Macarons cu lamaie si umplutura de lemon curd Macarons deliciosi Macarons frantuzesti macarons cu bezea frantuzeasca
Macarons cu lamaie si umplutura de lemon curd
Ador lămâia, mi se pare una dintre cele mai geniale creaţii ale naturii. Mă fascinează atât gustul cât şi parfumul ei – ca să nu mai spun de culoare. O folosesc în bucătărie şi în cofetărie din abundenţă. Lămâile sunt unele dintre alimentele care nu-mi lipsesc niciodată din casă. Aşa că astăzi vă prezint un desert minunat, aromat şi de nerefuzat: macarons cu lamaie 🙂
Ingrediente Macarons cu lamaie si umplutura de lemon curd
(pentru 20 macarons)
• 50 g albuş de ou la temperatura camerei (cam 2 ouă medii, dar trebuie cântărit exact)
• 30 g zahăr granulat (zahăr tos mai fin)
• 60 g pudră de migdale
• 90 g zahăr pudră
• 1 linguriţă coajă de lămâie uscată sau câteva picături esenţă de lămâie (opţional)
• un strop de colorant alimentar galben (opţional)
• 100 g lemon curd (găsiţi reţeta in link)
Preparare Macarons cu lamaie si umplutura de lemon curd
Se pregătesc două tăvi de aragaz, tapetate cu hârtie de copt – din compoziţia prezentată ies circa 40 coji de macarons, din care vor rezulta 20 macarons. Se pregăteşte o pungă de ornat, decupată la capăt (sau la care se ataşează un dui rotund mai larg).
Făina de migdale şi zahărul pudră se macină împreună şi apoi se trec printr-o sită.
Albuşul se bate spumă (la viteză mică, pentru a nu încopora mult aer) cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul tos şi se mixează la viteză mică până când se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea. În acest moment se încorporează coaja de lămâie (sau esenţa) şi colorantul (dacă se folosesc). La sfârşit se adaugă amestecul de zahăr pudră şi făină de migdale, tot odată, şi se amestecă cu o spatulă, cu mişcări ample, prin răsturnare, alternând cu frecarea spatulei de pereţii vasului, până se omogenizează compoziţia. Atenţie, nu trebuie amestecat prea mult, pentru că nu vor forma picioruş cojile de macarons. Compoziţia de macarons trebuie să curgă ca o panglică – nici prea subţire, nici prea groasă.
Macarons cu lamaie si umplutura de lemon curd
Se pune compoziţia în punga de ornat şi se formează în tavă discuri cu diametrul de circa 2,5 cm, la distanţă de 2-3 cm unele de altele. Apoi se izbeşte tava cu nădejde, de masă (sau de altă suprafaţă tare), de câteva ori, ca să iasă la suprafaţă aerul încorporat în bezea. Uneori bulele de aer se ridică la suprafaţă şi nu se sparg; în acest caz cu un ac sau o scobitoare ascuţită se sparg acele bule de aer. E foarte important acest pas, pentru că bulele de aer rămase vor face ca în timpul coacerii cojile de macarons să crape la suprafaţă.
Se lasă tăvile la odihnă, 15-20 minute, până când suprafaţa bezeleleor nu mai e lipicioasă. Între timp, se încinge cuptorul la circa 140 de grade Celsius – temperatura e variabilă în funcţie de cuptor, în principiu trebuie să fie scăzută (nu chiar minimă) şi constantă.
Se coc pe rând, pe raftul cel mai îndepărtat de sursa de căldură, timp de circa 15 minute. Sunt gata atunci când coaja e tare şi stabilă pe picioruş. După ce se scoate tava din cuptor, se trage foaia cu cojile de macarons pe o suprafaţă rece şi, după 5-10 minute, se desprind de hârtie.
Se lipesc câte două cu lemon curd.
Pentru cine nu are experienţă cu macarons şi doreşte să încerce să-i prepare, videoclipul de mai jos e suficient de ilustrativ.
Enjoy Macarons! 🙂
Wow cat de bine arata!
Eu nu am niciun fel de experiență! Cândva o să-mi fac curaj să îi pregătesc!
Simona, ma gandesc sa ma mut langa tine 😉
Ce pot sa spun…. m-ai topit! Efectiv imi ploua in gura, mai ales ca lamaia este una dintre favoritele mele. Numai cand spune cineva lamaie, eu deja salivez :)))
Multumesc mult, Victor :-h
Multumesc mult, Cristina :-f Iti dau adresa? 🙂
Cred ca tuturor ne trebuie o perioada de latenta inainte de a ne face curaj sa incercam 🙂 Multumesc frumos, Alina :-f
Si eu capitulez la deserturile cu lamaie, asa ca stiu cum e 🙂 Multumesc frumos, Laura :-f
Te anunt cand trec prin Constanta!
w-) 🙂
E reteta perfecta ! Si spun asta dupa ce am acumulat zeci de incercari pentru pregatirea acestor minunatii dupa cele 3 metode de preparare a bezelei. Incercarile mele erau unele reusite , iar altele de-a dreptul catastofale si eram exasperata ca nu reuseam sa obtin de doua ori consecutiv acelasi rezultat. Frustrarile mi-au creat oarece dependenta si ambitie sa reusesc. Asa ca am citit despre chimia care se ascunde in spatele unei retete reusite de macarons, mi-am notat concluziile fiecarei incercari si da, in final am reusit ! V-am descoperit intamplator blogul si am fost de-a dreptul entuziasmata cand am descoperit ca reteta mea de succes contine cam aceleasi raporturi ale ingredientelor pe care le recomandati si dvs. in postare. Felicitari pentru explicatiile clare si mai ales pentru dragalaseniile pe care le-ati obtinut. La multe retete faine!!!
Multumesc mult :Heart: :Happy:
Ce colorant alimentar galben ati folosit? Eu am luat la tub de Dr Oetker dar nu au iesi galbenul acela frumos.
La acesti macarons am folosit colorant Wilton.