în sus”). În secolul al XIX-lea, desertul a devenit popular printre intelectualii şi artiştii englezi care locuiau în Florenţa. Ulterior, a ajuns şi în Anglia, unde popularitatea lui a crescut vertiginos.

Tiramisu rapid si delicios reteta

Tiramisu rapid si delicios reteta

În 1969, un cofetar italian pe nume Carminantonio  Iannaccone şi-a deschis un restaurant în Treviso (provincia Veneto, Italia), în al cărui meniu figura un desert bazat pe ingrediente specifice regiunii: cafea tare, mascarpone, ouă, Marsala şi pişcoturi.

Adevărata explozie a popularităţii acestui desert a avut loc după ce Lidia Bastianich (bucătar de origine croată) şi-a deschis un restaurant în New York iar desertul din meniu – Tiramisu – i-a cucerit fulgerător si iremediabil pe toţi clienţii. Nu după mult timp, aproape toate localurile new-yorkeze vindeau Tiramisu. În 1985, ziarul New York Times titra, într-un articol: „Cum a reuşit să devină brusc atât de popular în New York, un desert despre care, în urmă cu trei ani, nu se ştia mai nimic?” În acel an, Tiramisu a inceput să se vândă şi în suburbii iar în anii ’90 devenise deja o obsesie în San Francisco.

Tiramisu e popular pentru că e un desert foarte practic.” – afirma, pe atunci, un manager de restaurant. „Îţi dă un mic brânci, ca să te apuci din nou de lucru.”

Cu Marsala, coniac, triplu sec sau lichior de cafea; cu pişcoturi sau blat tip pişcot; pudrat cu cacao sau cu ciocolata rasă, Tiramisu ramâne un desert special, inconfundabil şi locul lui în istoria gastronomică e bine stabilit.

Tiramisu rapid si delicios reteta

 

Ingrediente Tiramisu rapid si delicios reteta

(Pentru o tavă de aproximativ 20/30 cm)

 

  • 5 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri cafea instant (ness)
  • 500 g mascarpone la temperatura camerei
  • 500 g frişcă bătută şi îndulcită www.simonacallas.com
  • 500 ml cafea tare (sau espresso)
  • 50 ml lichior de cafea
  • 250-300 g pişcoturi

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Tiramisu rapid si delicios reteta

 

Preparare Tiramisu rapid si delicios reteta

 

Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul pudră, până  devin cremoase. Se adaugă cafeaua instant (ness-ul) dizolvată în 1 lingură de cafea espresso şi se omogenizează. www.simonacallas.com

Crema de oua

Se adaugă mascarpone şi se mixează până când se omogenizează. www.simonacallas.com La sfârşit se încorporează frişca bătută şi îndulcită, cu ajutorul unei spatule.

Crema cafea mascarpone frisca

În cafeaua espresso se adaugă lichiorul de cafea. Se pregăteşte tava (eu am preferat să folosesc o ramă de inox, pentru că e mai uşor de scos prăjitura). www.simonacallas.com Se înmoaie pe rând câte un pişcot în cafea (se scufundă şi se scoate repede, 1-2 secunde) şi se aşază în tavă; aşa cum se vede în fotografiile de mai jos.

cum se face tiramisu simplu

Se pune deasupra jumătate din cremă şi se nivelează.  Se pune al doilea strat de pişcoturi înmuiate în cafea şi se acoperă cu restul de cremă. Se nivelează şi se dă la frigider până a doua zi.

Tiramisu rapid si delicios reteta

Înainte de servire, se pudrează cu cacao, se porţionează şi se decorează cu jumătate de pişcot.

Tiramisu rapid si delicios reteta

 

Tips 

  • Cel mai bun Tiramisu se face cu espresso, obţinut din cafea de foarte bună calitate. Dar pentru că nu ne e foarte la indemână să îl preparăm acasă, îl putem înlocui cu o cafea foarte tare (la ibric sau la filtru); preparata dintr-un sortiment de calitate, cu aromă puternică.
  • Se poate folosi zahăr tos la cremă; în acest caz, gălbenuşurile se freacă cu zahărul (şi cu nessul) la bain marie; până când se dizolvă zahărul şi se îngroaşă crema. Apoi se lasă să se răcească de tot, inainte de a adauga mascarpone.
  • Recomand mascarpone de bună calitate şi cu cel puţin 41% grăsime. Astfel, prăjitura se leagă frumos şi nu are nevoie de gelatină sau alţi întăritori.
  • Tiramisu este o prăjitură care trebuie să stea la odihnă, în frigider, cel puţin 12 ore. De aceea, deşi se prepară simplu şi rapid, trebuie avut în vedere că se porţionează şi se serveşte
    abia a doua zi. Decorarea (cu cacao sau ciocolata) se va face înainte de servire, pentru a avea un aspect proaspăt.

Tiramisu rapid si delicios reteta

  • La Tiramisu clasic se foloseşte mascarpone; care este un sortiment lactat cu foarte multă grăsime (eu caut mascarpone cu 75% grăsime). Cine alege să prepare Tiramisu cu brânză dulce, Philadelphia sau Ricotta, trebuie să adauge un pic de gelatină în cremă; pentru ca aceasta să capete ţinută (altfel, va fi foarte moale). Sau, prepară Tiramisu la pahar. E la fel de gustos 🙂

Tiramisu la pahar rapid si delicios reteta

 

Surse 

The Mysterious Origins of Tiramisu, the Dessert That Took the ‘80s by Storm (by Melissa McCart, www.eater.com)

The History of Tiramisu (by Anna Maria Volpi, www.sallybernstein.com)

Tiramisu History and Recipe (www.whatscookingamerica.com)

What’s Tiramisu? Well, it depends… (by Marian Burros, New York Times, 6 martie 1985)

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?