Fondantul de patiserie glazura fondanta Fondant de patiserie fondant glazura fondant de cofetarie glazura amandine reteta
ATENŢIE! CONŢINUT PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE.
NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Fondantul de patiserie glazura fondanta
Fondantul – aşa cum am povestit aici (link) – este un semipreparat nelipsit în cofetărie şi patiserie. Astăzi voi detalia fondantul de patiserie (glazura fondanta) şi voi prezenta reţeta pe care o folosesc eu pentru a prepara acest fondant; precum şi câteva trucuri utile.
Aşadar, fondantul de patiserie este o glazură moale, lichidă, care se toarnă peste prăjituri, torturi şi alte produse de profil, cu scopul de a le îmbrăca / decora. Constituit din trei ingrediente de bază – zahăr, apă, glucoză – la care se mai pot adăuga arome, cacao, coloranţi; acest fondant are calităţi speciale, determinate de structura, gustul şi aspectul său.
Glucoza lichidă (siropul de glucoză) este un compus organic, provenind din amidon, ce aparține clasei zaharidelor. Practic, glucoza este un monozaharid obţinut din hidroliza amidonului (care este un polizaharid). Este folosită în cofetărie şi în patiserie ca îndulcitor, la prepararea fondantului, a siropului pentru confierea fructelor; la prepararea cremelor, îngheţatelor, jeleurilor etc. Glucoza previne cristalizarea zahărului, conferă elasticitate şi luciu pralinelor, fondantului şi glazurilor de ciocolată, conferă cremozitate îngheţatelor.
Fondantul de patiserie glazura fondanta
În ceea ce priveşte proporţiile ingredientelor, există foarte multe versiuni. Fiecare cofetar-patiser are reţeta proprie. Cea după care lucrez eu este următoarea: zahăr:apă:glucoză = 8:2:1. Adică, la o parte glucoză, pun două părţi de apă şi 8 părţi de zahăr. Acest raport este valabil pentru cazul în care se foloseşte sirop de glucoză concentrat 75-80% – care este atât de dens, încât abia curge. Dacă siropul e light, mai diluat (35-50% concentraţie), sau se foloseşte miere, atunci se pune mai mult zahăr în compoziţie şi raportul zahăr:apă:glucoză (sau miere) devine 10:2:1.
Ingrediente Fondantul de patiserie glazura fondanta
- 800 g zahăr tos alb
- 200 ml apă www.simonacallas.com
- 100 g sirop de glucoză concentrat (sau miere)
Ustensile necesare:
- Termometru alimentar
- Crăticioară din inox
- Bol inox www.simonacallas.com
- Mixer manual sau planetar
- Gripcă inox / plastic tare
- Blat din marmură/granit/inox
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare Fondantul de patiserie glazura fondanta
Mai întâi, se pregătesc ustensilele (vasele, paletele mixerului, blatul de lucru, gripca, inclusiv termometrul); care trebuie să fie curate, degresate foarte bine – dacă frecăm degetul pe ele, să scârţâie. Degresarea se poate face cu o soluţie de oţet (1 lingură oţet la o cană apă). www.simonacallas.com Eu le frec bine cu un burete moale şi cremă de curăţat Sano X; le clătesc cu atenţie şi le şterg cu o lavetă curată şi perfect uscată; şi nu mai e nevoie de soluţie de oţet sau altă degresare în plus. De ce trebuie să fie degresate şi perfect uscate? Pentru a preveni o contaminare cu grăsimi sau/şi apă, ce ar putea afecta calitatea fondantului.
Eu am un termometru pentru zahăr, cu clamă. Acesta trebuie montat de la început pe peretele crăticioarei în care se va fierbe siropul pentru fondant. Orice alt fel de termometru se poate aplica ulterior (adică după ce se pune vasul pe foc).
***
Bolul de inox se va pune în frigider. E bine să fie rece în momentul în care se va turna siropul fierbinte.
Apoi, se pregătesc şi se cântăresc ingredientele. Se toarnă în crăticioară zahărul, glucoza şi apa (în această ordine). Se amestecă de câteva ori cu o spatulă de silicon, şi se pune crăticioara la fiert, pe foc mare. Nu se mai amestecă, odată ce s-a aprins focul. www.simonacallas.com Se lasă să fiarbă siropul până când alcoolul din termometru urcă în dreptul gradaţiei de 114°C – acesta este punctul denumit „soft ball”. Siropul trebuie supravegheat continuu. Mie mi-a ajuns la 114°C în aproximativ 5 minute. Dacă se formează spumă, aceasta se îndepărtează cu o lingură (evident, curată, degresată şi uscată). De asemenea, este util să avem la îndemână o pensulă de calitate, umedă, cu care să se şteargă pereţii crăticioarei din când în când, pentru a evita recristalizarea zaharozei sau arderea ei.
***
Pont: Dacă nu aveţi termometru, după 4-5 minute faceţi proba luând puţin sirop cu vârful unei scobitori şi introducându-l într-un pahar cu apă rece. Dacă siropul se transformă într-o bobiţă cleioasă, e gata. www.simonacallas.com O altă variantă de verificare este ca, în loc să se introducă în apă rece, siropul (luat cu o scobitoare) să se prindă între două degete, să se unească şi apoi să se îndepărteze uşor cele două degete, la distanţă de 5-7 mm. Dacă siropul se întinde sub forma unui fir subţire, e gata.
Imediat ce siropul a atins 114°C, se ia vasul de pe foc şi se toarnă (cu grijă, e extrem de fierbinte!) siropul în bolul de inox răcit. Se montează termometrul la acest bol şi se aşteaptă până când siropul ajunge la 60-70°C. Nu se acoperă vasul şi nici nu se mişcă, în tot acest timp.
Pont: Dacă nu aveţi termometru, aşteptaţi între 30 – 45 minute, în funcţie de cantitatea de sirop (cu cât e mai puţin, se va răci mai repede) şi de temperatura ambiantă.
Când siropul a atins temperatura de 60-70°C, se montează mixerul şi se malaxează, cu viteză medie (nu mare! – de exemplu, treapta a 3-a la un mixer cu 6 trepte), până când siropul se răceşte (devenind călduţ) şi se transformă într-o pastă albă. Procesul durează câteva minute.
***
Apoi se răstoarnă pe blatul de lucru şi se mai procesează timp de câteva minute, cu gripca: se întinde în strat subţire, se adună, se presează, se întinde din nou etc. www.simonacallas.com Această etapă (denumită tablare) ajută la omogenizarea completă a fondantului şi la dizolvarea eventualelor granule de zahăr, precum şi la răcirea completă a fondantului.
De acum, fondantul este gata. Se înfăşoară în folie alimentară (sau se pune într-o pungă sigilabilă) şi se păstrează în frigider (sau chiar în congelator).
Utilizare
- După preparare, fondantul are nevoie de o perioadă de maturare de minim 24 de ore (unii Chefi recomandă chiar trei zile sau mai mult).
- Pentru a fi utilizat, fondantul trebuie încălzit – la bain-marie sau la microunde (în reprize de câte 5 secunde; se scoate, se amestecă, apoi se introduce din nou pentru 5 secunde, până când redevine lichid). www.simonacallas.com
- De asemenea, după ce este încălzit, fondantul se diluează cu puţin sirop preparat din apă:zahăr în proporţie 2:1 (fiert). Se adaugă câte o linguriţă şi se omogenizează, până când se obţine consistenta dorită.
- Fondantul de patiserie se poate colora,\; cel mai bine cu coloranţi alimentari sub formă de gel, care se adaugă în fondantul încălzit.
- Dacă se foloseşte colorant pudră, acesta se adaugă în siropul cu care se diluează fondantul. www.simonacallas.com
- Fondantul se poate colora şi cu cacao. Se adaugă pur şi simplu cacao în fondantul încălzit şi se omogenizează (circa 1 linguriţă cacao pudră la 500 g fondant). Atenţie, însă, dacă se adaugă mai multă cacao, fondantul se îngroaşă şi nu mai curge. De aceea este bine să avem la îndemână putin sirop încălzit, cu care să mai subţiem fondantul.
***
- Preparatele pe care se va aplica fondantul trebuie pregătite şi aşezate pe un grătar sau pe un platou tapetat cu folie de aluminiu.
- Pentru aplicarea fondantului se poate proceda in două moduri: 1. Se înmoaie preparatele în fondant, cu partea care se doreşte a fi glazurată; se scurge excesul şi se aşază pe platou (ecleruri, gogoşi). 2. Se toarnă fondantul în mod uniform, deasupra preparatelor (amandine, torturi, petit fours etc). www.simonacallas.com
- Procedeul de glasare cu fondant trebuie efectuat cu repeziciune; pentru că fondantul de patiserie se răceşte (şi implicit se întăreşte) repede. Dacă este nevoie, se reîncălzeşte fondantul pentru a se lichefia şi se reia procedura. Cine are plită electrică cu inducţie, poate pune crăticioara cu fondant pe plita setată la 75-80 grade Celsius; în felul acesta fondantul se menţine cald. In cofetarie aşa se procedează, pentru că nu e timp să se reîncălzească fondantul mereu.
- Pentru a obţine o glazură lucioasă, în fondantul încălzit se adaugă puţin sirop de glucoză (de asemenea încălzit).
Note:
- La prepararea siropului pentru fondant, glucoza se poate pune de la început şi să se fiarbă împreună cu zahărul+apa; sau se poate adăuga abia după ce se ia siropul de pe foc. Nu am constatat vreo diferenţă între cele două procedee.
- Există reţete care folosesc zahăr pudră în loc de zahăr tos. Zahărul pudră cumpărat de-a gata conţine o cantitate neglijabilă de amidon. Având în vedere că glucoza comercială se obţine prin hidroliza enzimatică a amidonului, s-ar părea că zahărul pudră aduce un aport de glucoză în plus la compoziţia siropului. Recomand ca, mai ales atunci când se foloseşte sirop light sau miere, să se aleagă zahărul pudră pentru prepararea fondantului. www.simonacallas.com
- Pentru că siropul de glucoză se găseşte mai greu, el poate fi înlocuit cu sirop de porumb sau cu un sirop preparat în casă din 450 g apă, 300 g zahăr şi o linguriţă cream of tartar, care se amestecă până când se dizolvă zahărul şi se fierb la foc tare (fără să se mai amestece!) până când siropul atinge temeratura de 115°C, apoi se ia de pe foc, se pune vasul pe un grătar sau pe o piatră rece şi se lasă să se răcească cel puţin o oră.
- Siropul de glucoză poate fi înlocuit cu pudră de glucoză. 100 g sirop de glucoză se înlocuiesc cu 75 g glucoză pudră.
Iată ce bomboane fondante am preparat eu, cu acest fondant făcut în casă. Reţeta o găsiţi cu un clic pe poză.
Foarte interesant articolul tau, Simona!
Intrebarea este…daca anu am gripca (nici nu stiu ce e aia) cu ce o pot inlocui?
Merci!
Daca nu ai gripca, poti sa cumperi, se gasesc la toate magazinele chinezesti si la hypermarketuri. Eu am una din inox cumparata de la Selgros si unele de plastic cumparate de la Kaufland, Carrefour, Metro – ba chiar si la magazinele de constructii am gasit unele faine si foarte ieftine. Gripca arata asa:
https://images7.bizoo.eu/image/img360/sale/2009/4/26/Gripca-metalica-pentru-aluat_506691_1240758727.jpg
Noi numim gripca „carte” las job 🙂
La reteta de amandine proportia era diferita pentru fondat: 500 gr zahar, 150 apa , 150 glucoza.
Deci se explica de ce nu a iesit.
Merci
Mi se pare costisitor si greu de facut .si multa rabdare .
Vai, ce articol, Simo! ? Numai la Raymond Blanc am vazut asemenea explicatie in detaliu, insa nu am reusit atunci sa notez/ retin nimic. Iti multumim foarte mult pentru rabdarea si timpul acordate postarii acestor articole atat de utile! Faci totul sa para atat de simplu…
Vreau sa te intreb ceva: de unde cumperi siropul de glucoza? Ai gasit intr-un magazin sau comanzi online?
Si ajuta-ma sa mai inteleg ceva, te rog mult: aceasta reteta e pt glazura fondanta/ fondant de patiserie. Insa tot fondant este si pasta de zahar folosita la torturi? Iar acea glazura folosita pt decorarea prajiturelelor (de ex, inimile puzzle facute de tine) cum se mai numeste? Iar umplutura aceea verde de la bomboanele cu menta si ciocolata (tot la cele facute de tine ma refer) ce este, tot fondant? Eu pe aceea am facut-o cu miere, a fost prima oara in viata mea si mi-a iesit minunat.
Iti multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna, pot sa fac fondant din glucoza tableta?
Bună, Oana, mulţumesc frumos pentru aprecieri şi mă bucur că articolele mele sunt de folos :Heart:
1. Glucoza se mai găseşte uneori la hypermarketurile mari (Selgros sau Carrefour). Eu am cumparat-o online. Sirop de glucoză am găsit pe http://www.ft-shop.ro, http://www.shop.societegourmet.ro sau sirop de glucoză pudră pe http://www.driedfruits.ro (se prepară cu apă). Oricum, poţi să îl înlocuieşti cu miere.
2. Există şi pastă de zahăr şi fondant solid pentru îmbrăcat torturile (fondant laminat). Diferenţa dintre ele este că fondantul se face din apă, zahăr, glucoză, grăsime şi gelatină; iar la pasta de zahăr se adaugă şi albuş de ou.
3. Glazura de pe biscuiţi se numeşte Royal Icing (glazură regală), nu e fondant.
4. Umplutura de la bomboanele cu mentă (ca şi cea de la bomboanele pentru pom) este un fondant moale de cofetărie.
Sunt mai multe feluri de fondant. Vei găsi detalii în articolul de aici: https://simonacallas.com/ro/2016/07/ce-este-fondantul-definitie-clasificare-caracteristici/
Multumesc din toata inima! ???
Daca folosim pudra de glucoza, cum procedam? Pur si simplu inlocuim cei 100ml sirop cu 75 grame pudra sau intai transformam pudra in sirop conform instructiunilor de pe ambalaj, caz in care ar rezulta mai multa apa in reteta? Multumesc!
Asa cum am scris (destul de clar zic eu 🙂 ), in loc de 100 g sirop de glucoza pui 75 g pudra de glucoza. Nu mai e nevoie sa prepari pudra, odata ce pui oricum apa in compozitie.
super!!!iti multumesc din suflet!!! 🙂
Bună. Super articol. Se poate folosi glucoza din mag tableta?
retete si explicatii detaliate, multumim. Spui ca glucoza se poate inlociu cu miere? aceeasi cantitate? multumesc
Da, aceeasi cantitate, dar cauta o miere mai vascoasa.
multumesc, abia astept sa incerc
Buna
Peripetii la pachet asta am vut cu fondantul, dar la cit mi-am dorit sa fac asta deja numai conteaza. Cred ca o sec am scapat in mixer mai mult si s-a facut bulgari. Apoi l-am scos, am incercat putin in cuptorul cu microunde, am adaugat restul si a revenit la starea lichida. Gata. Acum e ok. Deja pus la frigider.
Multumesc mult mult de rabdare.
Buna dar ce este crem tartar
Buna seara!
Am sincer nevoie de ajutor! Un fondant zaharisit se mai poate repara? ?
Cand il incalzesti, el isi mai revine, chiar daca e zaharisit. La amandinele mele din ulotima poza mi se zaharisise fondantul. In orice caz, sa nu-l arunci. Pastreaza-l in frigider, bine inchis. Daca mai faci alt fondant bun, cand il incalzesti pentru a glasa prajituri adaugi si din cel zaharisit (maxim jumatate) si le amesteci. Ca la maioneza 🙂
E minunat acest fondant, l-am facut urmand reteta si pasii indicati de tine, chiar nu e greu de facut si musafirii mei au ramas atat de impresionati de amandinele mele glasate in fondant, ca nici n-au crezut ca le-am facut eu acasa. Multumesc din suflet!
Mulțumesc mult mult mult de tot, Simona, caut de mult timp rețetă să-i fac mamei bomboane fondante adevărate, că aici nu se găsesc nicăieri. Rețeta ta este superbă, ușor de urmărit, cu detalii și explicații foarte interesante. Iți sîntem îndatorați, și eu, și mama, și toți musafirii pe care o să-i tratez cu rețetele tale 🙂
Buna ziua ! Ma numesc Ela si locuiesc in afara tarii. Nu sunt experta de cofetrie si totusi am reusit sa fac retete de pe blogul dvs. Complimentele mele !!! Vecini mei ( vorbesc despre persoane care consuma multe dulciuri , in tata unde stau ) si colegii de scoala ai fetei mele au ramas impresionati si la cativa le-au tradus reteta de paleuri. As avea o intrebare , daca ma puteti ajuta : ce miere as folosi ( aici nu am posibilitatea sa procur miere direct de la producatori )? As putea folosi mierea din comert?
P.S. Stiti cumva cum se face extractul de vanilie in casa?
Multumesc,
Cu respect, Ela
Da, se poate folosi mierea din comert. Extract de vanilie se poate face in casa, din pastai de vanilie si alcool. Gasesti o reteta aici: https://www.thekitchn.com/how-to-make-homemade-vanilla-extract-cooking-lessons-from-the-kitchn-197785
Buna. Superba reteta. Am nevoie sa fac siropul pt a subtia fondantul. Trebuie sa folosesc 100g zahar la 50ml apa? E ok? Multumesc frumos pt raspuns.
Nu, invers: apa de 2 ori mai multa decat zahar. Asta inseamna apa:zahar = 2:1.
Buna Simona, sunt in dilema..spune-mi te rog..am 500gr zahar pudra si nu stiu cata apa si miere sa adaug..????????. Nu gasesc aici glucoza ????
Dana, la fondantul de patiserie nu se pune zahar pudra. Se pune zahar tos (cristalizat). La 500 g zahar TOS, pui 125 ml apa si 65 g miere (poti sa pui chiar 100 g miere, pentru ca mierea e mai subtire decat siropul de glucoza).
Multumesc Simona,eu citisem acolo la Note ca sunt retete cu zahar pudra si ca daca se foloseste miere atunci sa se foloseasca zahar pudra.. ????. Aici la
Noi se gaseste zahar pudra ptr fondant, are inncompozitie glucoza pudra.. si la modul de utilizare nu mi soune decat sa adaug apa rece si e gata.. Cred ca o sa fac ambele retete sa vad diferenta, ptr ca nu-mi dau seama de ce asta cu zahar pudra este asa simplu.. Multumesc ????
Daaa, ai dreptate. Uitasem de notele din subsol 🙂 Daca gasesti acel zahar pudra special pentru fondant e foarte bine. Porpara-l dupa instructiunile de pe pachet. Chiar sunt curioasa, cum iese fondantul cu zaharul asta special 🙂
Nu mi-a aparut in mesaje ca ai raspuns si uite asa am uitat si eu sa raspud. Am golosot acel zahar pudra fondant, are in compozitie zagarpudra, amidon si glucoza . Am adaugat doar cateva linguri de apa rece si am mixat, a iesit ca cel facut din zahar tos ????. Daca incepeam sa l framant apoi cu mai mult zahar pudra pe blatul de bucatarie, ajungeam sa l fac pasta numai buna de imbracat un tort. Nu stiu cum sa atasez aici poze ca as fi pus ????
Buna ziua simona, mulțumim pentru rețetele tale minunate si pentru explicațiile în detaliu. Am O intrebare este buna glucoza solidă? Si cum o topesc? Multumesc frumos pentru ajutor
Nu am folosit niciodata glucoza solida. Daca se topeste, banuiesc ca se poate folosi. Sau poti sa pui miere.
[…] 200 g fondant de cacao (gasiti reteta aici – link) […]
Superbe torturile, prăjiturile,rețetele excelente
Buna ziua! Am incercat reteta dvs cu zahar tos și mi au rămas granule in fondant care apoi mi au dat bătai de cap …. Va intreb as putea sa l dau prin rasnita zaharul tos sa obtin pudra?
Mulțumesc anticipat!
ESTI FANTASTICA .
[…] Pentru cremă, am folosit un ganache din ciocolată cu aromă de fistic şi frişcă lichidă. Ciocolată cu fistic găsiţi aici (link). Dacă nu găsiţi ciocolată cu fistic, mai aveţi alte variante: cremă pasticcera cu pastă de fistic sau cremă de unt cu esenţă de fistic şi puţin colorant. Fondantul se găseşte de cumpărat – de exemplu aici (link) dar ambalajul conţine 15 kg. Dacă aveţi nevoie de cantităţi mici, puteţi să preparaţi fondantul în casă, găsiţi reţeta aici (link). […]
[…] 500 g fondant de patiserie (gasiti reteta aici – link) […]
[…] Fondantul (gasiti reteta aici – link) se pune pe foc mic, într-o crăticioară din inox, împreună cu 1 lingură de apă rece. Se amestecă încontinuu cu o furculiţă, până se topeşte fondantul. http://www.simonacallas.com Se adaugă câte o lingură de ness şi se omogenizează. Aveţi grijă să nu fierbeţi fondantul, pentru că îşi pierde din calităţi. Dacă se încinge prea tare, se mai trage crăticioara de pe flacără, din când în când. Fondantul pentru glasat trebuie să fie cald cât să nu frigă la atingere. […]
[…] Detalii despre pandişpanul cu cacao găsiţi aici – link. Fondantul l-am găsit de cumpărat, în sfârşit, dar el se poate face şi în casă, găsiţi reţeta aici – link. […]
[…] (care se ruleaza). Fondantul pentru amandine se poate face si in casa, din apa, zahar si miere – gasiti reteta aici (link). Cand il incalziti, mare atentie sa nu se arda. Fondantul se incalzeste incet, la temperatura mica, […]
[…] fondantul alb de patiserie – preparat ca aici – se păstrează cam 100 g. http://www.simonacallas.com Restul se încălzeşte câteva secunde la […]
[…] şi Indiene constau în faptul că la Crăiţe se glasează ambele părţi ale sandvişului cu fondant alb (în timp ce la Indiene se glasează numai partea de deasupra, cu fondant cu cacao); crăiţele […]
[…] pentru glasat se poate prepara în casă – găsiţi reţeta aici (link). Acum a apărut şi de cumpărat, dar atenţie mare, căutaţi fondant pentru glazuri, de tip S20, […]
[…] nu găseşte de cumpărat glazura fondant sau nu are răbdare să o prepare (găsiţi reţeta aici – link), poate să o înlocuiască cu un ganache din ciocolată albă cu frişcă lichidă în care […]
[…] Fondantul se gaseste de cumparat, dar eu nu am gasit in cantitati mai mici de 15 kg (cautati fondant pentru glazuri, S20 sau S33, nu il confundati cu fondantul pentru torturi – pasta de modelat). E cam mult pentru cineva care gateste doar pentru familie. Plus ca, odata desigilat, fondantul de patiserie incepe sa se cristalizeze si isi pierde calitatile. Asa ca mi-l fac in casa, nu e asa de greu, gasiti reteta aici (link). […]
[…] Fondantul pentru glazura se gaseste si de cumparat (de exemplu aici – link), eu mi-l fac in casa, din aceleasi ingrediente ca cel cumparat – gasiti reteta aici (link). […]
[…] nu trebuie sa fie fierbinte. http://www.simonacallas.com Eu imi fac fondantul in casa – gasiti reteta aici (link). Se gaseste si de cumparat, dar in cutii de 15 kg, asa ca, daca nu va trebuie mult, recomand sa il […]
[…] sa fac crema clasica, din unt si fondant. Cine doreste reteta de fondant pentru glasat o gaseste aici (link) dar acum se gaseste si de cumparat, este foarte bun si contine fix aceleasi ingrediente ca cel […]
[…] 1 kg fondant pentru glazura […]
[…] nu folositi fondant in mod curent, puteti sa preparati in casa, cantitatea dorita, dupa reteta de aici (link). Se poate […]