;Gogonele murate picante pentru iarna reteta muraturi cele mai bune muraturi gogonele reteta simpla muraturi reteta simpla muraturi pentru iarna muraturi de iarna

ATENŢIE! CONŢINUT PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE.

NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

 

Gogonele murate picante pentru iarna

Cea pe care v-o prezint mai la vale este cea mai simplă reţetă de murături. Eu am învăţat-o de la Stănuţa, o verişoară a soţului meu şi o femeie deosebită, care astăzi nu mai e printre noi; şi pe care o pomenesc ori de câte ori îmi pun murăturile pentru iarnă. Stănuţa m-a ajutat să pun primele murături din viaţa mea, în prima toamnă de femeie măritată pe care am trăit-o; şi de atunci am mers invariabil pe această reţetă; nu am schimbat nimic la ea şi nici nu aş schimba. Sigur că lângă gogonele se mai pot pune şi altele (varză roşie, pepene, conopidă); noi de mai mulţi ani suntem fierţi pe gogonele, ca să zic aşa, şi nu mai punem altceva pe alături, în borcan.

Gogonele murate picante pentru iarna

Eu am un bidon din plastic de 10 litri şi ingredientele pe care le voi enumera mai jos (în cantităţile aferente) încap în acest bidon. Ţineţi cont că dacă adăugaţi şi alte ingrediente, trebuie scăzută proporţional cantitatea de gogonele, ca să încapă toate. Alegeţi gogonele frumoase, sănătoase, nu prea mari (eu chiar le prefer mici, am observat că cele mari se înmoaie). Pot să fie chiar şi de la hypermarket, eu am cumpărat gogonele de oriunde, ba chiar uneori prefer hypermarketul, pentru că acolo pot să mi le aleg bucată cu bucată – lucru care în piaţă nu se întâmplă.

Aşadar, dacă nu aţi pregătit încă murăturile pentru iarnă, vă recomand această reţetă, e simplă ca bună ziua şi rezultatul e minunat. Gogonelele mele sunt cărnoase, crocante, gustoase, acre, uşor picante şi numai bune lângă o tocăniţă, friptură, iahnie sau jumări 🙂 Încă se mai găsesc gogonele în piaţă, aşa că vă urez spor la treabă!

Muraturi conserve

Ingrediente  Gogonele murate picante pentru iarna

  • 5 kg gogonele
  • 3 bucăţi ţelină cu rădăcină şi frunze
  • 4 morcovi potriviţi www.simonacallas.com
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • 5-6 ardei iuţi
  • sare grunjoasă neiodată (o gasiti laPlafar)
  • apă

Gogonele murate picante pentru iarna

Preparare Gogonele murate picante pentru iarna

Gogonelele, morcovii, ardeii, ţelina se spală. Morcovii se taie în bucăţi; căţeii de usturoi se curăţă de coajă; rădăcina de ţelină se curăţă şi se taie în felii mai groase. www.simonacallas.com Se aşază gogonelele în borcan, iar printre ele se pun morcovi, căţei de usturoi, ardei, rădăcină şi frunze de ţelină. Deasupra să fie un strat de frunze de ţelină, care să acopere gogonelele.

***

Gogonele murate picante pentru iarna

Într-o oală de 6-7 litri, se pune apă rece; se adaugă 1 lingură de sare la 1 litru de apă, se omogenizează. Se toarnă în borcan peste murături, având grijă să acopere total gogonelele, până la buza borcanului. www.simonacallas.com Se închide borcanul, se pune în cămară şi nu se mai umblă la el timp de 3-4 săptămâni. Dacă e cald, se acresc mai repede. Dacă e mai răcoare, durează ceva mai mult până se acresc.

Gogonele murate picante pentru iarna