Placinta cu mere traditionala cu foi de casa reteta placinta de mere taraneasca facuta acasa strudel cu mere placinta de post foi de placinta facute in casa strudel de post placinta ca la mama reteta placinta cu foi crocante subtiri homemade mere calite scortisoara unt cea mai buna placinta placinte taranesti romanesti traditionale cum se fac placintele aluat de placinta fraged crocant subtire
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
***
Placinta cu mere traditionala by Simona Callas
E şi plăcintă, poate fi şi ştrudel. E făcută cu foi de plăcintă şi e rulată ca un ştrudel. Noi ne-am obişnuit să îi spunem plăcintă. Reţeta după care eu fac plăcintă cu mere de ani de zile, cu foi făcute în casă, e de fapt o fuziune munteano-dobrogeană, pentru că, aluatul îl prepar după reţeta din caietul mamei, dar foile le întind şi le rulez aşa cum am învăţat de când locuiesc în Dobrogea. Întinsul foilor cât mai subţiri e o treabă un pic migăloasă, recunosc că la început îmi trebuia multă pregătire psihică să întind nu mai puţin de 9 foi, şi bucătăria era mică, iar masa de lucru şi mai mică, dar e atât de bună plăcinta asta încât niciodată nu am preparat-o altfel, şi niciodată nu am pus în ea foi cumpărate.
Strudel cu aluat fraged crocant facut in casa
Azi nu îmi mai e atât de greu să întind aluatul, pentru că am mai mult spaţiu în bucătărie şi, desigur, am acumulat ceva antrenament : ) Umplutura o prepar tot după reţeta pe care o ştiu de la mama, îmi place aşa, cu merele călite şi cu adaos de unt, iese cremoasă şi suculentă, iar prelucrarea termică elimină apa care ar fi înmuiat foile în timpul coacerii, astfel că ele rămân crocante, aşa cum ne plac nouă, chiar şi după ce se răcesc – chiar şi a doua zi. Şi, deoarece călesc merele, nu mai e nevoie să adaug în umplutură griş sau pesmet, care să absoarbă umiditatea.
Placnta cu mere traditionala
Oricum, plăcintă sau ştrudel, e un desert binecunoscut si apreciat din vremuri imemoriale, pe care mamele, bunicile şi străbunicile noastre îl preparau des în sezonul rece, perfect pentru o şuetă la gura sobei, într-o seară ploioasă şi rece de toamnă.
Ingrediente Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas
► Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 2 ouă www.simonacallas.com
• 200 ml apă
• 100 ml ulei
• un praf de sare
► Pentru umplutură:
• 2 kg mere
• sucul de la o lămâie mică
• 300 g zahăr www.simonacallas.com
• 100 g unt (60% grăsime) – tăiat în cuburi
• 1 lingură rasă scorţişoară
► În plus:
• 50 ml ulei www.simonacallas.com
• 100 g zahăr pudră
reteta Strudel cu aluat facut in casa foi fragede subtiri crocante
Preparare Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas
Preparare umplutură
Se prepară mai întâi umplutura, ca să aibă timp să se răcească până la momentul utilizării în plăcintă. Merele, spălate, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. www.simonacallas.com Eu nu le decojesc, dar cine doreşte, poate să înlăture coaja înainte de a le da pe răzătoare.
Merele rase se pun într-o crăticioară, se adaugă sucul de lămâie şi zahărul şi se călesc la foc mic, amestecând din când în când, până se evaporă sucul lăsat (cam 25 minute, în funcţie de cât de zemoase sunt merele). www.simonacallas.com Când sunt gata, se ia vasul de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă până se topeşte, apoi se adaugă scorţişoara, se omogenizează şi se lasă la răcit.
Preparare foi de plăcintă
Ouăle, sarea, apa, uleiul se bat cu un tel sau cu mixerul (eu le-am pus în cuva robotului şi am mixat cu accesoriul pentru bătut ouă). www.simonacallas.com Se adaugă făina treptat, amestecând bine, în momentul în care se îngroaşă aluatul, se frământă cu mâna (sau se înlocuieşte la robot spirala pentru albuşuri cu cârligul pentru aluat) şi se mai adaugă făină până când aluatul e legat, omogen şi se desprinde de pereţii vasului.
Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la odihnă în frigider minim 30 minute. Apoi se împarte aluatul în 3 porţii egale. www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie, se împarte la rândul ei în 3 părţi egale care se întind pe rând, cu merdeneaua (sucitorul), pe masa de lucru, în foaie cât mai subţire, de lungime egală cu 2x lăţimea tăvii şi late de 3-4 palme.
Se pudrează atât masa cât şi suprafaţa foilor cu făină în timp ce se prelucrează, ca să nu se lipească. Pe măsură ce se întind foile, se aşază deoparte, unele peste altele, având între ele hârtie de copt.
Montare şi coacere Plăcinta cu mere traditionala by Simona Callas
Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava se unge cu puţin ulei şi se pudrează cu făină.
Se aşază pe masa de lucru o foaie, se unge cu ulei. Peste ea se suprapune a doua foaie, se unge de asemenea cu ulei. Se suprapune a treia foaie, iar peste ea se întinde 1/3 din cantitatea de umplutură. Umplutura se întinde pe toată suprafaţa foii.
Se rulează, se taie ruloul în două (se obţin două rulouri cât tava); se sigilează capetele (ca să nu curgă umplutura) şi se aşază în tavă, unul lângă altul. www.simonacallas.com Se procedează la fel în continuare. Se vor obţine 6 rulouri, care se pun în tavă, unele lângă altele. Se ung cu puţin ulei şi se introduc în cuptor.
Placinta cu mere traditionala cu foi de casa reteta
Se coc până când se rumenesc frumos – aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptor; daca este nevoie, la jumătatea timpului se întoarce tava.
Placinta cu mere traditionala cu foi subtiri facute in casa
Când sunt gata, se scoate tava din cuptor. Se taie rulourile în bucăţi după poftă de mari 🙂 şi se pudrează cu zahăr. Se consumă cu mare angajament.
***
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase. ***
Note: Placinta cu mere traditionala
• Placinta cu mere traditionala poate fi făcuta şi de post. Se înlocuieşte untul cu margarină sau cu puţin unt de cacao sau de cocos (sau nu se mai pune deloc);. se renunţă la ouă şi se pune o lingură de oţet, pentru a lega aluatul şi a-l face elastic www.simonacallas.com
• Cine nu are răbdare sau timp să întindă cele 9 foi subţiri, poate să împartă aluatul în două părţi egale,. pe care le întinde cât tava şi aşază toată umplutura uniform între ele. www.simonacallas.com Atenţie, însă: pentru varianta de post a prăjiturii de mere, în aluat se pune margarină în loc de ulei, ca să frăgezească aluatul (uleiul îl întăreşte) iar cantitatea de apă se poate înjumătăţi cu apă minerală.
• Cantitatea de zahăr poate varia, în funcţie de gust şi de calitatea merelor (mai dulci sau mai acre)
• Şi cantitatea de făină variază, în funcţie de umiditate, nu se foloseşte chiar toată făina;. dar e bine să avem pregătit 1 kg ca să fim siguri că ne ajunge www.simonacallas.com
• Uleiul din compoziţia aluatului şi cel cu care se ung rulourile va face ca foile să fie crocante. www.simonacallas.com Uleiul dintre foi le va face să nu se lipească unele de altele la copt, rezultând aspectul de foitaj.
Placinta cu mere traditionala
Va recomand si placinta invartita cu mere sau cu dovleac (clic pe poze pentru retete):
Strudel placinta de casa placinta invartita cu mere dovleac
Excelenta placinta!
Este si una dintre preferatele noastre, ca doar nu degeaba suntem dobrogeni 🙂
Daa, cred ca Dobrogea e cea mai specializata zona a tarii in placinte 🙂 Poate si din cauza influentelor turcesti si grecesti 🙂 Multumesc mult, Gina. <3 <3
Minunata! O sa incerc si eu pontul cu untul in merele calite;) >:D<
Buna Simona! Fac cu mare drag retetele tale si întotdeauna mi-au ieșit iar pentru asta îți mulțumim….știm cât timp aloci acestui blog . Am o întrebare : am
pus sa fac aluatul pentru foi dar văd ca mi-a intrat doar 520gr făina iar Per total aluatul meu are 880gr ma întreb oare chiar așa de uscata sa fi fost făina sau ce nu a mers bine ? Mulțumim ptr postări
Aluatul trebuie sa fie vartos, ca sa se poata intinde in foi subtiri. Din 300 ml lichid si 1/2 kg de faina iese aluat de paine.
Buna,
Oare aluatul se poate lasa peste noapte la frigider?
Mulțumesc!
Sigur ca da. Il infasori bine in folie alimentara, ca sa nu se usuce.
Atunci o sa l videz si il pun la frigider.Multumesc pt amabilitatea!
La noi i se spune plăcintă întinsă, iar foile se întind cu mana nu cu sucitorul in foaie foarte subțire cat masa de rup marginile care sant mai grosute se stropeste cu ulei si se impatura sa rezulte un dreptunghi de 40/60 se pune umplutura şi se rulează. Foarte bună era specialutatea bunicii mele.
Stiu foile care se intind cu mana, au alta compozitie si contin foarte mult ulei. Imi plac foarte mult si acelea.
Fără drojdie sau praf de copt aluatul? Mulțumesc
Fara drojdie, fara praf de copt.
Bună Simona,am făcut plăcintă cu dovleac după această rețetă și a ieșit foarte gustoasa.Multumesc frumos!
Este placinta preferata in ultima vreme..am făcut cu diferite umpluturi ☺️☺️☺️. Mulțumim de rețetă….
De oțet și auzit . Așa e rețetă. Și mai e ceva..s-au inventat gradele la cuptor.
S-a inventat si limba romana dar nah… unii nu au auzit de ea.
Buna ziua! As vrea sa incerc aceasta reteta cu faina fara gluten. ( Schar ) Oare mai este necesar sa adaug amidon?Aceasta contine deja amidon, nu stiu cata cantitate. Multumesc!
Doamna cu otetu’ si gradele: cata „politete” in reactia ta, ce urat!!! Tine pentru tine ce vrei sa spui aici si daca nu ai ceva ziditor, nu mai posta! A folosi otet intr-un aluat nu te face atotstiutoare. Semneaza o constanteanca 🙂 Simona draga, extraordinar blog, multumim!!!!
Buna,
Azi am incercat reteta si a iesit super buna. 👌
Arata superb placintele tale, ale mele au iesit fiecare cu o forma unica😁 mai am de practicat intinderea foilor🤭.
Multumesc! 🤗
Buna ziua! Am incercat si eu reteta de foi si am respectat-o pas cu pas, insa coca pt foi a trebuit sa o arunc, deoarece am pus prea multa faina, nesimtind la framantare, deoarece am framantat cu mixerul cu carlig! Intreb, fara sa te superi: nu e mai bine sa mentionezi si in descriere ca nu e necesar un kg de faina, iar la ingrendiente sa fie scrisa cantitate aproximativa? Mai sunt “gospodine” incepatoare, ca mine, care vor da gres!😅 o zi buna!
Imi pare rau ca nu v-a iesit. Nu trebuia sa aruncati aluatul. Puteati sa mai adaugati putina apa sau lapte si se inmuia. In alta ordine de idei, eu am scris clar la preparare ca „se mai adauga faina pana cand aluatul e legat, omogen si se desprinde de peretii vasului”. Eu explic totul in postare, dar trebuie sa cititi cu atentie, atat introducerea, cat si modul de preparare si notele de subsol. De asemenea, daca ati fi citit modul de preparare, ati fi observat ca si eu framant tot cu robotul, folosind carligul pentru aluat. La robot e chiar mai bine decat cu mana, pentru ca se amesteca bine si rapid. Nu aveti cum sa dati gres.
[…] cine doreste sa pregateasca aluatul, poate sa o faca fara probleme – AICI (link) gasiti o reteta minunata de foi de placinta, iar AICI (link) gasiti reteta de foitaj facut in […]
Intra cam 600-650g de faina.
[…] le prepar des. In general imi prepar in casa foile pentru placinte – gasiti retete bune aici si aici.Dar, daca sunt in criza de timp, apelez si la foile din comert. Daca umplutura placintei […]
Excelenta placinta!
Am mai facut si alte variante in trecut, dar nici una la fel de buna ca aceasta (sotul a facut aceasta remarca) si este adevarat. O sa incerc si cu dovleac, mai ales ca e anotimpul lor.
Multumim!
Da, o fac si cu dovleac, e super buna ❤️ Multumesc mult pentru feedback si ma bucur mult ca v-a placut ❤️
Nu se încorporează in veci 1kg de faina in 300 și ceva de ml lichid. Patiseria necesita cantități exacte, temperaturi de coacere, nu se poate sa postezi o rețeta fără aceste informații esențiale- gramaj exact și temperatura. V-au atras și alții atenția și n-ați corectat/adăugat nicio informație. Putin respect fata de cititoarele dvoastra și niște probleme pertinente pe care le ridica n-ar strica din când in când. Numai bine!
Intr-o lume ideala, in care toti oamenii ar avea o bruma de bun simt si nu s-ar apuca sa emita judecati fara ca mai intai sa citeasca textul la care fac referire, acei oameni ar fi gasit in articolul scris mai la deal toate informatiile care pretindeti ca lipsesc. Dar, acea lume ideala nu exista si chiar daca ar exista, cu siguranta nu ati face parte din ea. Mi se pare foarte interesant ca cineva pretinde respect, in timp ce nu catadicseste nici macar sa citeasca cele cateva randuri din articol. Noapte buna!
Foarte bun aluat! Am făcut cu diverse umpluturi, dulce și sărat. Se lucreaza usor. Excelentă reteta
Grozavă rețeta dumneavoastră de foi, a ieșit o plăcintă minunată! Vă felicit și vă mulțumesc, pentru că ne-ați oferit momente delicioase!