5
(51)

.Bomboane Fondante cu Trandafiri reteta Bomboane Capsa Bomboane fondante bomboane umplute bomboane de casa glasate in fondant glazura de bombonerie patiserie cofetarie valentine’s day dragobete prajituri cofetarie desert de casa bomboane facute in casa 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Bomboane Fondante cu Trandafiri by Simona Callas

Sunt clasice, sunt binecunoscute, sunt iubite şi respectate şi trezesc nostalgii de epocă… Pot fi cu nuci, alune, cocos, caramel sau fructe uscate… Învelite într-un strat delicat şi crocant de ciocolată sau fondant… cu un miez dulce şi gumos, cu arome fructate, de alcool sau cacao… Pot constitui o trataţie elegantă, un desert aristocrat ori un cadou imbatabil. Le iubesc şi copiii şi adulţii; pentru că sunt dulci, frumos colorate şi, indiferent cât de înnorat îţi e pe afară (sau pe dinăuntru), ele te pot face să vezi curcubeul. Este vorba despre bomboane. Însuşi numele lor e menit să inducă o stare de bine. Provine din limba franceză, „Bon Bon” înseamnă „bun, bun” – adică bun de tot 🙂

Bomboane Fondante cu Trandafiri

Definiţia bomboanei este „produs miniatural de cofetărie, cu umplutură din fondant, fructe sau nuci şi glasat în fondant sau ciocolată”.  Povestea acestor mici delicii începe prin secolul al XVII-lea, la Curtea Regală Franceză; şi au străbătut secolele fără să-şi piardă nimic din farmec ori din eleganţă. Pe mine mă duc cu gândul la Bucureştiul interbelic, la eleganţa protipendadei şi la Casa Capşa. Pe vremuri, ori de câte ori ajungeam în Bucureşti, ai mei nu ratau ocazia să facem o vizită la Capşa şi să cumpărăm bomboane. Îmi amintesc şi acum vitrina plină cu mulţime de sortimente, unul mai tentant ca altul, şi niciodată nu ştiam ce să aleg. Erau scumpe, desigur, dar nu aveai cum să-ţi refuzi acest mic răsfăţ. Stăteam la coadă, o coadă care se tot lungea, pe măsură ce sărăcia ceauşistă invada România.

Într-un an, de ziua mea, am dus la şcoală bomboane fondante de la Capşa. Îmi aduc aminte şi azi, foarte bine, că erau foarte dulci, mari şi glazurate în fondant vernil. În anii ’80, bomboanele – ca şi ciocolata – ajunseseră un lux şi o delicatesă rarisimă. Prin cofetării abia dacă mai găseai nişte dropsuri amărâte. Dar la Capşa timpul încremenise, iar mirosul de ciocolată şi parfumul de epocă erau încă la ele acasă.

Bomboane Fondante cu Trandafiri

Bomboane fondante cu trandafiri

 

Astăzi bomboanele fondante au reapărut prin cofetării. Şi mai bine, însă, le putem prepara acasă, după gustul nostru şi cu aromele care ne plac cel mai mult. Eu am vrut de data aceasta să fac bomboane cu aromă de trandafiri. Se pot folosi boboci de trandafiri uscaţi sau chiar ceai de trandafiri;. iar pentru accentuarea aromei, apă de trandafiri (sau esenţă). Fondantul se poate de asemenea prepara în casă – găsiţi reţeta aici (link). Pentru glasarea în fondant, trebuie avut grijă ca umplutura să aibă consistenţă mai tare, iar fondantul să nu fie fierbinte; şi trebuie lucrat destul de rapid. Din reţeta de mai jos mi-au ieşit 30 bomboane.

O altă variantă de bomboane, glasate în ciocolată, o găsiţi aici: Fondante de ciocolată cu mentă.

Foarte important: aceste Bomboane Fondante cu Trandafiri pot fi şi de post,. doar se înlocuieşte untul din lapte pe care l-am folosit eu cu unt vegetal. (margarină, sau mai bine unt de migdale, unt de cocos sau unt de cacao).

 Bomboane fondante cu trandafiri

 

Ingrediente Bomboane Fondante cu trandafiri by Simona Callas

Pentru umplutură: 

  • 350 g zahăr pudră
  • 50 g sirop de glucoză (sau miere)
  • 20 ml apă de trandafiri
  • 50 g unt www.simonacallas.com
  • 2 linguri boboci de trandafiri
  • un strop de colorant alimentar roz (opţional)

 

►Pentru glasare:

Bomboane fondante cu trandafiri

 

Preparare Bomboane Fondante cu Trandafiri by Simona Callas

Preparare umplutura

Bobocii de trandafiri se mărunţesc într-un mojar. Zahărul pudră se cerne, pentru a nu avea cocoloaşe. trandafiri

trandafiri uscati

Apoi toate ingredientele se amestecă într-un bol, până se obţine o pastă bine legată, omogenă şi destul de consistentă (dacă este nevoie, se mai adaugă zahăr pudră). www.simonacallas.com Compoziţia se înfăşoară în folie alimentară şi se pune la frigider pentru câteva ore (sau în congelator 30-60 minute), pentru a se întări.

cum se fac bomboanele de casa reteta

Bomboane Fondante cu Trandafiri

După ce s-a întărit suficient, se scoate din folia alimentară şi se formează bile de dimensiuni aproximativ egale, care se aşază pe un blat drept tapetat cu folie de aluminiu şi pudrat cu zahăr farin. www.simonacallas.com Bilele se pun din nou în congelator, pentru cel puţin 30 minute, timp în care se pregăteşte fondantul petru glasat.

cum se fac bomboanele glasate in fondant reteta

Glasare

Fondantul – pregătit în prealabil ca aici – se taie în bucăţi şi se pune într-o crăticioară, pe foc mic, amestecând permanent, ca să nu se ardă. Ca să nu se încigă prea tare, se stropeşte din când în când cu câte o linguriţă de apă rece, până când se topeşte tot fondantul şi capătă o consistenţă fluidă, aşa cum se observă în imagini (ca o ciulama). www.simonacallas.com

După ce se topeşte tot fondantul, se ia de pe foc. Pentru glasarea bomboanelor e nevoie de un instrument care în cofetărie de numeşte croşetă şi care de obicei are doi furcheţi (dinţi). www.simonacallas.com Eu mi-am improvizat dintr-o furculiţă căreia i-am rupt dinţii din mijloc. Luaţi cea mai ieftină furculiţă din magazin,. aceea care nu e din inox de calitate şi e foarte uşor de transformat.

glazura fondant facut in casa reteta

Se ia câte o bomboană, se aruncă în fondant, se acoperă iute şi apoi se scoate cu croşeta. Se scurge excesul de fondant şi se aşază pe un suport drept (blat, tavă, planşetă etc), trăgând cu grijă dinţii croşetei de sub bomboană.

Bomboane fondante cu trandafiri

Eu am glasat jumătate din bomboane în fondant alb,. apoi am colorat fondantul în roz şi am glasat restul de bomboane.

Finisare

După ce se glasează toate bomboanele, se topeşte ciocolata (la microunde sau la bain-marie),. se transferă într-un cornet de hârtie şi se trasează grătarul pe suprafaţa bomboanelor.  www.simonacallas.comSe pun la rece, până se întăreşte grătarul de ciocolată, apoi se pot aşeza în chese din hârtie şi sunt gata de servit. Bomboanele fondante se păstrează la rece.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Bomboane fondante cu trandafiri

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?