Tarte cu matcha si rodie reteta pas cu pas minitarte entremet cu mousse de ceai verde japonez pudra mousse entremet jeleu de rodie patiserie reteta crusta de tarta perfecta aluat perfect pentru tarte reteta clasica de aluat fraged cu unt aluat dulce sarat tarte dulci tarte sarate
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Tarte cu matcha si rodie by Simona Callas
Dragi prieteni, azi vin din nou să vă îmbii cu tarte. Şi de data aceasta am unele deosebite, o combinaţie excepţională de gust şi culoare. Dar mai întâi să vă spun câte ceva despre principalele ingrediente.
***
Matcha este un ceai verde sub forma de pudră, foarte apreciat în rândurile iubitorilor de ceai şi, cu toate că el reprezintă un element important în cultura japoneză, originea ceaiului verde este chinezească. Japonezii au adoptat un stil aparte de a pregăti, a măcina frunzele ceaiului verde chinezesc; a prepara şi servi o băutură reconfortantă, amestecând pudra cu apă fierbinte şi omogenizând cu un instrument special. Aşa a apărut matcha. Eu folosesc destul de frecvent acest ingredient, motiv pentru care am întotdeauna în casă un recipient micuţ de matcha. Recipientul este întotdeauna foarte mic, pentru că ceaiul matcha este foarte scump – cu cât e mai bio şi mai înalt calitativ, cu atât mai scump.
Aşadar, am mereu în casă pudră de ceai matcha; şi o folosesc, nu numai pentru aroma ei specială – exotică, cremoasă, ierboasă – ci şi pe post de colorant natural verde, întrucât pudra aceasta confera o nuanţă superbă de smarald preparatelor culinare. Astfel, matcha se foloseşte astăzi pe scară largă în prăjituri, creme, îngheţate, smoothie sau alte delicii culinare. Aroma de matcha se potriveşte foarte bine cu alte arome puternice: ciocolată, ghimbir, vanilie, cacao, cocos. De asemenea, matcha poate fi combinat în deserturi cu fructe, mai ales cu fructe de culoare roşie, şi asta este ceea ce am făcut eu aici.
Tarte cu matcha si rodie
Rodia este un fruct special, de asemenea folosit pe scară largă în bucătărie, atât pentru gustul acrişor, cât şi pentru culoarea de un roşu rubiniu, puternic, translucid, a seminţelor sale. Şi, dacă matcha vine din Orientul îndepărtat, rodia are originile în Orientul mijlociu. Seminţele ei se folosesc pentru decor, ca atare, în deserturi, mâncăruri, salate etc – sau procesate, sub formă de suc, sosuri, mousse-uri etc.
Rezultatul pe care l-am obţinut cu aceste tarte este unul foarte plăcut, nu numai vizual, cât şi la gust. Aşadar, vă recomand să încercaţi aceste tarte. Vă vor plăcea cu siguranţă.
Ingrediente Tarte cu matcha si rodie by Simona Callas
(pentru 8-10 tarte medi)
***
Coji de tarte
- 250 g făină
- 125 g unt rece
- 1 ou www.simonacallas.com
- un praf de sare
- 1 linguriţă zahăr pudră
- 2-3 linguri apă rece
***
Mousse de matcha
- 2 gălbenuşuri de ou
- 50 g zahăr tos
- 120 ml lapte www.simonacallas.com
- 50 g ciocolată albă, topită
- 5 g gelatină pudră
- 2 linguriţe matcha pudră
- 150 g frişcă bătută lejer
***
Jeleu de rodie
- 150 g suc de rodie
- 125 g zahăr www.simonacallas.com
- 7 g gelatină pudră
***
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare Tarte cu matcha şi rodie by Simona Callas
Preparare crustă
Pentru crustă, găsiţi detalii aici (link).
Preparare mousse de matcha
Gelatina se hidratează în 25 ml apă rece. Gălbenuşul se freacă cu zahărul şi pudra de matcha. Se adaugă laptele fierbinte, în fir subţire, amestecând încontinuu. www.simonacallas.com Apoi se adaugă în ordine: gelatina, ciocolata topită, iar la final se încorporează frişca bătută lejer. Compoziţia obţinută se distribuie în cojile de tarte şi se dau la rece.
Tarte cu matcha si rodie
Preparare jeleu de rodie
Dacă aveţi suc de rodie, cumpărat, îl folositi ca atare. Eu am folosit seminţe de rodie, pe care le-am procesat la blender, am strecurat şi astfel am obţinut suc de rodie. Gelatina se hidratează în 30 ml apă rece. Sucul de rodie se amestecă cu zahărul şi se pune pe foc, până dă în clocot si se dizolvă zahărul. www.simonacallas.com Apoi se ia de pe foc, se adaugă gelatina, se omogenizează şi se toarnă în formele speciale. Detalii despre aceste forme spiralate găsiţi aici (link). Si de asemenea, puteti gasi o alta versiune de tarte, nu mai putin delicioase ca acestea (clic pe poza pentru reteta):
Se dau la congelator, iar după ce se întăreşte jeleul, se scot spiralele din forme şi se aşază pe tarte. Cine nu are aceste forme, poate să toarne într-o tavă tapetată cu folie alimentara, iar după ce se încheagă jeleul, decupează discuri care se pot aşeza deasupra tartelor.
Daca va plac tartele, va recomand si clasicele Tarte cu fructe si crema de vanilie (clic pe poza pentru reteta). AICI (link) gasiti si alte retete de tarte dulci, una mai apetisanta decat alta.
Of, ador tartele tale!
Superba! Dna. Simona imi spuneti va rog frumos ce dimensiuni au discurile dvs spiralate, am gasit pe net, dar sunt in mai multe marimi. Ma gandesc ca ale a dvs. sunt undeva la 7 cm diametru sau mai mare? Eu am gasit la 7,4 cm (6 cavitati) si 4,5 cm (15 cavitati). Mulțumesc!
Ale mele sunt de 7,4-7,5 cm. Luati-le dupa dimensiunea formelor de tarte pe care le aveti.
Multumesc frumos🤗 urmeaza sa imi achizitionez ambele😊, am gasit ceva forme inelare cu peretii perforati dar nu au fund, ma gandesc ca sunt bune pt. tarte? Dvs. ce parere aveti?
Sunt foarte bune. Acelea perforate sunt doar inele, fara baza. Le folositi pentru a decupa discul pentru baza, iar pe pereti puneti fasii de aluat. Puteti vedea detalii cum se folosesc aici (link).
Va multumesc frumos !!! 🤗 Invat foarte multe de la dvs. explicati foarte frumos si bine retele; introducerea e ca o carte de poveste plus tips-urile care le lasati la sfarsitul retelor mai pretentioase pur si simplu nu poti da gres 😊 Sunteti minunata! 🤗
🤗 Mulțumesc frumos !!