Madlene cu lamaie si mure reteta Madeleines reteta originala istorie fursecuri pufoase mini prajituri chec cu unt fructe de padure poveste madlene pufoase madeleine madeline madaline reteta chec pufos cu fructe
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Madlene cu lamaie si mure
Madlenele, cum le spunem noi; sau Madeleines – după numele original, constituie o delicatesă specific franţuzească; la fel ca Eclerul, Rum Baba, Macarons, Caneles de Bordeaux, Religieuse, L’Ópera, Pains au Chocolat, Savarina… pe toate le găsiţi în blogul meu (clic pe denumirea fiecărei prăjituri, pentru a descoperi reţeta).
Să revenim la Madlene – aceste prăjiturele delicioase, de dimensiunea şi aspectul unor fursecuri, având consistenţa şi gustul unui chec pufos, parfumat şi care se topeşte în gură. Madlenele au fost preferatele regilor dar şi ale poporului de rând, încă din secolul al XVII-lea; dar au fost popularizate la nivel mondial după anii 1920, datorită scriitorului şi filozofului francez Marcel Proust.
Compoziţia de bază a Madlenelor constă în 4 ingrediente: ouă, zahăr, unt şi făină – la fel ca un chec obişnuit. Specifică madlenelor este forma de scoică, cu o faţă netedă iar pe cealaltă cu modelul specific. Madlenele fac parte din meniul obişnuit al francezilor, şi se servesc adesea dimineaţa, alături de cafea; sau după-amiaza lângă ceai.
Madeleines reteta originala istorie chec pufos fursecuri pufoase
Originea Madlenelor o găsim în secolul al XVII-lea, în oraşul Commerce (provincia Lorraine, Franţa). O tânără servitoare, care lucra pentru Ducele de Lorena (Lorraine), a trebuit să îl înlocuiască pe patiserul Ducelui şi să pregătească prăjituri pentru un banchet regal, care urma să aibă loc în oraşul Commerce. Singura reţetă pe care o ştia fata era aceea a unor prăjiturele moi, în formă de scoică, ce se preparau în familia ei. Aşa că a gătit o mulţime de asemenea prăjiturele pentru acel banchet, iar invitaţii au fost impresionaţi. Ducele de Lorena, în semn de mulţumire, a botezat aceste prăjiturele după numele fetei: Madeleine.
Însuşi Regele Ludovic al XV-lea al Franţei a rămas încântat de Madlene, atunci când, în timpul unei vizite în Lorena, a avut ocazia să le guste. A dus şi reginei sale nişte Madlene, iar aceasta le-a popularizat la Curtea Franţei.
Madeleines reteta originala istorie chec pufos fursecuri pufoase
În romanul său autobiografic “În căutarea timpului pierdut”, Marcel Proust aminteşte de Madlene, pe care le inmuia în ceai atunci când era copil. Gustul şi mirosul lor i-au rămas întipărite în memorie. Iar filosofia lui era aceea că fiecare om îşi are propria “memorie a madlenelor” – ceva din trecut, care i-a rămas în amintire şi îi reînvie copilăria, ori de câte ori îi simte gustul sau mirosul.
Madlenele sunt atât de bine înrădăcinate în cultura şi în viaţa de zi cu zi a francezilor, încât ele au fost alese să reprezinte Franţa la evenimentele prilejuite de Ziua Europei, în anul 2006.
Aşadar, dragi prieteni, astăzi vă prezint un desert delicios, pufos, foarte aromat şi numai bun pentru o zi de toamnă târzie ca aceasta, alături de o ceaşcă de cafea ori de ceai: Madlene cu lămâie şi mure.
Ingrediente Madlene cu lamaie si mure
- 3 ouă
- 150 g zahăr tos, alb
- 1 lingură coajă de lamâie rasă
- 160 g făină 000 www.simonacallas.com
- ½ linguriţă praf de copt
- 115 g unt topit la temperatura camerei
- 100 g mure, tocate
- 50 g zahăr vanilat, pentru decor
AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete de chec, cu diverse arome, absolut delicioase.
Preparare Madlene cu lamaie si mure
Ouăle se bat spumă cu zahărul. Se poate utiliza un mixer de mână, un mixer planetar sau chiar telul. Se adaugă coaja de lămâie. www.simonacallas.com Făina şi praful de copt se cern împreună şi se adaugă în crema de ouă, în 2-3 reprize.
La sfârşit se adaugă untul topit, în 3 reprize, şi se încorporează cu ajutorul unei spatule.
Compoziţia obţinută se acoperă cu folie alimentară, pentru a nu se usca; şi se introduce în frigider pentru minim o oră. www.simonacallas.com Se poate lăsa şi peste noapte.
Madlene cu lamaie si mure Madeleines reteta originala istorie chec pufos fursecuri pufoase
Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius (treapta medie, la cuptorul cu gaz). Se pregăteşte tava pentru madlene. www.simonacallas.com Eu am două forme din silicon, foarte ieftine, marca Auchan, pe care le-am aşezat într-o tavă mare de aragaz. Dacă aveţi tavă din metal, aceasta trebuie unsă cu puţin unt şi pudrată cu făină. Formele din silicon nu e nevoie să fie unse.
Se ia cu lingura din compoziţie şi se pune în fiecare cavitate. Nu trebuie umplută cu vârf. Lăsaţi câţiva milimetri la margine, pentru că mai punem şi murele, iar Madlenele vor creşte la copt. www.simonacallas.com Se pun 2-3 bucăţele de mure în fiecare cavitate şi se împing uşor în aluat.
***
Se introduce tava în cuptor, pentru 15 minute. Când încep să se rumenească marginile madlenelor, sunt gata. Nu le lăsaţi să se răscoacă, pentru că nu vor mai fi pufoase, ci crocante. www.simonacallas.com După ce s-au copt, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească Madlenele în tavă. Ele se vor strânge puţin şi vor fi extrase mai uşor, după ce se răcoresc. Se pudrează cu zahăr vanilat şi se servesc imediat. AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete de chec, cu diverse arome, absolut delicioase.
NOTE Madeleines reteta originala istorie chec pufos fursecuri pufoase
- Eu am pus mure congelate, dar se pot folosi şi proaspete
- Se pot pune şi alte fructe în loc de mure; sau se pot face Madlene simple
- Recomand unt de calitate. Eu am folosit unt Koliba cu 82% grăsime
- Din această reţetă mie mi-au ieşit 27 Madlene. Dacă nu puneţi mure, ies circa 24 Madlene. Cred că depinde şi de forme, nu ştiu dacă toate tăvile din comerţ au aceleaşi dimensiuni
Surse:
Pentru mine nu ar fi un impediment dacă le-aș mânca alături de o cană cu lapte dulce cald ori chiar bătut, chit că, așa-i, cu ceai sunt mai potrivite.
Despre cele ale rețetei n-am eu căderea să comentez, în cel mai bun caz, doar să-mi notez.
Fain!
Asa este, sunt bune si cu lapte. Multumesc frumos, Padre <3
[…] delicate, pufoase si foarte usor de pregatit, au o poveste interesanta – pe care o gasiti aici (link). Am forme de madlene, din silicon, cumparate de la hypermarket. Madlenele in foma clasica, simple […]