Un festin bavarez specialitati de branza lactate delicatese din Bavaria; bere originala bavareza nefiltrata germana legea puritatii berii platou branzeturi cum se face un platou asortat cum se serveste branza; mucegai nobil albastru alb camembert brie paladin parsifal emmentaler mozzarella cheddar.
Un festin bavarez
Pentru ca la Mega Image se desfasoara in aceasta perioada un eveniment dedicat Bavariei, în mod deosebit specialitatilor de branza si bere originare din landul Bavariei; si pentru ca noi suntem fani absoluti ai branzeturilor, am umplut cosul cu bunatati si am pregatit un platou minunat, delicios si rafinat, cu branzeturi asortate, pentru familie si prietenii invitati.
Platourile cu branzeturi sunt o distractie pentru mine si ma bucur de fiecare data cand le pregatesc. Sunt fantastice, apetisante, atragatoare din toate punctele de vedere (arome, gust, aspect); impresioneaza orice invitat si nici nu sunt greu de facut. Pur si simplu se aranjeaza pe un platou – din lemn, piatra sau ceramica – feluri diferite de branzeturi, portionate dupa preferinta; si intercalate cu fructe, biscuiti sarati si/sau grisine, covrigi ori paine subtire crocanta.
Pentru un platou cu branzeturi se aleg branzeturi cu texturi si culori diferite, consistenta diversa (tare, semi-tare, semi-moale, moale), portionate in mod variat (cuburi, bastonase, felii, triunghiuri etc). In general se aleg minim 5 feluri de branza; iar platoul trebuie sa fie acoperit pe intreaga suprafata – nu trebuie sa existe spatii goale, acestea se umplu cu fructe.
Un festin bavarez
Rolul fructelor nu este doar vizual si de a umple spatiile de pe platou; ci si acela de a intermedia trecerea de la un tip de branza la altul, fara a le altera gustul. Platoul cu branzeturi poate fi servit la masa la inceput sau la sfarsit. Cand este servit ca aperitiv, se poate asocia cu bere. La finalul mesei, se asociaza cu vin rosu. Si cantitatea difera in functie de momentul servirii, pentru aperitiv 70 g/persoana, iar la desert 50 g/persoana. Exista si cazuri cand intreg evenimentul se axeaza pe branzeturi – si atunci cantitatea servita este de circa 200 g/persoana.
Fructele care se pot asorta pe platoul cu branzeturi sunt: proaspete dulci-acrisoare si suculente (mere, pere, struguri, smochine, pepene rosu, fructe de padure, cirese, portocale); uscate (caise, smochine, stafide, curmale, cirese confiate) si oleaginoase (nuci, fistic, migdale, caju). In plus, pe platou se mai pot adauga biscuiti sarati, covrigei, grisine, crengute de rozmarin, masline verzi, miere, dulceata de smochine/gutui, ciocolata neagra.
Un festin bavarez Zilele Bavareze la Mega Image
Branzeturile se pastreaza la frigider, dar nu se servesc reci. Ele trebuie sa stea la temperatura camerei cel putin 30 minute, inainte de a fi aduse la masa.
Pe platoul meu am pus 10 feluri de branzeturi bavareze: Andechser Perle branza, Dorblu branza cu mucegai albastru, Paladin Fromage Bleu cu 50% grasimi, Brie Select, Camembert Select, Paladin Regina Blue cu 65% grasimi, Paladin Cheddar, Goldsteig Emmentaler, Parsifal Blue Cheese, Mozarella Cheese Tiger Sticks. Si pentru ca l-am servit ca aperitiv, am adaugat bere alba nefiltrata Paulaner; care este cea mai bine vanduta din portofoliul Paulaner, fiind o bere de culoare aurie, cu spumă cremoasă și densă, cu o aromă deosebită, cu tenta fructata si de cuișoare.
Si daca tot am patruns pe taramul special al Bavariei, am avut curiozitatea de a afla cat mai multe lucruri despre Landul Bavaria pe care le gasesc foarte interesante si ma grabesc sa vi le impartasesc.
Bavaria – un tărâm special Zilele Bavareze la Mega Image
Cu denumirea oficială de Statul Liber al Bavariei (Freistaat Bayern în limba gemană – sau Freistoot Bayern în dialectul bavarez), cel mai mare ca suprafaţă dintre toate statele Germaniei Federale, ţinutul Bavariei acoperă aproximativ o cincime din teritoriul Germaniei. Unică printre statele germane, Bavaria se distinge prin cultură, limbă, tradiţie, arhitectură, bucătărie, festivaluri şi elemente de simbolism alpin. Situat în partea de sud-est a Germaniei, având graniţe cu Austria şi Republica Cehă, precum şi cu Elveţia (prin Lacul Constanţa),; Landul Bavariei este împărţit în şapte districte administrative (Regierungsbezirke), are capitala la München şi este un pilon economic pentru Germania, ocupând locul al doilea din punctul de vedere al venitului pe cap de locuitor (PIB).
Şi, pe lângă toate lucrurile reprezentative, Bavaria se distinge printr-o bucătărie distinctă, preparate unice şi poate în mod special, pentru varietatea uimitoare de brânzeturi şi multitudinea sortimentelor de bere.
Cine apreciază mâncarea consistentă şi săţioasă, va iubi bucătăria bavareză. Numeroase preparate din carne și friptură, precum și produse de patiserie și găluște sunt caracteristice bucătăriei bavareze. De la Obazda (o delicatesă tartinabilă) la Munich Weißwurst (cârnăciorii albi); de la Böfflamott (friptura de vită marinată în vin roşu şi rachiu) la covrigii bavarezi şi de la Almnüsse (gogoşi cu brânză) până la Hollerkücherl (clătite din flori de soc) sau Prinzregententorte (tortul prinţului regent al Bavariei) – bucătăria bavareză oferă o varietate de mâncăruri tradiționale gustoase.
Brânzeturile bavareze – delicatese de marcă Zilele Bavareze la Mega Image
Produsele lactate ocupă un loc important în viaţa şi în tradiţia Bavariei. Brânza nu este doar hrană, ci este un simbol al culturii alimentare bavareze, pe care germanii îl prețuiesc și îl susţin permanent. În Bavaria se produc peste 400 de sortimente de brânză’ iar brânza bavareză acoperă circa 40% din necesarul total de brânză al germanilor. Brânzeturile bavareze sunt apreciate în lumea întreagă pentru calitatea lor deosebită. Produsele bavareze sunt uşor de identificat după marca de calitate “BY” aplicată pe fiecare ambalaj.
Un festin bavarez
• Allgäu Emmental este o specialitate de branza bavareză care se maturează după 2 luni și are un gust mai blând. Este făcută din lapte brut de vacă, în formă de roată imensă, cu o greutate între 40 și 130 de kilograme; și, datorită florei uimitoare a Alpilor Allgäu, fiecare roată de brânză își dezvoltă propria sa aromă distinctivă. Emmentalele mai tinere sunt destul de blânde și au o aromă finală de nuci; dar pe măsură ce brânza se maturează, gustul devine mai pătrunzător iar aromele devin mai puternice și mai rafinate. Allgäu Emmental este unul dintre cele mai populare tipuri de brânză din Germania și poate fi produs numai în Allgäu. Allgäu Emmental, de exemplu, se serveşte foarte bine cu un Brez’n bavarez (covrig).
• Brânza montană Allgäu (ca şi Allgäu Emmental) este făcută din lapte crud, perioada de maturare este puțin mai lungă, de 3 până la 12 luni. Cu cât brânza montană este mai veche, cu atât gustul ei este mai picant. Allgäuer este o specialitate regională a Allgäu; iar producția este limitată la 3 districte din Allgäu. O gustare bavareză cu o bucată de brânză de munte Allgäu este ceva delicios; mai ales în timpul unei drumeții în Alpii Allgäu.
• Bavaria Blu este un tip special de brânză cu mucegai nobil (albastru), dezvoltat în anii 1970 de către fabrica de brânză privată Bergader. Bavaria Blu combină avantajele mucegaiului albastru fin, picant și şi ale brânzei moale, blânde și cremoase. Prin combinația dintre mucegaiul albastru (la interior) și mucegaiul alb (la exterior), aluatul de brânză se maturează într-o brânză unică, care este făcută din lapte proaspăt alpin din Chiemgau și Berchtesgadener Land. Bavaria Blu, şi se potriveşte excelent lângă un vin.
• Weißlacker – o brânză semi-tare, făcută din lapte de vacă din Oberallgäu; este cel mai faimos reprezentant al brânzei bavareze care se consumă lângă bere. Weißlacker este produs doar de Allgäulandkäsereien din Allgäu Sonthofen, din lapte de vacă pasteurizat și cu un adaos de 25% lapte crud. După 2 zile de baie în saramură, brânza în formă de cub se maturează timp de 3 luni în încăperi speciale, unde se stropește regulat cu sare și se unge. Apoi se maturează din nou timp de 3 până la 9 luni prin depozitare la rece. Datorită gustului său puternic, picant, iute și sărat,; cel mai bine se serveşte în Bavaria cu una (sau mai multe) beri și un covrig. Dar are gust bun și într-o vinegretă făcută din oțet, ulei și multă ceapă.
• Bayerischer Schnittkäse (brânza bavareză semi-tare): datorită conținutului scăzut de substanță uscată, brânzeturile semi-tari bavareze sunt deja mature după 4-6 săptămâni. Substanța uscată este ceea ce rămâne atunci când toată apa este îndepărtată din brânză. Cele mai cunoscute brânzeturi semitari includ Gouda, Edam și Tilsiter. Brânza cu unt în stil Tölzer este o delicatesă tipic bavareză, are un gust blând și ușor acru. Astăzi, brânza semi-tare este de obicei acoperită cu un strat de parafină sau folie. Aceasta servește drept protecție, altfel brânza se poate deteriora mai ușor.
• Camembert şi Brie: Camembert se bazează în Germania pe o tradiţie de secole. Roţile sale rotunde, plate, au conţinut cremos şi sunt acoperite cu mucegai alb. Roata de Camembert cantăreşte pană la 400 grame. Fratele său mai mare Brie atinge pană la 3 kilograme. Ambele se maturează în continuare şi în frigider. Ele au un gust plăcut şi aromat, care odată cu înaintarea în maturare devine mai picant.
• Cambozola – este o inovaţie bavareză, care combină consistenţa moale a Camembertului francez cu gustul penetrant al Gorgonzolei italiene, rezultând un sortiment premium bogat, cremos, pregnant, care se potriveşte de minune alături de fructe şi nuci.
Iar cand ti se face sete, nu poti sa nu savurezi o bere bavareza, unica in lume!
Berea face parte din stilul de viaţă bavarez. Jumătate dintre berăriile din Germania se găsesc în Bavaria, iar numărul lor creşte continuu. Graţie Legii pentru puritatea berii (Reinheitsgebot), care datează din anul 1516, Bavaria deţine recordul pentru cea mai veche lege din lume referitoare la alimente şi băuturi, care se află încă în vigoare. Conform acestei legi, berea bavareză nu conţine decât 4 ingrediente: apă, malţ, hamei şi drojdie – fără aditivi (conservanţi, coloranţi, arome), fără porumb; fără altceva în afara celor patru ingredeinte de bază. Iar această lege şi această reţetă sunt respectate cu stricteţe şi în ziua de azi, la berea bavareză.
Berea bavareză este decorată cu sigla UE de „Indicaţie Geografică Protejată” (PGI),; dedicată produselor ale căror calitate şi reputaţie sunt legate de locul sau regiunea unde sunt produse; chiar dacă materiile prime utilizate nu sunt neapărat originare din regiunea respectivă. Cu alte cuvinte, produsele marcate PGI nu pot fi fabricate nicăieri altundeva. Acest lucru nu se aplică doar sortimentelor bine-cunoscute – precum berea Lager, berea neagră, Märzen/Festbier, Bock și Doppelbock;– ci și specialităților regionale, precum Rauchbier (Bamberg), Zoigl (Oberpfalz), Keller și Zwickelbier. Pare incredibil; şi totuşi este cât se poate de real, faptul că se pot produce atâtea tipuri diferite de bere din doar patru ingrediente (hamei, malț, drojdie și apă) și două procese de fabricare (fermentare la temperatură înaltă și la temperatură scăzută).
Platou branzeturi asortate
Hameiul este atuul Bavariei, jucând un rol important în acest proces. Hallertau, cea mai mare regiune din lume unde se cultivă hameiul, este situată în centrul Bavariei. Ea nu numai că produce peste 80% din cantitatea de hamei folosită în Germania; ci găzduiește și Centrul de Cercetare a Hameiului Hüll – locul în care de peste un secol, sunt create în permanenţă sortimente de hamei noi, rezistente la boli şi cu arome deosebite. Printre cele mai populare soiuri sunt: „Mandarina Bavaria” (grepfruit, mandarine),;„Huell Melon” (pepeni galbeni, caise, căpșuni), „Hallertau Blanc” (mango, agrișe, vin alb),;„2010/08/33” (caise, fructul pasiunii) și „2010/72/20” (coacăze negre,mure).
Surse Un festin bavarez
www.germanfoods.org/german-product-gallery/bavaria/
www.unsere-bauern.de/geniessen-in-bayern/essen-und-trinken-auf-bayerisch/bayerischer-kaese/
www.typisch-bayerisch.de/index.php/bayerische-spezialitaeten/bayerischer-kaese/
www.kaesewelten.info/kaesesorten-nach-laendern/deutschland/bayern/
https://www.miele.co.th/domestic/3485.htm
https://www.bayerisches-bier.de/bier-wissen/reinheitsgebot-geschichte-und-bedeutung/
[…] Aceste tarte unice, aspectuoase si fantastic de gustoase au fost vedetele pe masa festiva pe care am organizat-o ieri, pentru a sarbatori pe cineva drag. Si, pentru ca branzeturile bavareze sunt alimente fine, pentru gusturi alese – cu alte cuvinte, delicatese; mi s-a propus si am acceptat provocarea de a pregati un aperitiv in care sa integrez cat mai multe tipuri de branzeturi bavareze. Despre branzeturile bavareze puteti gasi mai multe detalii aici (link). […]
[…] Va recomand cu toata caldura sa o incercati, se pregateste simplu, rapid, va scoate din incurcatura atunci cand aveti nevoie sa va impresionati familia sau prietenii cu ceva bun si foarte usor de preparat. Si, daca nu gasiti smochine, puteti pune struguri, felii de mere sau miez de nuca. Branza nobila se asorteaza de minune cu aceste fructe – gasiti detalii aici (link). […]