5
(20)

Gogonele murate picante pentru iarna reteta muraturi traditionale la borcan fara conservanti cele mai bune gogonele in saramura reteta simpla rapida usoara muraturi romanesti reteta simpla muraturi de iarna pentru camara

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Gogonele murate picante pentru iarna

Gogonele murate picante pentru iarna

Cea pe care v-o prezint mai la vale este cea mai simplă reţetă de murături. Eu am învăţat-o de la Stănuţa, o verişoară a soţului meu şi o femeie deosebită, care astăzi nu mai e printre noi; şi pe care o pomenesc ori de câte ori îmi pun murăturile pentru iarnă. Stănuţa m-a ajutat să pun primele murături din viaţa mea, în prima toamnă de femeie măritată pe care am trăit-o; şi de atunci am mers invariabil pe această reţetă; nu am schimbat nimic la ea şi nici nu aş schimba. Sigur că lângă gogonele se mai pot pune şi altele (varză roşie, pepene, conopidă); noi de mai mulţi ani suntem fierţi pe gogonele, ca să zic aşa, şi nu mai punem altceva pe alături, în borcan.

Gogonele murate picante pentru iarna

Eu am un bidon din plastic de 10 litri şi ingredientele pe care le voi enumera mai jos (în cantităţile aferente) încap în acest bidon. Ţineţi cont că dacă adăugaţi şi alte ingrediente, trebuie scăzută proporţional cantitatea de gogonele, ca să încapă toate. Alegeţi gogonele frumoase, sănătoase, nu prea mari (eu chiar le prefer mici, am observat că cele mari se înmoaie). Pot să fie chiar şi de la hypermarket, eu am cumpărat gogonele de oriunde, ba chiar uneori prefer hypermarketul, pentru că acolo pot să mi le aleg bucată cu bucată – lucru care în piaţă nu se întâmplă.

Aşadar, dacă nu aţi pregătit încă murăturile pentru iarnă, vă recomand această reţetă, e simplă ca bună ziua şi rezultatul e minunat. Gogonelele mele sunt cărnoase, crocante, gustoase, nu foarte acre, uşor picante şi numai bune lângă o tocăniţă, friptură, iahnie sau jumări 🙂 Încă se mai găsesc gogonele în piaţă, aşa că vă urez spor la treabă!

Muraturi conserve

Ingrediente  Gogonele murate picante pentru iarna

  • 5 kg gogonele
  • 3 bucăţi ţelină cu rădăcină şi frunze
  • 4 morcovi potriviţi www.simonacallas.com
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • 5-6 ardei iuţi
  • sare grunjoasă neiodată (o gasiti la Plafar sau la bacaniile de cartier)
  • apă

Gogonele murate picante pentru iarna

Preparare Gogonele murate picante pentru iarna

Gogonelele, morcovii, ardeii, ţelina se spală. Morcovii se taie în bucăţi;. căţeii de usturoi se curăţă de coajă;. rădăcina de ţelină se curăţă şi se taie în felii mai groase. www.simonacallas.com Se aşază gogonelele în borcan, iar printre ele se pun morcovi, căţei de usturoi, ardei, rădăcină şi frunze de ţelină. Deasupra să fie un strat de frunze de ţelină, care să acopere gogonelele.

***

Gogonele murate picante pentru iarna

Într-o oală de 6-7 litri, se pune apă rece;. se adaugă 1 lingură de sare la 1 litru de apă, se omogenizează. Se toarnă în borcan peste murături, având grijă să acopere total gogonelele, până la buza borcanului. www.simonacallas.com Se închide borcanul, se pune în cămară şi nu se mai umblă la el timp de 3-4 săptămâni. Dacă e cald, se acresc mai repede. Dacă e mai răcoare, durează ceva mai mult până se acresc.

 

PONTURI pentru muraturi perfecte:

  • Neaparat sa puneti sare grunjoasa fara iod. Merge si sare de mare sau Himalaya (sare roz) – le gasiti la Plafar. Atentie, sarea din hipermarket TOATA e iodata – inclusiv sarea roz.
  • Pe urma, apa sa nu contina clor prea mult – in anumite perioade, se abuzeaza de clor in apa de baut. www.simonacallas.com
  • Recipientul in care puneti muraturile sa fie foarte curat. Mai ales cele din plastic, daca le folositi de la un an la altul, trebuie curatate cu grija, pentru a inlatura orice depuneri din santurile de pe peretii interiori.
  • Nu in ultimul rand, alegeti gogonele tari, eu le prefer pe cele mici si verzi, acelea sunt mai carnoase 🙂

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Gogonele murate picante pentru iarna

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?