5
(7)

Ciorba de rosii reteta romaneasca fara carne zarzavat gustoasa usoara cea mai buna supa perfecta legume gradina mancare de post vegana cum se face fel principal carte bucate romanesti traditionale

Ciorba de rosii reteta romaneasca

Nu stiu altii cum sunt (vorba nemuritorului Ion Creanga), dar pentru mine, ciorba este un preparat care imi evoca perioada copilariei si vacantele petrecute la bunici, pe meleaguri argesene. Ciorba era nelipsita din meniul nostru zilnic, asa ca nu e de mirare faptul ca iubesc acest fel de mancare. In general prefer ciorbele cu carne – ciorba de vacuta, borsul de perisoare, ciorba de burta, ciorba de potroace (pe toate le gasiti in blog); dar vara, in zilele caniculare, chiar si toamna devreme, sunt binevenite ciorbele fara carne, care se pot savura reci. Ca sa nu mai mentionam perioadele de post, cand se cere un meniu fara ingrediente de origine animala.

Si, pentru ca bunicii mei cultivau in gradina rosii si zarzavat, ciorba de rosii se prepara destul de frecvent. Poate fi si de post, daca omitem oul batut. Este foarte gustoasa, bogata, dulceaga; noi nu o acrim, desi cine doreste poate sa adauge, dupa preferinta: zeama de varza, pasta de corcoduse, lamaie, otet etc.

Noi am imprumutat cuvantul „ciorba” de la turci (çorba), care l-au luat de la arabi (shurbah), iar acest preparat cu deosebite calitati, atat ca aliment cat si ca medicament, are o istorie foarte veche si bogata. De la Homer (nascut in sec. al IX-lea i.Hr.), la Imperiul Otoman si apoi la toate popoarele peste care au trecut turcii, ciorba a intrat in meniu si in obiceiuri, cu diferite adaptari si variatii, transformand-o in traditie.

Ciorba de rosii reteta romaneasca

supa de casa legume zarzavat traditionala usoara

Daca am mai multe rosii, si nu reusim sa le mancam, le pun in congelator, si le folosesc mai tarziu pentru a prepara un sos marinara sau o ciorba de rosii. Vara o mananc rece, iarna fierbinte; neaparat cu branza alaturi (sunt ciuca la branza 😀) si ardei iute (ciusca).

Cand pregatesc salata boeuf, apa in care fierb zarzavatul si carnea nu o arunc, o fierb pana scade (cam la 0,5-1 L), o pun in pungute cu fermoar si o introduc in congelator. Astfel, cand fac ciorbe, mai ales de zarzavat, adaug acest „stock” (supa concentrata, baza pentru mancaruri), care va conferi un plus de gust ciorbei.

De asemenea, am in permanenta in casa concentrat de legume (bio, fara zahar, cu ingrediente naturale, facut in casa din legume deshidratate sau cumparat de la magazinele naturiste) si, chiar daca pun oricum o multime de ingrediente in ciorba, adaug si o lingura de „vegeta” bio.

Radacina de telina, eu o curat, o toc in cubulete mici ca pentru ciorba si o pun in congelator. La fel si ardeiul gras, si verdeata (patrunjel, marar, leustean). Morcovul, pastarnacul, ceapa uscata se gasesc pe piata tot timpul anului.

supa de casa legume zarzavat traditionala usoara

 

Ingrediente Ciorba de rosii reteta romaneasca

 (Pentru 3 litri – cca 6 portii)

  • 500-600 g rosii carnoase de gradina
  • 1 ceapa galbena
  • 1 radacina pastarnac
  • 2 morcovi potriviti
  • ¼ telina mica www.simonacallas.com
  • ½ ardei gras
  • 1 lingura concentrat de legume bio (optional)
  • 30 g taitei (1 cuib)
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 50 ml ulei
  • 1 ou (optional)
  • sare dupa gust

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Ciorba de rosii reteta romaneasca

Preparare Ciorba de rosii reteta romaneasca

Intr-o oala incapatoare (3-4 litri), se toarna 2 litri de apa rece si se pune pe foc potrivit, cu o lingurita de sare. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune in oala. www.simonacallas.com Morcovii, pastarnacul, telina se curata de coaja, se toaca dupa preferinta (eu le toc cubulete) si se adauga in oala.

Pana fierb radacinoasele, ne ocupam de rosii. Intr-o craticioara se pune apa la fiert. Cand clocoteste, se da focul la minim,. se introduc rosiile, se lasa 1 minut, apoi se scot cu spumiera intr-un castron. www.simonacallas.com Daca nu incap toate rosiile odata, le oparim pe rand. Prin oparire, pielita rosiilor se desprinde foarte usor. Rosiile decojite se toaca marunt, la mana sau la blender. Eu prefer sa le toc in chopper, ca sa obtin un amestec de suc cu bucatele mici de rosii.

supa de casa legume zarzavat traditionala usoara

supa de casa legume zarzavat traditionala usoara

Rosiile tocate se adauga in oala in care preparam ciorba. Tot acum se adauga uleiul si supa concentrata („stock” – cine foloseste). Se completeaza cu apa rece pana la 3 litri si se lasa sa fiarba. Dupa ce incepe sa clocoteasca, se adauga ardeiul tocat si concentratul de legume (cine foloseste). www.simonacallas.com Se lasa sa fiarba, la foc mic, cam 30 minute. Rosiile trebuie sa fie bine fierte, mai ales vara, caci riscam sa ne fermenteze ciorba din cauza caldurii. Catre final, se adauga taiteii,. se mai lasa sa fiarba 10 minute la foc mic, se gusta de sare, apoi se stinge focul.

Daca nu este zi de post, pun si ou batut in ciorba. Oul se bate intr-un castron. Se adauga 2-3 polonice din ciorba fierbinte, se omogenizeaza, apoi se toarna totul in oala, amestecand iute. www.simonacallas.com Eu prefer sa pun in acest mod oul in ciorba. Cine doreste sa obtina zdrente, toarna oul batut in oala fara sa il mai amestece inainte cu zeama.

Ultimul care se adauga este patrunjelul tocat, apoi se acopera oala cu un capac si se lasa la infuzat. Aceasta ciorba este exceptional de buna, atat calda cat si rece.

Ciorba de rosii reteta romaneasca

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!