5
(7)

Bors de peste reteta taraneasca ciorba de peste ciorba de somn crap salau biban stiuca sturion bors de peste la ceaun bors de peste ca in delta bors de peste dobrogean

Bors de peste reteta taraneasca

Bors de peste reteta taraneasca

Asa cum am mai povestit aici (link), noua ne plac mult zemurile, fie ele dulci (cum ar fi cea de rosii sau de fasole) sau acrite (cu zeama de varza, cu corcoduse, cu bors etc) iar eu pregatesc saptamanal ceva pentru felul intai: ori o ciorba ori supa de galuste. Toate retetele de ciorbe le am de la mama, care le stie de la bunica, nu am modificat nimic la ele si le pregatesc asa cum se faceau acum o suta de ani la noi in sat.

Ciorba de peste este o delicatesa pe care o pregatesc ori de cate ori am ocazia, caci pestele proaspat nu il cumpar decat din surse de incredere. Am avut un somn de 2,3 kg, pe care l-am taiat medalioane ca sa-l prajesc in malai, iar din cap si coada am facut bors. La aceasta reteta se poate folosi orice peste dulce si cu oase mai putine: crap, stiuca, salau, biban etc.

Ciorba de peste se pregateste ca o ciorba obisnuita, insa exista un detaliu specific. Spre deosebire de ciorba de porc, vita sau pasare, la ciorba de peste carnea se adauga spre final. Pestele este foarte delicat si fierbe repede, de aceea nu il punem la inceput.

Optional, se pot adauga in ciorba si cartofi sau mazare verde (1 cartof potrivit tocat cubulete si/sau 2 linguri de mazare), dar eu prefer sa evit carbohidratii in felul intai, asa ca folosesc doar radacinoase si zarzavat.

Bors de peste reteta taraneasca

 Ingrediente Bors de peste reteta taraneasca

(Pentru 4-6 portii)

  • cap si coada de peste
  • 1 ceapa uscata, mare
  • 1 morcov potrivit
  • ½ pastarnac (sau radacina de patrunjel)
  • 1 bucatica de telina
  • ½ ardei gras mic (rosu, verde sau combinat)
  • 1 rosie www.simonacallas.com
  • ½ lingura de sare
  • 3 linguri ulei (optional)
  • 500 ml bors de putina
  • 1 lingura de orez
  • 2 oua
  • 1 legatura leustean

 

 

Preparare Bors de peste reteta taraneasca

 

Pregatire ingrediente

Pestele se curata, se portioneaza si se spala bine. Eu am folosit capul si coada unui somn (pestele a avut 2,3 kg).

cum se face borsul ciorba de somn stiuca crap biban

Capul se curata cu atentie, se scot branhiile si se taie in doua sau in trei bucati. Pentru branhiile somnului, mai ales daca pestele este mare, e nevoie de o foarfeca (sau un cleste) de oase, caci sunt foarte tari si au zimti ascutiti, care va pot taia. Iata cum arata branhiile unui somn de 2,3 kg:

Cum se curata pestele pentru ciorba peste de apa dulce somn stiuca crap biban sturion

Coada se poate portiona de asemenea, daca e mai mare (o taiati cat doriti); daca e mica, se lasa ca atare. Eu indepartez inotatoarele, caci oricum nu se mananca. www.simonacallas.com Sigur ca se pot folosi si bucati din corpul pestelui, eventual din burta, taiate de dimensiunile unor portii. Dar eu am preferat sa folosesc tot restul pestelui la felul al doilea. Se lasa totul  la scurs intr-o strecuratoare.

Rosia se opareste, se curata de coaja si se toaca in cubulete. Ardeiul se curata si se toaca de asemenea in  cubulete.

Ciorba la ceaun cum se face borsul de somn stiuca crap sturion biban 

Preparare propriu-zisa

Cand avem toate ingredientele pregatite, ne apucam de preparat ciorba.

Ceapa, morcovul, pastarnacul si telina se curata, se toaca (sau se dau pe razatoarea cu ochiuri mari) si se pun la fiert in 2 litri de apa. www.simonacallas.com Cand sunt aproape fierte (se ia  bucatica de morcov si se verifica daca s-a inmuiat), se adauga sarea, rosia, ardeiul si sarea. Dupa 15-20 minute, se adauga borsul si orezul. Cand da din nou in clocot, se adauga pestele. Daca pestele e slab, se poate adauga si putin ulei. Se gusta si se potriveste de sare.

Bors de peste reteta taraneasca

Se lasa ciorba sa fiarba la foc mic, sub capac, pana cand e gata pestele.  Cam 20 minute dupa ce da in clocot sunt suficiente, caci pestele este foarte delicat si se fierbe repede. www.simonacallas.com Se bat ouale intr-un bol si se adauga in oala. Apoi se inchide focul, se adauga leusteanul tocat si se acopera. Se lasa sa se odihneasca si sa se infuzeze verdeata, minim 10 minute, apoi este gata de servit.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare dar de mare efect si delicioase.

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?