5
(31)

Prajitura Violeta reteta originala amandine reteta video amandine cu afine Prajitura cu fructe de padure tort cu afine glazura fondant prajituri de cofetarie glazura fondant prajitura insiropata crema de afine crema de fructe pandispan alb blat alb pufos prajituri violete

Informaţiile publicate pe www.simonacallas.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

copyright

Prajitura Violeta reteta originala

Prajitura Violeta reteta originala by Simona Callas

De când am învăţat să prepar fondantul glazură, caut foarte des motive să îl folosesc. Am aproape mereu în frigider un pachet de fondant, pentru că are termen de valablitate îndelungat (fiind preparat numai din apă şi zaharuri rafinate) şi în plus, ştiu de la Chefii cu experienţă că acest tip de fondant e cu atât mai bun cu cât e mai maturat. După ecleruri şi amandine, m-am gândit să compun un desert special.

Această Prăjitura Violeta este creaţia mea – de aceea am spus că este reţetă originală. Reţeta originală este o reţetă care este proprie unui autor; neimitat după altcineva; personală, nouă, inedită.  O reţetă reprodusă întocmai după original s-ar numi „autentică”, atunci când autorul (creatorul, inventatorul) ei real este menţionat. În cazul în care nu este menţionat autorul, se numeşte simplu: „plagiat”. Bun. Acum, dacă am lămurit diferenţele dintre „original”, „autentic” şi „plagiat”, să revenim la minunea de prăjitură 🙂

Prajituri de cofetarie glazura fondant

Am vrut o prăjitură foarte însiropată, glasată cu fondant, şi umplută cu o cremă fină şi delicioasă (cremă de unt cu bezea elveţiană şi afine). Aveam în congelator un pumn de afine şi am preparat iute un gem bine legat – le-am fiert cu zahăr şi cu jumătate de plic Gelfix (conform instrucţiunilor de pe plic). Am lăsat gemul să se răcească şi între timp am preparat blatul. Pentru un contrast frumos, am ales un blat alb de Angel Food Cake. A ieşit o prăjitură demenţial de bună, de aspectuoasă şi de rafinată, pe care am decis să o botez Prăjitura Violeta.

Prajitura Violeta reteta originala

Ingrediente Prăjitura Violeta reţetă originală by Simona Callas

(9 porţii a 150 g fiecare)

 ***

► Pentru blat alb pufos (18/18 cm)

  • 200 g albuş de ou, la temperatura camerei
  • 150 g zahăr tos alb www.simonacallas.com
  • 100 g făină albă (000)
  • 1 linguriţă cream of tartar (sau suc de lămâie)
  • 1 linguriţă esenţă vanilie
  • 1 linguriţă esenţă migdale
  • un praf de sare

www.simonacallas.com

 ***

► Pentru crema de afine

  • 100 g albuş de ou
  • 150 g zahăr tos alb www.simonacallas.com
  • 100 g unt cu 82% grăsimi
  • 100 g gem de afine

 ***

► Pentru sirop

  • 300 ml apă www.simonacallas.com
  • 150 g zahăr alb tos
  • 1 linguriţă extract (sau esenţă) vanilie

 ***

► Pentru glazură

 ***

► Pentru decor

  • Perle comestibile sau bombonele din zahăr

 ***

Prajitura Violeta reteta originala

Preparare Prajitura Violeta reteta originala by Simona Callas

1.Preparare blat alb pufos Prajitura Violeta reteta originala

Se preîncălzeşte cuptorul la 175 ⁰C şi se pregăteşte o tavă pătrată cu latura de 18 cm şi cu pereţi mai înalţi, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Nu se unge!

Albuşurile, un praf de sare şi cream of tartar se mixează la viteză medie până când albuşurile fac o spumă uşoară. Apoi se măreşte viteza de mixare şi se adaugă treptat câte o lingură de zahăr. www.simonacallas.com Dacă se foloseşte suc de lămâie în loc de cream of tartar, acesta se adaugă alternând cu zahărul. Se obţine o bezea, în care se adaugă apoi esenţele de vanilie şi migdale şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. Făina se adaugă în 3 reprize şi se încorporează cu o spatulă de silicon, amestecând uşor prin răsturnare.

Prajitura Violeta reteta originala

Compoziţia obţinută se toarnă în forma de copt, cu lama unui cuţit sau cu o spatulă îngustă se trasează uşor spirale în aluat, pentru a înlătura bulele de aer, apoi se nivelează. www.simonacallas.com

Se introduce tava la cuptor pentru circa 30 minute. Se urmăreşte când se rumeneşte la suprafaţă şi se face testul scobitorii.

Blat de tort pandispan pufos alb

Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se aşază cu gura în jos pe un grătar. www.simonacallas.com După ce se răceşte, se scoate blatul din tavă şi se înlătură hârtia de copt. Apoi, blatul se taie în trei felii orizontale.

 

2.Preparare crema de afine Prajitura Violeta reteta originala

Crema de unt cu bezea elveţiană şi afine se prepară ca aici (link)

Albuşurile de ou, împreună cu zahărul, se pun într-un vas de inox la baie de aburi şi se amestecă încontinuu cu un tel în formă de pară; până când se încălzesc albuşurile şi se dizolvă zahărul (cam 7 minute).www.simonacallas.com  Apoi se îndepărtează vasul de sursa de căldură şi compoziţia se mixează, cu viteză medie, până când se răceşte la temperatura camerei; iar albuşurile cu zahărul se transformă în bezea. Se încorporează untul, câte puţin, omogenizând bine de fiecare dată. Apoi se adaugă gemul de afine şi se mai mixează de câteva ori, să se omogenizeze. 

Crema de fructe de padure

3.Preparare sirop Prajitura Violeta reteta originala

Apa şi zahărul se fierb până când se leagă ca un sirop, se adaugă extractul (esenţa) de vanilie şi se lasă să se răcească.

4.Preparare glazura Prajitura Violeta reteta originala

Din fondantul alb de patiserie – preparat ca aici – se păstrează cam 100 g. www.simonacallas.com Restul se încălzeşte câteva secunde la microunde (sau pe aragaz, la foc foarte mic, amestecând din când în când), să se lichefieze. Se adaugă colorantul violet şi se omogenizează.

Prajitura Violeta reteta originala

Montare Prajitura Violeta reteta originala by Simona Callas

Tava în care a fost copt blatul, se tapetează pe interior cu folie alimentară de plastic. Se aşază la baza tăvii o felie de blat, se însiropează, se întinde 1/3 din cremă. www.simonacallas.com Se acoperă cu al doilea blat, se însiropează, se întinde al doilea strat de cremă (1/3) peste care se aşază al treilea blat, se însiropează, se acoperă cu un strat subţire de cremă, apoi cu folie alimentară şi se dă la frigider pentru câteva ore (minim 1-2 ore). www.simonacallas.com

După ce s-a difuzat bine siropul şi s-a întărit crema, se scoate prăjitura din tavă şi se taie în 9 porţii egale, care se pun pe un grătar şi se glasează cu fondant violet.

Prajitura Violeta reteta originala

Dacă se întăreşte fondantul, se mai încălzeşte puţin. In clipul de mai jos puteti vedea cum se glaseaza prajiturile in fondant. Nu se consuma tot fondantul, dar va puteti lamuri de ce este nevoie de 1 kg de fondant:

 

amandine de cofetarie reteta

Apoi se încălzeşte fondantul alb şi se trasează un grătar, pe fiecare prăjitură. Se decorează cu aveline din crema rămasă şi cu o perlă din zahăr. Se păstrează în frigider până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Violeta reteta originala

Note:

  • Eu am obţinut 9 prăjituri a 150 g fiecare şi cu laturile de 6 cm. Este gramajul clasic pentru o porţie de prăjitură. Însă porţiile se taie în funcţie de dimensiunile tăvii.
  • Ordinea de preparare a semipreparatelor utilizate la această prăjitură este: gem (dacă e cazul), blat, sirop, crema, fondant. (cu menţiunea că fondantul alb trebuie preparat în avans, iar pentru Prăjitura Violeta trebuie doar încălzit, colorat şi turnat)

Prajitura Violeta reteta originala

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?