5
(24)

Prajitura marjolaine un desert frantuzesc fabulos entremet cu ciocolata alune migdale bezea dacquoise crema fina

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura Marjolaine – un desert frantuzesc fabulos

 

Gâteau Marjolaine este un desert clasic franţuzesc, creat prin anii 1950 de un bucătar francez pe nume Fernand Point (1897-1955), care lucra şi în acelaşi timp era proprietarul hotelului-restaurant La Pyramide situat într-o localitate micuţă din apropiere de Lyon (Franţa). Acest bucătar, Fernand Point, era atât de talentat, încât este considerat părintele bucătăriei franceze moderne. Datorită lui, La Pyramide a devenit faimos, apreciat ca fiind cel mai bun restaurant din Franţa şi a obţinut 3 stele Michelin, stele pe care le-a pierdut după dispariţia lui Point. Abia după anul 1996, când Chef Patrick Henriroux (n. 1958) a devenit proprietarul La Pyramide, a readus restaurantul în top, iar astăzi are 2 stele Michelin.

Să revenim dar la prăjitură. Nu ştim de ce a fost botezată Marjolaine (în limba franceză, Marjolaine înseamnă măghiran, dar este şi un frumos nume de fată), ea mai este de asemenea denumită Prăjitura Fernand Point, şi se compune din blat de bezea cu alune şi migdale (dacquoise), cremă de unt cu pralină, cremă chantilly (frişcă vanilată) şi ganache de ciocolată. Specific acestei prăjituri (sau tort) este forma dreptunghiulară.

Aşadar, am preparat acest desert absolut fantastic, pornind de la elementele esenţiale (dacquoise, alune, migdale, ciocolată, forma dreptunghiulară), dar am înlocuit crema de unt cu o cremă fină din ciocolată albă cu mascarpone, în care am adăugat migdale şi frişcă. De asemenea, în ganache de ciocolată am adăugat alune coapte şi tocate. Am îmbrăcat prăjitura cu un strat de cremă de ciocolată, ca să o protejez să nu se usuce. A rezultat un desert fabulos, rafinat, bogat şi remarcabil.

Prajitura Marjolaine SimonaCallas

Ingrediente Prajitura Marjolaine

 

Dacquoise cu alune

  • 170 g albuş (cca 4 albuşuri mari), la temperatura camerei
  • 170 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 50 g făină albă de grâu
  • 120 g alune de pădure măcinate

 

Crema fină cu migdale

  • 100 g ciocolată albă, topită
  • 200 g mascarpone rece
  • 25 g zahăr pudră www.simonacallas.com
  • 100 g frişcă bătută
  • 30 g pastă de migdale
  • 50 g migdale prăjite, tocate

Prajitura Marjolaine SimonaCallas

Crema de ciocolată cu alune

  • 100 g ciocolată amăruie, tocată
  • 200 g frişcă lichidă rece www.simonacallas.com
  • 25 g zahăr pudră
  • 50 g alune de pădure prăjite, tocate

 

Glazura de ciocolată

  • 200 g ciocolată amăruie (40-50% cacao)
  • 200 g frişcă lichidă

Prajitura Marjolaine SimonaCallas

Preparare Prajitura Marjolaine

 

Preparare Dacquoise cu alune

Se pregăteşte o tavă de aragaz sau o ramă din inox sau o tavă de silicon pentru ruladă, cu laturile de 30×32 cm. www.simonacallas.com Tava de aragaz şi rama din inox se tapetează cu hârtie de copt, tava de silicon nu. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius.

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie şi se continuă mixarea cu viteză mare până când se topeşte zahărul şi se obţine o bezea.

Dacquoise cu alune

Se adaugă făina de grâu şi alunele măcinate, se amestecă cu ajutorul unei spatule până la omogenizare, apoi se transferă compoziţia în tava în care se va coace. www.simonacallas.com Se nivelează uşor şi se introduce în cuptor pentru 10-15 minute, pâna începe să se rumenească. Apoi se scoate tava şi se lasă să se răcească.

Blat de bezea cu alune dacquoise

***

Preparare crema fină cu migdale

Mascarpone se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă ciocolata topită, pasta de migdale, apoi frişca bătută lejer. Dacă se întâmplă să se taie, nu vă speriaţi. Puneţi crema la frigider 1-2 ore, apoi o mixati cu viteză mare, îşi va reveni. La final se incorporează migdalele prăjite şi tocate (nu foarte mărunt, ca să se simtă la gust). www.simonacallas.com Pasta de migdale se poate prepara şi în casă, din migdale decojite, bine uscate, apoi măcinate într-un tocător/chopper (food processor) până iese untul din ele şi se transformă într-o masă păstoasă. Singura problemă este că pasta făcută în casă trebuie consumată repede, căci are durată scurtă de garanţie.

***

Preparare crema de ciocolată cu alune

Jumătate din frişcă se înfierbântă, se adaugă zahărul pudră şi se toarnă peste ciocolata tocată. Se lasă 1 minut, apoi se amestecă până când se topeşte toată cioocolata şi se omogenizează. www.simonacallas.com Se adaugă frişca rămasă, se omogenizează şi se dă la rece pentru câteva ore, apoi se mixează 2-3 minute cu viteză mare. Se obţine un ganache catifelat şi aerat, în care se încorporează alunele de pădure prăjite şi tocate.

Preparare glazura de ciocolată

Frişca lichidă se înfierbântă, se toarnă peste ciocolată şi se amestecă până când se omogenizează. www.simonacallas.com Eu nu am adăugat zahăr, pentru că îmi place uşor amăruie, dar recomand să o gustaţi şi, dacă simtiţi nevoia, adăugaţi 1-2 linguriţe de zahăr pudră. Glazura se lasă să ajungă la temperatura camerei, pentru a o putea aplica pe prăjitură.

Prajitura Marjolaine SimonaCallas

Montare Prajitura Marjolaine

Blatul se împarte în 4 dreptunghiuri egale, cu laturile de 30×8 cm. Prăjitura se va monta astfel: blat, ½ din crema de migdale, blat, crema cu alune, blat, restul de cremă cu migdale, blat. www.simonacallas.com Se îmbracă pe suprafaţă şi pe lateral cu glazura de ciocolată. Prăjitura se dă la rece până se întăresc cremele. Eu am acoperit-o cu folie alimentară, ca să nu se usuce.

După ce se stabilizează, se porţionează. Porţiile se aşază în chese (sau pe cartonaşe). www.simonacallas.com Glazura rămasă se pune într-un sac a poche prevăzut cu un vârf de ornat în formă de stea şi se trasează un decor pe fiecare porţie. Prăjitura se păstrează în loc răcoros şi într-o cutie, ca să nu se usuce. Se scoate din frigider cu 15-20 minute înainte de servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Marjolaine SimonaCallas

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?