5
(5)

Tort Entremet cu lamaie si fistic Lemon Pistachio Entremet Cake gateau citron pistache mousse de fistic mousse de lamaie crema de lamaie crema de fistic prajitura cu fistic prajitura cu lamaie gâteau au citron aux pistaches silikomart turbillion

Tort Entremet cu lamaie si fistic

Tort Entremet cu lamaie si fistic 

 Dintre toate combinatiile de arome posibile, cea cu lamaie si fistic este una pe care nu cred ca am mai incercat-o pana acum. Asa ca mi-am propus sa pregatesc un tort fin, cremos, in care am imbinat cele doua ingrediente si am obtinut un desert fantastic.

Mi-a ramas niste curd de lamaie de cand am pregatit aceste minunate tarte (click pe poza pentru reteta):

Tarte cu lamaie si bezea

 

Si, pentru ca am pus unt in el, nu l-am congelat, l-am pastrat in frigider, infasurat in folie alimentara. Mai aveam un pic de pasta de fistic, si am conceput un desert in care sa le folosesc pe amandoua. Am obtinut un tort entremet cremos, racoritor, aromat, numai bun sa incheie o masa festiva, sau pur si simplu un pranz in familie. Despre entremet, ce inseamna si care este povestea lui, am povestit aici (link).

Tort Entremet cu lamaie si fistic

Ingrediente Tort Entremet cu lamaie si fistic

Foi pandispan

  • 2 oua
  • 50 g faina www.simonacallas.com
  • 50 g zahar pudra
  • 30 g unt topit si racit
  • ¼ lingurita sare
  • ½ lingurita extract de vanilie

 

Mousse fistic

  • 2,5 g gelatina + 20 ml lapte rece
  • 50 ml lapte www.simonacallas.com
  • 50 g ciocolata alba, topita
  • 30 g pasta fistic
  • 75 g frisca batuta lejer
  • 2 discuri foaie dobos de 13,5 cm

 

Mousse lamaie

  • 200 g lemon curd
  • 300 g frisca batuta lejer www.simonacallas.com
  • 10 g gelatina + 75 ml lapte rece

 

Decor spirala

  • 100 g ciocolata alba
  • 25 g frisca lichida www.simonacallas.com
  • colorant liposolubil galben (optional)

 

Glazura de catifea

  • 120 g ciocolata alba
  • 50 g unt de cacao www.simonacallas.com
  • putin colorant liposolubil galben

Tort Entremet cu lamaie si fistic

 

Preparare Tort Entremet cu lamaie si fistic

 

Preparare foi pandispan

Se incinge cuptorul la 175 grade Celsius si se pregatesc doua forme rotunde, cu diametrul de 14 cm, care se tapeteaza cu hartie de copt.

Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pana cand se obtine o crema. Se adauga untul topit, extractul de vanilie si se omogenizeaza. www.simonacallas.com. Se cerne faina deasupra compozitiei si se incorporeaza usor, cu o spatula. La final se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare si se incorporeaza tot cu spatula.

Compozitia se imparte in mod egal intre cele doua forme. Timpul de coacere este de 10-12 minute. www.simonacallas.com. Urmariti cand incep sa se rumeneasca. Nu le lasati mai mult, caci se vor usca. Foile se scot din tăvi cât sunt calde. Se răstoarnă pe un suport de lemn sau pe o tavă curată si se dezlipeşte hârtia de copt. Se pot suprapune, cu hartie de copt curata intre ele.

Tort Entremet cu lamaie si fistic

Preparare mousse de fistic

Gelatina se hidrateaza in laptele rece. Ciocolata se topeste. Laptele se infierbanta, se adauga gelatina. Se toarna peste ciocolata, se omogenizeaza. www.simonacallas.com. Se adauga si pasta de fistic, iar la final se incorporeaza frisca. Se monteaza insertia, intr-o forma de silicon cu diametrul de 13-14 cm, astfel: se asaza un disc de pandispan, se toarna mousee de fistic, se acopera cu cel de-al doilea disc de pandispan si se da la congelator pentru cateva ore (eu am lasat pana a doua zi). Puteti folosi pentru insertie si un inel de inox, imbracat la baza cu folie alimentara (cum am facut eu aici – link).

Pasta de fistic se gaseste de cumparat la magazinele online si la magazine naturiste (Plafar). Se poate prepara si acasa, gasiti o reteta buna AICI (link).

lemon mousse pistachio mousse recipe prajitura fina prajituri de cofetarie

Preparare mousse de lamaie

Lemon curd se pregateste dupa reteta de aici – link. Nu trebuie lasa sa se raceasca. Daca il aveti pregatit dinainte, asa cum l-am avut eu (am povestit in introducere), il incalziti la microunde sau la bain-marie. www.simonacallas.com. Gelatina se hidrateaza in lapte rece. Se adauga in curdul de lamaie cald, se omogenizeaza cu mixerul. Apoi se adauga frisca batuta pe jumatate (trebuie sa curga) si se incorporeaza cu ajutorul unei spatule. Mousse-ul trebuie sa fie moale, ca sa se aseze bine in forma si sa nu lase goluri. Daca nu e moale, il puteti incalzi putin.

La baza unui inel detasabil din inox, cu diametrul de 18 cm si baza imbracata in folie alimentara, se toarna 2/3 din mousse de lamaie. www.simonacallas.com. Se extrage insertia cu fistic congelata si se asaza in mijloc, presand usor ca sa se scufunde uniform si sa adere de mousse-ul de lamaie. Se poate folosi si o forma de silicon dar eu nu am avut una cu diametrul acesta.

Se toarna restul de mousse de lamaie, pe margine, intre insertie si pereti. Se niveleaza si se da tortul la congelator.

lemon mousse pistachio mousse recipe prajitura fina prajituri de cofetarie

lemon mousse pistachio mousse recipe prajitura fina prajituri de cofetarie

Preparare decor spirala

Pentru acest element am folosit o forma Silikomart Turbillon cu diametrul de 14 cm. Ciocolata se topeste pe baie de aburi impreuna cu frisca lichida. www.simonacallas.com. Se adauga colorantul, se omogenizeaza. Se toarna in forma, se scutura usor ca sa se umple bine toate santurile formei, se asaza pe un tocator ca sa stea dreapta si se da la congelator.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial,. unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, usoare si delicioase.

Tort Entremet cu lamaie si fistic

Preparare glazura de catifea

Untul de cacao si ciocolata se pun in boluri separate si se topesc (nu se pun impreuna, caci au temperaturi de topire diferite). Apoi se amesteca, se adauga colorantul si se omogenizeaza bine. www.simonacallas.com. Cand temperatura amestecului ajunge la 36 de grade Celsius, se scoate tortul din congelator, se extrage din inel si se glaseaza. Mai multe detalii (inclusiv video) despre pregatirea si aplicarea glazurii de ciocolata de tip catifea gasiti aici (link). Puteti folosi si un tub de spray, se gasesc de cumparat, in toate culorile.

lemon mousse pistachio mousse recipe prajitura fina prajituri de cofetarie

Odata glasat tortul, se extrage si spirala din forma si se asaza deasupra tortului. Se decoreaza dupa preferinta si inspiratie. www.simonacallas.com. Eu am folosit bomboane de zahar si bezele pe care le am de cateva luni, le-am pastrat intr-o casoleta de plastic cu capac etans, in care am pus o bucatica de servetel imbibat cu extract de vanilie. Bezelele mele sunt superbe si se pastreaza perfect; daca va intereseaza reteta, o gasiti aici (link).

lemon mousse pistachio mousse recipe prajitura fina prajituri de cofetarie

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?