Prajitura Martisor cu ciocolata si capsune reteta prajituri cu capsuni prajitura cu capsuni retete cu capsuni tort cu capsuni prajituri romanesti prajituri usor de facut prajitura alb si rosu tort rosu si alb reteta glazura fondant amandine reteta entremet cofetarie fondant glazura alb rosu mascarpone mousse fructe blat alb pandispan din albusuri dobos
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Prajitura Martisor cu ciocolata si capsune – un deliciu alb si rosu by Simona Callas
Pentru a întâmpina primăvara cum se cuvine, am vrut să creez o prăjitură în alb şi roşu. Iubesc aceste culori, aşa cum iubesc toate culorile curcubeului; dar combinaţia alb-roşu e spectaculoasă şi am rar ocazia să o folosesc în deserturi. Am mai abordat-o la ultimul Tort de Crăciun (îl găsiţi aici – link), şi am vrut să o repet, cu ocazia Mărţişorului.
Mărţisorul – acest mic şi colorat simbol al primăverii, legat cu şnur bicolor alb-roşu, face parte din cultura noastră populară şi este un obicei pe care nici veacurile, nici invaziile otomane, austro-ungare sau ruseşti; precum nici hunii, cumanii, pecenegii nu l-au şters din panoplia tradiţiilor noastre.
Nu se ştie cu exactitate cum şi când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se pare că ea este veche de mii de ani. În situl arheologic de la Schela Cladovei (judeţul Mehedinţi) s-au descoperit nişte coliere vechi de 8000 de ani, de care erau agăţate pietricele de râu vopsite în alb şi roşu. În vremea dacilor, mărţişoarele (confecţionate din pietre mici, albe si roşii), erau considerate amulete cu puteri de protecţie solară. Dacii purtau aceste amulete la gât, până la venirea primăverii, apoi le agăţau de crengile copacilor înfloriţi.
***
Aşadar, luna martie, denumită mărţişor în calendarul tradiţional, este simbolul renaşterii, al bucuriei, al florilor şi al fertilitaţii. Acum se încălzeşte vremea, înmuguresc pomii, se întorc berzele, zumzăie albinele şi întreaga natură începe să forfotească într-un murmur melodios. Să o sărbătorim dar, şi să ne bucurăm cu toţii de farmecul primăverii.
Prăjitura mea se compune din blat alb însiropat, o cremă albă din ciocolată cu mascarpone şi friscă şi o cremă roşie în care am adăugat un piure concentrat de căpşune, preparat termic şi legat cu pectină; iar deasupra am decorat cu glazură fondant şi un grătar din ciocolată albă. Nu e foarte complicat, dar e o prăjitură foarte gustoasă şi de un efect vizual deosebit.
Am folosit două foi de pandişpan din albuşuri şi două foi subţiri de tip Doboş. Din cauză că nu mi-a crescut suficient pandişpanul şi nu am putut să îl tai în trei, aşa cum plăşnuisem, am improvizat adăugând două foi subţiri de Doboş, între care am pus crema albă.
Ingrediente Prajitura Martisor cu ciocolata si capsune by Simona Callas
(10 prajituri de cca 165 g fiecare – sau un tort de 1,5-1,6 kg)
Pandispan din albuşuri
- 200 g albuşuri (cca 4 ouă mari)
- 150 g zahăr tos alb www.simonacallas.com
- 100 g făină albă (000)
- 1 lingură suc de lămâie
- un praf de sare
Foaie Doboş cu vanilie
- 2 ouă
- 50 g zahăr pudră www.simonacallas.com
- 40 g unt topit
- 50 g făină albă 000
Sirop
- 150 g zahăr tos
- 500 ml apă www.simonacallas.com
- 1 linguriţă extract de vanilie
Mousse de căpşune
- 175 g mascarpone
- 20 g zahăr pudră (o lingură) www.simonacallas.com
- 100 g ciocolată albă topită
- 100 g piure de căpşune
- 100 g frişcă bătută lejer
Mousse de ciocolată albă şi mascarpone
- 75 g mascarpone
- 10 g zahăr pudră (o linguriţă) www.simonacallas.com
- 50 g ciocolată albă topită
- 75 g frişcă bătută lejer
Pentru decor
- 600 g fondant roşu pentru glazură
- 50 g ciocolată albă topită
Preparare Prajitura Martisor cu ciocolata si capsune by Simona Callas
Preparare Pandispan alb
Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se pregăteşte o tavă pătrată cu latura de 20 cm care se taptează cu hârtie de copt. Nu se unge!
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul, alternând cu sucul de lămâie, până se obţine o bezea iar zahărul se dizolvă. www.simonacallas.com Se cerne făina peste bezea şi se amestecă uşor, prin răsturnare, cu o spatulă, până se omogenizează. Compoziţia se toarnă în tavă, se nivelează, se trece cu o spatulă mică sau cu lama unui cuţitaş, formând spirale, pentru a elimina bulele de aer. Detalii şi poze din timpul preparării acestui pandişpan alb, găsiţi aici – link.
Se introduce tava în cuptor pentru circa 30 minute – sau până când se rumeneşte uşor. Se testează cu scobitoarea. Când e gata, se scoate tava şi se lasă să se răcească, înainte de a extrage blatul din tavă. Când e complet răcit, blatul se taie orizontal în două blaturi egale.
Preparare foi Doboş cu vanilie
Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul, până se albesc. Se adaugă untul topit, făina cernută, apoi albuşurile bătute bezea cu un praf de sare. Compoziţia se toarnă înt-o tavă de 20×40 cm (sau în tava de aragaz), tapetată cu hârtie de copt. www.simonacallas.com Se coace la 180 grade Celsius timp de 12 minute. Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească, apoi se decupează două pătrate cu latura de 20 cm. Detalii găsiţi aici – link.
***
Preparare mousse de căpşune
Eu am tot timpul în congelator piure de căpşune, preparat termic din căpşune date prin blender, zahăr şi pectină sau Gelfix (pectina se găseşte la magazine online, Gelfix se găseşte la hypermarket) – detalii găsiţi aici (link). Prepar mai mult piure odată şi îl pun în congelator, în pungi cu fermoar; astfel că, în orice perioadă a anului, pot să pregătesc un desert delicios cu căpşune. La fel, am în congelator punguţe cu piure de caise, cireşe, mango etc.
Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. www.simonacallas.com Se adaugă ciocolata topită, apoi piureul de căpşune iar la final se încorporează frişca bătută lejer (adică să nu fie foarte tare).
Preparare mousse de ciocolată albă şi mascarpone
Se procedează la fel ca pentru mousse de căpşune, doar că nu adăugăm piureul de fructe.
Montare Prajitura Martisor cu ciocolata si Capsune by Simona Callas
La baza unei rame se aşază prima foaie de pandişpan din albuşuri. Se însiropează din belşug. www.simonacallas.com Se aşterne jumătate din mousse-ul de căpşune. Se acoperă cu o foaie Doboş, se însiropează. Urmează mousse de ciocolată albă cu mascarpone, peste care se aşază a doua foaie Doboş, care de asemenea se însiropează.
Se întinde al doilea strat de mousse de căpşune, se acoperă cu ultima foaie de pandişpan, se însiropează. Se acoperă cu o folie alimentară (ca să nu se usuce) şi se dă la rece peste noapte.
A doua zi, se îndepărtează folia, rama şi se porţionează prăjitura.
Glasare şi decorare Prajitura Martisor cu ciocolata si capsune by Simona Callas
Fondantul se încălzeşte într-o crăticioară din inox, pe flacără mică. Se stropeşte cu 1-2 linguri de apă rece. Dacă nu găsiţi fondant de cumpărat, puteţi să-l preparaţi după reţeta de aici – link. Ca să îl colorez, am avut un colorant roşu (există şi coloranţi naturali, căutaţi pe google, veţi găsi magazine care vând – de exemplu colorant alimentar natural rosu-zmeura, din suc concentrat de morcov negru, nu are E-uri, nici alergeni). Când fondantul e încălzit, omogenizat si fluid, se glasează prăjiturile. www.simonacallas.com Puteti vedea in clipul de mai jos cum se glaseaza prajiturile cu fondant:
Pentru grătarul alb, am topit 50 g ciocolată albă, am pus-o într-un con făcut din hârtie de copt şi am trasat linii paralele pe suprafaţa fondantului. Prăjiturile se pun în chese şi se păstrează la rece, până la servire.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Surse bibliografice:
Sărbătoarea mărţişorului – origine şi tradiţii
1 Martie. Mărțișorul – tradiții, obiceiuri și legende
Tradiţii şi superstiţii de 1 Martie. Semnificaţiile mărţişorului, simbol al primăverii
Daca va plac prajiturile clasice de cofetarie, insiropate si glasate in fondant, va recomand si Prajitura Violeta, cu crema de afine (clic pe poza pentru reteta):
Îmi plac rețetele tale ,pentru că faci mousse fără gelatină. Si eu tot pe ciocolată albă mă bazez. Multumesc pentru inspirație.
Buna Simona. Am tot citi reteta de la prajitura martisor (care apropo , arata superb) ; am accesat chiar si linkul care face referire la crema cu piure de capsuni dar nu am gasit detalii despre prepararea piureului.
Poti te rog sa ma ajuti cu detalii?
Multumesc .
Pai am specificat in reteta, piureul de capsune (ca si din alte fructe) se face din fructe maruntite la blender, amestecate cu zahar si pectina si fierte cateva clocote. Daca folosesti Gelfix, ai instructiunile pe spatele plicului 🙂 Gelfix contine pectina din fructe.
Va rog, se poate și congela?
Puteti sa congelati prajitura fara glazura.