5
(14)

Zacusca de vinete reteta romaneasca gustare traditionala facuta in casa aperitiv de post cu legume mezelic romanesc traditional tartinabil facut acasa gogosari ardei capia cum se face vegan spread recipe balcanic balkan zakuskaZacusca de vinete reteta romaneasca

Zacusca de vinete reteta romaneasca

Cred ca nu exista roman care sa nu stie ce este zacusca. Acest aperitiv, definit ca „preparat culinar tartinabil, produs prin pregatirea termica a unui amestec de legume”, este foarte popular in Romania si in zona Balcanilor.

Zacusca este un cuvant de origine slava – закуска inseamna „gustare”. Cum spuneam, balcanicii iubesc acest aperitiv si l-au denumit in fel propriu: „ajvar” (Serbia); „pindjur” (Bosnia, Croatia, Bulgaria); „ljutenica” (Macedonia);  „köpoğlu” (Turcia).

In principal, acest preparat contine vinete, ardei, ceapa si tomate; dar exista multe variatii care combina diferite ingrediente, de la dovlecei sau fasole, pana la ciuperci si peste. Zacusca de ciuperci este preferata mea – gasiti reteta aici (link). Dar si zacusca de vinete imi place.

In privinta ardeilor, puteti folosi soiul care va este la indemana sau care va place: ardei grasi, capia, gogosari. Ardeii capia si gogosarii sunt mai dulci, iar noua ne place zacusca dulceaga. De ceea adaug si boia de ardei dulce si morcovi. Daca o preferati mai putin dulce, puteti combina gogosarii cu ardei gras si puteti omite boiaua si morcovii. Ceapa este de asemenea dulce, si adauga un plus de savoare preparatului nostru.

Zacusca de vinete reteta romaneasca

Aperitiv de post gustare cu legume

Pentru ca imi place ca zacusca sa fie cat mai rosie, eu pun pasta de tomate concentrata (cea mai concentrata, de minim 24%). Cand cumpar pasta de tomate la conserva (prefer conservele din metal, in loc de borcane), zgaltai conserva de 2-3 ori ca sa ma conving ca inauntru e chiar pasta, si nu bulion (caci, nu-i asa?, traim in Romania si etichetele ne mint destul de frecvent). Daca se simte continutul baltacaind, nu o cumpar. Caci, diferenta dintre pasta si bulion, este aceea ca bulionul e diluat si curge (e ceva intre pasta de rosii si suc de rosii).

Usturoiul este un ingredient optional la zacusca, eu am inceput de curand sa pun, doar 2 catei, nu mai mult, astfel nu se simte aroma de usturoi dar parca imbogateste gustul preparatului.

De asemenea, am invatat de la mama sa tin zacusca mai putin pe aragaz si mai mult in cuptor. Ador preparatele la cuptor; eu si varza calita, sarmalele, tocanitele, gemul de prune, le pregatesc in cuptor, mi se pare ca sunt mult mai gustoase. Poate e doar o parere, dar rumeneala aceea care se formeaza in cuptor, la suprafata mancarurilor, mi se pare foarte apetisanta.

Zacusca de vinete reteta romaneasca

  Ingrediente zacusca de vinete reteta romaneasca

  • 3 kg vinete
  • 3 kg ardei capia
  • 3 kg gogosari
  • 1 kg ceapa uscata
  • 2 morcovi potriviti
  • 350 ml ulei www.simonacallas.com
  • 300-400 g pasta tomate concentrata
  • 1 lingura rasa de sare
  • 1 lingura de piper boabe
  • frunze dafin uscate
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 2 catei usturoi

 

Ustensile necesare:

  • 2-3 strecuratori mari (cel putin una din plastic sau silicon)
  • o tigaie mare
  • o cratita de 5 kg (sau oala, dar sa fie larga si cu peretii nu prea inalti, ca sa putem amesteca)
  • razatoare
  • cutit ceramic
  • lingura de lemn
  • tocator
  • borcane curate si uscate, capace cu filet (10-11 borcane de 400 g)

Zacusca de vinete reteta romaneasca

 

Preparare zacusca de vinete reteta romaneasca

Vinetele, ardeii si gogosarii se coc si se curata de coaja. Eu coc vinetele direct pe flacara aragazului, iar ardeii si gogosarii ii coc pe o tabla, pusa direct pe flacara. Intotdeauna pun o folie de aluminiu, ca sa protejez emailul aragazului. Acum exista si folii din silicon, teflon etc. Orice folie e buna. Cine are curte, e norocos, poate sa le coaca pe gratar si nu umple casa de fum 😉 Mai este o varianta, in cuptor, eu nu am incercat-o dar stiu ca multe gospodine o prefera.

Odata curatate, se pun la scurs. Vinetele se pun intr-o strecuratoare din silicon (sau plastic), ca sa nu oxideze. Ardeii (capia si gogosarii) se pun separat, intr-o strecuratoare din inox. Zeama scursa de la ardei nu se arunca. O vom folosi la zacusca. Zeama de la vinete nu ne trebuie, aceea se arunca.

Toate aceste operatiuni se pot face cu o zi-doua inainte de prepararea zacustii. Daca inca este cald afara, le punem in frigider, cu tot cu strecuratori si vasele de colectare.

Zacusca de vinete reteta romaneasca

Zacusca de vinete reteta romaneasca

A doua zi ne apucam de prepararea propriu-zisa. Ardeii (capia + gogosarii) se toaca in fasii cam de 50 mm lungime si 5 mm latime (asa cum se vede in imagini).  www.simonacallas.com Nu va faceti griji, se vor topi la fiert. Cine nu are rabdare, poate sa ii toace, la masina de tocat, utilizand o sita cu ochiuri mai mari. Am facut si asa, dar acum prefer sa fac zacusca mai putin pastoasa. Asa cum am spus, sucul lasat de ardei, prin strecuratoare, nu il arunc, il pun intr-un ibric.

 

Ceapa se curata de coaja, se spala si se toaca julien, asa cum se vede in imagini. Eu ii tai codita, o crestez pana aproape de  capat (in 2, daca e mai mica sau in 4, daca ceapa e mai mare), si o tai la razatoarea Borner (sau V-slicer), cu suportul pentru feliat subtire (este cel la care toc si varza pentru salata). Se poate si la mana, cu un cutit foarte bine ascutit (cele din ceramica sunt foarte bune). Ceapa tocata julien o pun in apa rece pentru 15 minute (intr-un vas incapator, ca sa nu stea inghesuita).

Intr-o tigaie mare (sau o cratita din teflon), se toarna cam 2/3 din cantitatea de ulei si se pune pe foc. Ceapa se scoate din apa si se pune in tigaie. www.simonacallas.com Se adauga o ceasca din sucul scurs de la ardei si se caleste la foc moderat, pana se inmoaie. Nu trebuie prajita, ci doar calita pana cand devine translucida (asa cum vedeti in imagini). Intre timp, se curata morcovii si se dau pe razatoare. Se adauga in tigaie, peste ceapa. Daca este nevoie, se mai toarna o ceasca din sucul de la ardei. Se calesc impreuna, tot la foc moderat, cam 15-20 minute.

aperitiv de post gustare legume

Zacusca de vinete reteta romaneasca

In timp ce se calesc ceapa si morcovii, ne ocupam de ardei si vinete. In cratita mare (de 5 kg)  in care vom prepara zacusca, se toarna restul de ulei si se pune pe foc mic. www.simonacallas.com Se adauga ardeii (capia si gogosarii) tocati, si o ceasca sau doua din sucul de la ardei. Se lasa la foc mic si amestecam din cand in cand, avand grija sa nu se afume. Vinetele se toaca mai grosier (nu ca pentru salata) si se adauga peste ardei, se amesteca si se mai tin pe foc 10-15 minute.

aperitiv de post gustare legume

Apoi se adauga ceapa si morcovul calite, sarea, boiaua de ardei dulce, piperul boabe, frunzele de dafin si pasta de tomate. Se amesteca totul si se mai lasa pe foc potrivit, pana cand incepe sa fiarba. Apoi se introduce in cuptorul incins, la 170 de grade Celsius. www.simonacallas.com Eu pun cratita in tava de aragaz, pe primul raft de jos. Astfel, scad riscul sa mi se afume, iar daca zacusca bolboroseste si da pe afara, cade in tava, si nu murdareste cuptorul. Se tine in cuptor o ora – o ora si jumatate, timp in care se scoate de cateva ori sa se amestece cu o lingura de lemn. Catre final, se adauga usturoiul (curatat si tocat marunt), se amesteca bine si se mai lasa in cuptor 15 minute.

aperitiv de post gustare legume

Aperitiv de post gustare cu legume

Cand e gata, se scoate cratita din cuptor. Zacusca se pune fierbinte in borcane (atentie, borcanele trebuie sa fie la temperatura camerei, nu reci!). Se pun capacele imediat si se strang bine. www.simonacallas.com Apoi eu pun borcanele intr-o patura, le acopar bine si le las asa o zi intreaga. Este cea mai comoda metoda de sigilare. Asa fac de ani de zile (inclusiv la dulceata, gem, compot) si nu am avut probleme. Astfel nu am emotii ca s-ar sparge vreun borcan, cum se poate intampla la metoda fierberii sau la metoda introducerii in cuptor.

A doua zi, dupa ce au stat bine infofolite in patura de lana, borcanele mele inca erau calde. Am si acum in camara un borcan de zacusca vechi de 3 ani, este intact si nu si-a schimbat nici macar culoarea. Nu l-am pastrat cu intentie, am facut greseala sa pun pasta de ardei iute in zacusca si a iesit exagerat de picanta pentru gustul nostru, asa ca am consumat-o foarte greu, amestecand cate putin din ea cu cate un borcan din seriile urmatoare de zacusca 😀.

Dupa ce se racesc, borcanele cu zacusca se pun in camara. La loc intunecos si racoros se pastreaza perfect, timp indelungat.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.  NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Zacusca de vinete reteta romaneasca

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!