5
(33)

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca prajituri de cofetarie amintiri blat cu nuca si bezea crema ciocolata mascarpone reteta

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca – un desert de cofetarie din copilarie

 

Prin anii ’70-’80, la cofetăriile mai răsărite (fiindcă şi atunci, ca şi acum, existau cofetării şi… cofetării), puteai vedea în galantare, pe lângă faimoasele savarine, amandine, Bucureşti, indiene sau Boema, şi unele prăjituri mai deosebite, mai migăloase, cum ar fi Pompadour, Nuferi sau Cişmigiu.

Continui aşadar seria prăjiturilor din cofetăriile de altădată, şi astăzi vă readuc în prim-plan o prăjitură delicioasă, semeaţă şi apreciată: Prăjitura Cişmigiu. Compoziţia ei e destul de simplă: blat, cremă, frişcă şi perete de ciocolată. Se aseamănă cu Prăjitura Nufăr, este la fel de aspectuoasă şi de gustoasă, iar cine o ştie din copilărie se va bucura să o guste din nou.

***

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

Reţeta originală conţine un blat şi crema ca cele de la Amandine. Eu am ales să prepar un blat de tip Alcazar, cu bezea şi nucă. Nu l-am însiropat, dar cine doreşte, poate să o facă. Pentru umplutură, în loc de clasica cremă aparel de cacao (găsiţi reţeta aici – link), am ales o cremă cu ciocolată şi mascarpone. Pentru perete, am ales ciocolată amăruie, care mai atenuează dulceaţa blatului şi a umpluturii. Iar decorul din frişcă cu cacao este fin, spumos şi catifelat şi încununează tot desertul într-un mod spectaculos.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Ingrediente Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Blat

  • 150 g albuş de ou (cam 3 albusuri de oua medii)
  • 130 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • un vârf de cuţit sare
  • 1 lingură suc de lamâie
  • 60 g făină tip 000
  • 100 g nucă măcinată

 

Crema

  • 150 g ciocolată amăruie, topită
  • 200 g mascarpone rece
  • 50 g zahăr pudră www.simonacallas.com
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 150 g frişcă batută lejer

 

Perete ciocolată

  • 300 g ciocolata amăruie www.simonacallas.com
  • folie de celofan (rolă) cu lăţimea de 7-8 cm

 

Decor

  • 400 g frişcă lichidă
  • 30 g zahăr pudră www.simonacallas.com
  • 3 linguriţe cacao pudră

 

 

Preparare Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

Preparare blat

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie, alternând cu sucul de lămâie şi se mixează mai departe, cu viteză mare, până când se topeşte zahărul şi se obţine o bezea. www.simonacallas.com Se adaugă făina amestecată cu nuca măcinată şi se încorporează cu ajutorul unei spatule, amestecând uşor, cu mişcări largi, de jos în jus, având grijă să nu iasă aerul din bezea.

Eu am împărţit compoziţia în două şi am copt în două tăvi pătrate cu latura de 20 cm. Se poate coace într-o singură tavă şi apoi se taie în două pe orizontală. www.simonacallas.com Blatul cu nucă se coace timp de circa 20 minute, la 175-180 de grade Celsius, pe raftul din mijloc al cuptorului. Nu coaceţi în exces, pentru că se va usca foarte tare şi nu ne trebuie asta. Blatul trebuie să fie pufos. Când e gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se extrage blatul şi se pune pe un grătar până la răcirea completă.

Preparare cremă

Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă ciocolata topită şi, vanilia. www.simonacallas.com Apoi se adaugă frişca bătută lejer, care se încorporează cu ajutorul unei spatule. Frişca bătută lejer înseamnă să fie bătută doar pe jumătate.

Montare Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

Cele două foi de blat se umplu cu cremă, astfel: pe o planşetă (sau la baza unei rame) se aşază prima foaie de blat, se întinde uniform jumătate din cremă, se acoperă cu a doua foaie de blat, peste care se aplică restul de cremă. www.simonacallas.com Prăjitura se pune la frigider 1-2 ore (sau peste noapte), până se întăreşte crema, ca să poată fi porţionată.

Se taie în pătrate cu latura de 5 cm. Se obţin 16 bucăţi. www.simonacallas.com Se ia pe rând fiecare porţie şi i se rotunjesc colţurile – se taie foarte puţin din colţuri, cu un cuţitaş foarte bine ascuţit (ceramic sau unul cu zimţi).

***

Din rola de acetat se taie 16 fâşii cu lungimea de 20-21 cm. Ciocolata pentru perete se topeşte. Se aplică ciocolata pe fiecare fâşie de celofan în strat subţire de cca 1-2 mm, apoi se înfăşoară folia în jurul prăjiturii, aşa cum se vede în imagini. www.simonacallas.com Nu puneţi multă ciocolată pe folie, pentru că dacă peretele va fi prea gros, va fi greu de sfărâmat. De asemenea, nici prea subţire nu e bine să fie, pentru că va fi prea fragil şi se va rupe atunci când vom desprinde folia.

Folia de celofan (acetat) se poate cumpăra de la magazinele online. Eu improvizam pe vremuri din folie de PVC de la magazinele de birotică, sunt folii dreptunghiulare de dimensiunea hârtiei A4 sau A3 şi le decupam după dorinţă. Sincer, erau mai bune acelea, pentru că erau mai tari şi mai uşor de manevrat. În fine, se poate folosi şi hârtie de copt – căutaţi una mai grosuţă, eventual cerată.

***

Prăjiturile înfăşurate se pun la frigider până când se întăreşte ciocolata, ca să poată fi desprinsă folia.

Ultimul pas este decorul din frişcă. Frişca se bate cu zahărul pudră, spre final se adaugă cacao (recomand să o cerneţi, ca să nu aibă cocoloaşe), se mai mixează de câteva ori până se omogenizează. www.simonacallas.com Se transferă într-o pungă de ornat prevăzută cu un sprit în formă de stea. Se umplu prăjiturile cu frişcă până la marginea superioară a peretelui de ciocolată. Apoi se îndepărtează folia de acetat.

Prăjiturile astfel obţinute cântăresc circa 95 g fiecare. Se păstrează la rece până la servire. Recomand să fie consumate în 2-3 zile. Dacă doriţi să le păstraţi mai mult, le puneţi într-o cutie din plastic cu capac şi suficient de înaltă, ca să încapă prăjiturile. Altfel, frişca se usucă.

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

O alta prajitura de cofetarie, asemanatoare cu Prajitura Cismigiu,. si la fel de gustoasa, este Prajitura Nufar (clic pe poza pentru reteta):

Prajitura Nufar de cofetarie

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?