Tarta cu branza si sparanghel
Îmbrăţişarea mea virtuală pleacă astăzi către doamna Gabriela Coman Hornoiu – un înger de lumină pe pământ, aşa cum a descris-o cineva – al cărei blog Intre Noapte Si Zi l-am descoperit nu mai ştiu cum, şi al cărei scris tulburător de frumos şi de sensibil mi-a adus aminte că trebuie să mă bucur de fiecare clipă în care nu plâng, de fiecare zi în care îi am alături pe cei dragi şi de peniţa mea uitată într-un scrin peste care se aşternuse praful…
***
Foietaj, brânzeturi şi sparanghel – această tartă e un deliciu. Cine nu e înnebunit după sparanghel, îl poate înlocui cu spanac, fasole verde, broccoli etc. Indiferent cu ce o umplem, o tartă sărată cu aluat din foietaj e un aperitiv fantastic. Se pregăteşte uşor, se coace repede şi se serveşte imediat.
Ingrediente Tarta cu branza si sparanghel
• 400 g aluat de foietaj
• 500 g sparanghel
• 200 g ricotta
• 100 g caşcaval ras
• 100 g telemea de oaie rasă
• 3 ouă
• 20 g seminţe de pin (cam o lingură)
• sare, piper după gust
Preparare Tarta cu branza si sparanghel
Un ou bătut se foloseşte pentru uns, celelalte două pentru compoziţie.
Aluatul de foietaj (dacă e cumpărat, trebuie mai întâi dezgheţat, la temperatura camerei) se decupează în formă dreptunghiulară, în aşa fel încât, pe lăţime, să încapă tulpinile de sparanghel (după ce li se taie cotoarele), lăsând liberi circa 1,5 cm de jur împrejur. Din restul de aluat se decupează fâşii cu lăţimea de 1,5 cm care se pun pe marginea aluatului, de jur împrejur. Se pot pune şi două rânduri de fâşii pe margini, ca să fie mai înalte. Se lipesc unele de altele cu ou bătut. Aluatul va arăta ca o tavă, cu margini ridicate.
Tulpinile de sparanghel se spală; li se taie părţile lemnoase de la bază (cotoarele), se opăresc 5 minute în apă cu sare, apoi se scot din apa fierbinte, se pun imediat în apă rece ca să se oprească procesul de gătire. Se scurg de apă şi se şterg cu prosoape de hârtie.
Ricotta se amestecă cu două ouă bătute, caşcavalul, telemeaua (se opreşte puţin din telemea pentru pus deasupra), sare şi piper. Se întinde compoziţia în „tava” din aluat. Peste compoziţia cu brânză se aşază tulpinile de sparanghel. Se unge totul cu ou bătut (şi sparanghelul, şi marginile libere ale aluatului) şi se presară seminţe de pin.
Se introduce tava în cuptorul încins la 190 grade Celsius, şi se coace până când se rumeneşte (circa 30 minute). Tarta se poate servi imediat. E la fel de bună şi rece.
Să aveţi poftă!
Da ! Este cu adevarat un deliciu ! Multumim de reteta !
Multumesc frumos :-f 🙂
cu siguranta o voi incerca
multumesc pentru participare la parada 🙂
Cu ajutorul tau am descoperit-o si eu azi pe Gabriela si iti multumesc!
Nu-mi vine să cred! Acum plâng ca un copil, m-am ghemuit în legănuț și-m adun lacrimile cu vârful limbii! O îmbrățișare pentru mine, Doamne, ce frumos! Eu căutam o rețetă de plăcită cu brânză, sau ceva cu legume, un aperitiv în foietaj, și…
Multumesc si eu, Monica (f)
Ma bucur, Cerasela, multumesc si eu (f)
V-am citit blogul si am vibrat si am plans la fiecare pagina de jurnal. Imbratisarea v-o trimit cu sufletul si cu inima si ma gandeam sa ramana anonima, doar sa o simtiti, calda, intr-o seara cand avea sa va fie frig. Eu va multumesc mult, pentru felul cum scrieti, pentru ceea ce faceti si pentru mesajul lasat aici. Si, na ca acum plang si eu 🙂 Mai bine haideti sa facem niste placinte, ce spuneti? (f)