5
(16)

Cozonac reteta traditionala cozonac fara framantare cozonac de post cozonac cu nuca cozonac cu mac cozonac cu nuca si rahat cozonac cu nuci cozonaci babani cozonaci moldovenesti cozonac pret reteta cozonac cu drojdie uscata cozonac reteta simpla cozonac pufos cozonac perfect rapid cozonac moldovenesc cozonac de paste cozonaci de craciun cozonaci traditionali

Cozonac reteta traditionala

 

Cozonac reteta traditionala

Cozonacul este regele deserturilor traditionale, nelipsit de la Paste, Craciun si orice alte sarbatori sau evenimente importante ale noastre. Despre originea cozonacului gasiti detalii aici (link).

Reteta de fata este cea care garanteaza reusita unor cozonaci perfecti, frumos crescuti, fara sa se crape ori sa se lase in cuptor. Sa pregatesti niste cozonaci frumosi si gustosi nu este imposibil, nici macar dificil, dara ai reteta potrivita. Si, daca va doriti sa obtineti cozonacii perfecti, urmariti instructiunile de mai jos.

Reteta si fotografiile ii apartin doamnei Viorica Stanimirescu   

Cozonac reteta traditionala

 

Ingrediente Cozonac reteta traditionala

Aluat dospit pufos

  • 800 gr faina
  • 4 oua
  • 150 gr unt topit
  • 400 ml lapte caldut
  • 220 gr zahar
  • 40 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • ¼ lingurita sare

Umplutura cu mac

  • 300 gr mac macinat
  • 100 g zahar (sau dupa gust)
  • 300 ml lapte (cat sa acopere macul)

Umplutura cu nuca

  • 500 gr nuca macinata
  • 3 linguri cu cacao
  • 150 g zahar (sau dupa gust)
  • 300 ml lapte (cat sa acopere nuca măcinata)
  • 150 gr rahat taiat bucati

Cozonac reteta traditionala

 

Preparare Cozonac reteta traditionala

Preparare aluat

Din 75 ml lapte caldut, o lingura de faina, ½ lingura zahar si drojdia se face o maia (se amesteca bine toate, pana se obtine o ciulama subtire). Se lasa la dospit, pana cand isi mareste volumul si formeaza bule.

In robotul planetar (sau intr-un bol mare) se pun: restul de faina (cernuta de doua ori) si de zahar, coaja de lamaie, ouale batute putin cu furculita. Se adauga maiaua si se framanta incet cu carligul pentru aluat (sau cu mainile, cine are putere si rabdare). Dupa ce se omogenizeaza, se adauga treptat si alternativ din laptele cald si untul topit cald (nu fierbinte!). In aceasta etapa se adauga si sarea. Dupa ce se incorporeaza tot untul si laptele, se scoate aluatul pe masa si se mai framanta putin cu mainile. Daca simtiti ca este prea moale, mai puteti adauga putina faina. Aluatul se tranteste de masa cu putere de 30 de ori, in timp se se framanta. Se acopera cu folie sau cu un prosop si se lasa la crescut, pana cand isi dubleaza volumul.

Aluatul dospit se imparte in 4 portii egale. Din ele vom obtine 2 cozonaci.

cozonaci pufosi cozonaci moldovenesti 

Cozonac reteta traditionala

Preparare umplutura cu mac/cu nuca

Umplutura se pregateste din timp, deoarece trebuie sa fie rece. Macul macinat (sau nuca macinata) se pune intr-o craticioara impreuna cu zaharul si cu lapte cat sa le acopere. Se fierb pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.

cozonaci pufosi cozonaci moldovenesti 

cozonaci pufosi cozonaci moldovenesti 

Montare cozonaci

Se intind pe rand doua portii de aluat, sub forma de dreptunghi, se intinde umplutura de mac pe fiecare si se ruleaza sub forma de sul. Apoi se impletesc si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu celelalte doua portii de aluat, care se ung cu umplutura de nuca si la fel se ruleaza si se impletesc, iar dupa ce se pun in tava se presara bucatele de rahat (optional). Cozonacii formati si pusi in tavi se acopera cu un prosop si se lasa la dospit, cca 60 minute.

Se incalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius cu ventilatie (170 grade fara ventilatie) si se introduc cozonacii. Dupa 20 minute se inverseaza locurile tavilor in cuptor. Se lasa in cuptor pana se rumenesc frumos. Cu 10 minute inainte de a fi gata, se ung cu galbenus si se presara mac.

cozonaci pufosi cozonaci moldovenesti 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?