Baclava turceasca sarailie cu nuca reteta baclavale de post placinte cu nuci baclava cu fistic placinta de post cu foi de casa baclavale turcesti sarailii baklava baklawa greek saragli sarayli tarifi
Baclava turceasca Sarailie cu nuca
Baclava (baklava) era unul dintre cele mai populare produse de patiserie din bucataria otomana (secolul al XV-lea). Originea preotomana a acestui preparat nu este elucidata; dar astazi este un desert obisnuit in bucatariile turcesti, iraniene si arabe, precum si in alte tari din Levant si Magreb, impreuna cu Caucazul de Sud, Grecia, Balcani, Somalia si Asia Centrala.
Si pentru ca paternitatea baclavalei este inca si astazi, dupa multe secole, dezbatuta intre turci si greci, consider ca merita sa fac cateva precizari. Baclavaua greceasca este facuta dintr-o combinatie de nuci tocate, unt si aluat filo (foi subtiri), in timp ce baclavaua turceasca este de obicei facuta cu mai putine nuci si mai mult sirop, dandu-i un gust mai dulce. Grecii pun scortisoara si nucsoara. In tarile arabe, la baclava se folosesc in mod tipic apa de trandafiri sau apa de flori de portocal, untul clarifiat si cardamomul.
Baclava turceasca Sarailie cu nuca Baclavale turcesti reteta Sarailii reteta
Baclavaua se poate pregati in diverse forme. Cea pe care v-o prezint astazi este o baclava rulata. Sarailia, asa cum o cunoasem noi, denumita sarayli la turci, saragli (Σαραγλί) la greci, are aceleasi ingrediente ca baclavaua, este la fel de gustoasa si grecii sustin ca este creatia lor, desi cuvantul care o denumeste are origine turceasca – sarayli inseamna „palat” (serai) in limba turca.
Se pot folosi si foi de placinta cumparate. Mai ales daca doriti sa pregatiti baclavale de post, caci foile cumparate sunt de post. Cautati foi subtiri si de calitate, refrigerate sau congelate (le lasati sa se dezghete in frigider). Le lasati la temperatura camerei 30 minute, apoi desfaceti pachetul. Nu le lasati expuse la aer, caci se usuca foarte repede. Trebuie lucrate rapid, ca sa nu aiba timp sa se usuce. Sa fie toate ingredientele pregatite, ca sa se prepare cat mai repede prajitura. Pentru varianta de post, inlocuiti untul topit cu ulei.
Ingrediente Baclava turceasca sarailie cu nuca
(pentru o tava de 15×25 cm)
Foi:
- 1 ou mic (45 g)
- 30 g ulei (3 linguri)
- 100 g iaurt cremos (2 linguri)
- 300 g faina www.simonacallas.com
- 2-3 linguri amidon
Umplutura:
- 300 g nuci macinate
- 200 g unt topit www.simonacallas.com
Sirop:
- 400 ml apa
- 300 g zahar tos
- 1-2 felii lamaie
Preparare Baclava turceasca sarailie cu nuca
Preparare foi
Oul, iaurtul si uleiul se mixeaza intr-un bol. Se adauga faina, cat cuprinde, pana se obtine un aluat elastic, bine legat, care se desprinde de peretii vasului. www.simonacallas.com Cantitatea de faina este oarecum variabila, in functie de marimea oului, de densitatea iaurtului si de calitatea fainii. De aceea recomand sa aveti la dispozitie mai mult de 300 g faina.
Aluatul obtinut se acopera cu folie si se lasa la odihna circa 30 minute. Apoi se imparte in 9 portii egale (eu prefer sa cantaresc). Se ia pe rand fiecare portie si se intinde pe planseta de lucru pudrata cu faina, in foaie foarte subtire, de dimensiune putin mai mare decat cea a tavii in care vom coace sarailiile. www.simonacallas.com Detalii si imagini despre prepararea foilor pentru baclava gasiti aici (link). Daca nu doriti sa le incretiti, foile trebuie sa aiba exact dimensiunea tavii.
Pe masura ce se intind, foile se asaza una peste alta, pudrate din belsug cu amidon, ca sa nu se lipeasca intre ele. Atentie, daca este umezeala in bucatarie, recomand sa nu le mai suprapuneti. Le pudrati cu nuca, le rulati imediat si le asezati in tava.
Baclavale turcesti reteta de post Sarailii reteta
Preparare sirop
Ingredientele se pun intr-un ibric si se fierb cateva clocote, apoi se inchide focul si se lasa siropul sa se raceasca. www.simonacallas.com
Baclavale turcesti reteta de post Sarailii reteta
Preparare sarailii
Se incinge cutorul la 160 de grade Celsius. Tava, curata si uscata, se unge cu unt topit. Foile se iau pe rand, se ung cu unt topit, se pudreaza cu nuca, se ruleaza si se incretesc, asa cum se observa in imagini. www.simonacallas.com Eu folosesc o vergea din inox cu diametrul de 1 cm, pe care am cumparat-o de la un magazin de bricolaj. Nu se pune prea multa nuca, pentru ca vor iesi rulourile prea groase si se vor rupe foile atunci cand le vom increti. Rulourile se asaza in tava, unele langa altele. Dupa ce se umple tava, se stropesc rulourile cu restul de unt topit.
Tava se introduce in cuptor, pana cand prajitura se rumeneste frumos. www.simonacallas.com Dureaza 35-40 minute. Cand e gata, se scoate din cuptor si se toarna siropul racit (caldut), avand grija sa acopere toata prajitura.
Se lasa deoparte, minim 2 ore, timp in care prajitura se raceste si absoarbe siropul. In mod clasic prajitura se serveste a doua zi. Inainte de servire, se poate decora cu fistic macinat, pentru efectul vizual.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Superb!
[…] le prepar des. In general imi prepar in casa foile pentru placinte – gasiti retete bune aici si aici. Dar, daca sunt in criza de timp, apelez si la foile din comert. Daca umplutura placintei este […]