Cornulete fragede Tigarete cu gem de prune reteta aluat fraged cu unt prajituri de casa traditionale romanesti gem de prune cu nuca rulouri umplute vanilie lamaie patiserie Craciun
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Cornulete fragede Tigarete cu gem
Pentru iubitorii de tradiţii româneşti şi de prăjituri de casă, astăzi vin cu mult îndrăgitele şi popularele cornuleţe. Amintirile mele cu cornuleţe datează din vremuri imemoriale (sic), când se făceau pregătirile de Crăciun, în apartamentul în care locuiam era frig (economiile cinice ale Ceauşeştilor deh), şi stăteam cu toţii în bucătărie, pe lângă cuptorul încins şi pe lângă mama care pregătea diverse minuni. Prima tavă se dădea gata imediat cum era scoasă, înfulecam cornuleţele aproape fierbinţi, şi aşa îmi plac şi astăzi. Cele umplute cu rahat erau preferatele mele, pentru că rahatul cald era moale şi se lipea de dinţi. Astăzi le prefer pe cele cu gem. Folosesc gem de prune făcut în casă, legat bine, ca să nu se scurgă în timpul coacerii. Dacă are şi miez de nucă, e şi mai bun 🙂
***
Aşadar, vă prezint reţeta mea de cornuleţe. Aşa cum am mai spus, ele pot fi umplute cu rahat sau gem. Pot avea formă clasică de cornuleţe (cu aluatul decupat în formă triunghiulară) sau pot arăta ca nişte mici rulouri, mai scurte sau mai lungi, după cum preferaţi. Cornuleţele clasice se preparau cu untură sau osânză, dar eu prefer să păstrez osânza pentru cărticele (haioşe) iar untura mi se pare că le frăgezeşte prea tare (după 2-3 zile devin sfărâmicioase), aşa că folosesc cu mare angajament untul în reţeta de cornuleţe.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Ingrediente Cornulete fragede Tigarete cu gem
- 200 g unt moale (sau untura)
- 50 g zahăr pudră
- 2 ouă www.simonacallas.com
- 2 linguri suc de lamâie (sau 100 g iaurt grecesc)
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 500 g făină tip 000
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- 200 g gem de prune (sau alt gem sau rahat)
Preparare Cornulete fragede Tigarete cu gem
Untul se freacă spumă cu zahărul pudră. Se adaugă ouăle pe rând, sucul de lămâie şi vanilia. La final se încorporează făina şi bicarbonatul cernute impreuna. www.simonacallas.com
Se obţine un aluat fraged şi uşor sfărâmicios, asemănător cu aluatul de tarte. Se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece pentru o oră.
Se încinge cuptorul la 175-180 de grade Celsius şi se pregătesc două tăvi care se tapetează cu hârtie de copt. Jumătate din aluat se întinde pe planşetă, cu sucitorul. Se decupează în formele dorite (eu am preferat să îl tai în dreptunghiuri, iar cornuleţele mele au forme de ţigarete, dar puteţi să le faceţi cum doriţi). www.simonacallas.com
***
Pentru a distribui gemul de prune în linie, aşa cum se vede în poze, am folosit o pungă de ornat (sac a poche) pe care am tăiat-o la capăt. Se rulează cornuleţele, se aşază în tavă şi se dau la cuptor până se rumenesc (circa 20 minute). Se procedează la fel cu cea de-a doua jumătate de aluat.
După ce se răcesc, se pudrează cu zahăr farin. Eu nu le tăvălesc niciodată în zahăr pudră atât timp cât sunt fierbinţi, fiindcă se încarcă cu foarte mult zahăr, se umezesc şi devin total neapetisante şi greţos de dulci.
Se pot păstra în cămară, într-o cutie de plastic cu capac, timp de săptămâni bune. Dar vă garantez că nu vor apuca atâta, sunt minunat de bune şi se vor consuma rapid.
D.Simona felicitări pentru această artă desăvârșită pe care o aveți. Este ùn dar divin și nu toți oamenii îl au. Cum ați reușit să învățați toate aceste rețete? Să faceți și rețete mai simple și pentru oamenii cu mai puțini bani. Vă doresc mult succes.
Doua linguri suc de lămâie sau 100 g iaurt??? Nu știu pe care s-o aleg căci mi se par foarte diferite!
Alegeti ce va este la indemana. E nevoie de un acid care sa activeze bicarbonatul. La aceste tigarete am pus suc de lamaie. La Cornuletele de aici (link) am pus iaurt. Ambele sunt fragede si gustoase.