5
(33)

Prajitura Fantezie cu capsune si fistic reteta prajitura de cofetarie mousse cheesecake pandispan migdale capsuni

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Informaţiile publicate pe www.simonacallas.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

 

Prajitura Fantezie by Simona Callas Prajitura Fantezie cu capsune si fistic

 

Iubesc căpşunele. Ele fac parte din Top 5 fructe preferate pentru mine, alături de cireşe, portocale, ananas şi struguri. Nu-i vorbă, iubesc toate fructele, sunt perfect conştientă şi mă bucur de toate beneficiile pe care aceste daruri divine ale naturii. Cei care mă urmăriţi pe Facebook ştiţi că astă-vară m-am apucat să îmi cultiv singură aceste fructe minunate, aşa că pe de o parte am putut să mă bucur de roadele muncii mele, să mănânc pe săturate căpşune parfumate şi delicioase crescute de mine insami; iar pe de altă parte munca la mica mea plantaţie m-a cam ţinut departe de bucătărie şi nu mi-a permis să mai pregătesc atât de des minunile dulci cu care v-am obişnuit.

Acum s-a închis sezonul căpşunelor, urmează 3-4 luni de relaş şi sper să găsesc timpul necesar ca să pun în practică o cât mai mare parte dintre ideile pe care le am şi care imi vin în continuare în minte 🙂 Aşadar, am vrut neapărat ca, din ultima tranşă de căpşune culese, să pregătesc o prăjitură delicioasă, deosebită, care să le pună în valoare. Ca să aibă un gust bogat şi un contrast frumos de culori, am combinat delicateţea dulce-acrişoară a căpşunelor, cu robusteţea plăcută a fisticului. De asemenea, am ales un blat bogat în migdale, extraordinar de pufos şi de rafinat, iar pentru accent am adăugat cheesecake de iaurt (un preparat de care m-am îndrăgostit iremediabil, şi care se asociază de minune cu fructele).

***

Prajitura Fantezie cu capsune si fistic by Simona Callas

Pentru că atât culorile cât şi aspectul acestei prăjituri te duc cu gândul la vară, la bună dispoziţie, la speranţă şi la căldură sufletească, am denumit-o Prajitura Fantezie. Din reţeta de mai jos am obţinut circa 1,5 kg de prăjitură. Am montat-o într-o tavă dreptunghiulară, cu laturile de 21×9 cm şi marginile foarte înalte. Prăjitura mea a avut 9 cm înălţime. Pentru mousse-ul de fistic am ales varianta simplă, cu ciocolată de fistic şi frişcă lichidă. Ciocolata cu fistic sub formă de bănuţi, o găsiţi la magazinele online specializate (search pe google). O altă variantă pentru mousse-ul de fistic este să îl preparaţi din ciocolată albă şi pastă de fistic, aşa cum am făcut la Prajitura Ederlezi. Pasta de fistic de asemenea se găseşte de cumpărat, sau puteţi să o preparaţi acasă (am dat acolo toate detaliile).

Căpşunele se găsesc şi acum la piaţă şi în hypermarket, chiar dacă sunt mai scumpe decât în sezon, iar pentru această prăjitură nu e nevoie de multe căpşune, jumătate de kg este arhisuficient, şi pentru inserţie şi pentru decor. Oricum, această prăjitură merită notată, chiar dacă nu o preparaţi acum, să o ţineţi minte pentru la primăvară, când apar capşunele noi.

Prajitura Fantezie by Simona Callas

 

Ingrediente Prajitura Fantezie by Simona Callas Prajitura Fantezie cu capsune si fistic

 

Pandişpan cu migdale

  • 120 g albuş de ou (3 ouă mari)
  • 50 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 200 g făină de migdale
  • 200 g zahăr pudră www.simonacallas.com
  • 65 g făină de grâu tip 000
  • 3 ouă întregi
  • 1 linguriţă extract de migdale (opţional)
  • 40 g unt topit

 

Sirop vanilat

  • 100 g zahăr
  • 300 ml apă
  • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Cheesecake cu iaurt şi căpşune

  • 5 g gelatină hidratată în 30 ml lapte rece
  • 2 gălbenuşuri
  • 50 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 70 ml lapte fierbinte www.simonacallas.com
  • 100 g ciocolată albă
  • ½ linguriţă extract de vanilie
  • 125 g cremă de brânză Philadelphia
  • 140 g iaurt grecesc
  • cca 350 g căpşune proaspete

 

Mousse de fistic

  • 175 g ciocolată fistic www.simonacallas.com
  • 175 g frişcă lichidă la temperatura camerei

 

Decor

  • 75-100 g frişcă bătută
  • câteva căpşune proaspete

Prajitura Fantezie by Simona Callas

 

Preparare Prajiura Fantezie by Simona Callas Prajitura Fantezie cu capsune si fistic

 

 Preparare pandişpan cu migdale

Pentru pandişpanul de migdale găsiţi detalii aici (link). Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se scoate blatul din tavă şi se taie in 3 părţi egale.

 

Preparare sirop vanilat

Apa şi zahărul se fierb câteva minute, apoi se iau de pe foc, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească. www.simonacallas.com

 

Preparare Cheesecake cu iaurt şi căpşune

Gelatina se hidratează în laptele rece. www.simonacallas.com Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă laptele fierbinte, apoi ciocolata topită, gelatina, vanilia, crema de brânză şi iaurtul.

 

Preparare mousse de fistic

Ciocolata de fistic se topeşte la microunde sau la bain-marie. www.simonacallas.com Frişca se bate lejer (nu trebuie să fie tare, ci aproape să curgă), se adaugă peste ciocolata topită şi se omogenizează.

Prajitura Fantezie cu capsune si fistic

 

Montare Prajitura Fantezie by Simona Callas

În tava (sau chenarul) în care vom monta prăjitura, se pune la bază prima foaie de blat. Se însiropează delicat, pin pensulare. www.simonacallas.com Nu trebuie exagerat cu siropul, pentru că blatul e umed, având in compoziţie midgale şi unt. Se aleg căpşune cât mai egale ca dimensiuni, cărora li se taie codiţele şi se aşază una lângă alta peste foaia de blat. Peste ele se toarnă cu grijă cheesecake-ul cu iaurt. www.simonacallas.com

Se nivelează şi se dă un pic la rece, cât să se lege cheesecake-ul, dar să nu se întărească de tot. se pune cea de-a doua foaie de blat, se însiropează, apoi se toarnă mousse-ul de fistic. După ce se leagă puţin, se aşază ultima foaie de blat care de asemenea se însiropează şi se acoperă cu o hârtie de copt sau folie de aluminiu, ca să nu se usuce. Se pune prăjitura la rece câteva ore. Înainte de servie, se acoperă cu frişca bătută, se porţionează, se decorează cu căpşune proaspete.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Fantezie cu capsune si fistic

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?